Terug

Dood

Grote Arcana Dood betreft het thema dood, sterven, loslaten. Dat is eng en verdrietig. Daar is moed en geloof voor nodig. Maar het brengt ons tevens dichterbij onze loyaliteit, puurheid en onschuld.

1 Magere Hein

De hoofdrolspeler op deze kaart is de Dood zelf, Magere Hein. Soms zoals hier als een zwarte ridder te paard. Soms in zwart gewaad met de welbekende zeis.

Hij is niet aangenaam om te zien, maar dat is de dood ook niet. Hoe we het wellicht ook verwelkomen mogen, vanwege verdriet, pijn of eenzaamheid. Dood betekent het absolute einde en dat is naar.

De zwarte ruiter komt de dood brengen. Dat is niet per se jouw dood. Het kan de dood zijn van een idee, een relatie, een project, een onderneming of een gewoonte.  Alle aspecten in jouw leven waarvan de tijd is gekomen ze los te laten.

2 De schimmel

De archetypische Dood rijdt op een schimmel de kaart binnen. Vanuit de verledenkant rijdt hij richting toekomst.

We zien de dood als tegengestelde tot het leven. Dat is niet helemaal correct. En dat zie je in de beweegrichting van de zwarte ridder. Hij beweegt met het leven mee van links naar rechts. Feit is dat we vanaf geboorte op weg zijn naar de sterfdag. Het leven is immers eindig. De Dood rijdt als het ware met je mee en op de kaart heeft hij je ingehaald. Het is tijd.

De schimmel is een typisch paard dat donker wordt geboren en naarmate hij ouder wordt steeds lichter wordt van kleur. In het begin zijn we ons nog onbewust van de dood. Alles lijkt oneindig en het eeuwige leven te hebben. Hoe ouder en of meer ervaren je wordt, hoe meer dit thema in het bewuste wordt gebracht.

Ik hanteer in het lezen van de Tarot de vier-werelden-methode ™. Deze bestaat uit 1/ Wat zie ik op de kaart? 2/ Wat betekent wat ik zie? 3/ Wat betekent dat voor mij hier en nu? 4/ Welke actie wordt van mij gevraagd? Deze pagina toont de eerste 2 werelden van Grote Arcana Dood

3 Zwarte vlag, witte roos

Dood draagt een zwart vaandel met een witte roos. De witte roos staat in de bloementaal symbool voor loyaliteit, puurheid en onschuld.

Dit zijn aspecten die de dood dus hoog in het vaandel heeft staan. Welke hij vanuit het onbewuste (het zwarte vaandel) bewust wilt maken.

Loyaliteit is typerend voor de Dood. In sprookjes is hij vaak de enige die als peetvader voor een ouderloos kind vertrouwd wordt. Alle anderen zijn niet betrouwbaar, maar de Dood is zeker, loyaal.

Puurheid en zuiverheid is wat de dood brengt. Door het stoffelijke te laten sterven, kom je uit op de pure ziel (van de mens, een idee, een project, wat dan ook).

Onschuld is het confronterende van de dood. Op ons stervensbed voelen we ineens de spijt, de schuld over alles wat we verkeerd en vooral niet gedaan hebben. Alleen de onschuldigen sterven een stille dood.

4 De man, vrouw, het kind en de priester

De Dood op de kaart komt meerdere levens halen lijkt het. De man, een koning, is reeds door hem geveld. Een symbool dat macht en rijkdom geen invloed hebben op deze grootmacht.

De vrouw kijkt weg van de Dood. Zij wil hem (nog) niet zien. De ontkennende reactie op het onvermijdelijke sterven.

Het kind kijkt de Dood aan. Kinderen zijn onschuldig en hebben weinig te vrezen. Daarbij is voor hen dood net zo werkelijk en onwerkelijk als een sprookjesfiguur.

En dan de priester die door zijn geloof de Dood zou moeten begroeten als poort naar het hemelse, lijkt de Dood eerder te smeken. Ook een gelovig leven lijden is geen vrijbrief om te ontsnappen aan de narigheid die dood nu eenmaal is.

Maar deze mensen (en Dood zelf ook) zijn tevens aspecten in jou. Het mannelijke in jou sterft als eerste. Het symbool van daadkracht, het kunnen. Net als dat we zien hoe bij het ouder worden onze energie en spierkracht verminderd.

Ons vrouwelijke ontvankelijke aspect kijkt weg. Dit zijn onze gevoelens. Het vergt moed om met open hart de dood tegemoet te treden. En tevens symboliseert zij hoe onze gevoelens en emoties ervoor kunnen zorgen dat we vasthouden aan die zaken, mensen, situaties die sterven moeten.

Ons innerlijk kind is waar we de moed kunnen vinden. Dat stukje dat nog onschuldig is en dat niets van de dood heeft te vrezen. Ons wezenlijke zelf dat niet dood kan gaan.

De priester staat als aspect van zelf symbool voor ons geloof. Waar je dan ook in mag geloven. De priester symboliseert hoe dood dit geloof aan de tand voelt. Hoe sterk is jouw geloof?

Wil jij ook de werelden 3 en 4 van Grote Arcana Dood verkennen? Binnenkort komen trainingen per kaart beschikbaar om de symboliek van de kaart eigen te maken en toe te passen in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wees er als eerste bij!

5 Rivier de Styx

Op de achtergrond van de kaart stroomt een rivier. Het is de rivier de Styx uit de Griekse mythologie en de veerman die jouw ziel kan overvaren naar Hades komt al aan gedreven.

De Styx is de grens tussen dit leven en het hiernamaals. Waar de weg aan deze kant van het water ophoudt, gaat deze aan de andere kant verder.

Dit zie je ook aan het landschap voor en na de rivier. Het landschap waarop het tafereel van de Dood zich afspeelt is ook doods. Het is dor en kaal. Het landschap na de rivier is groen. Daar lijkt nieuw leven te zijn.

De weg die we vervolgens over de rivier naar de achterkant van de kaart is een pad richting het onbewuste.

6 De zon achter twee torens

Ondanks het absolute einde dat de Dood aankondigt is er ook sprake van een toekomst in deze kaart. Aan de rechterkant ver in de achtergrond is een zon zichtbaar achter twee torens.

De twee torens vormen een grens. De reis door het onbewuste die na het oversteken van de Styx gevolgd mag worden is eindig. Achter die torens schijnt namelijk de zon. Het symbool van leven en het bewuste.

IMYY Tarot is eigenwijze Tarot of Tarot op een eigen wijze. Geen systemen of patronen, maar puur Tarot symboliek en wat deze kan betekenen in jouw persoonlijke ontwikkeling. Mijn doel is jou hiermee te helpen en te inspireren.