1 – de Koning

Hoewel de koningen als van het mannelijke geslacht worden afgebeeld in de Tarot, betekent het niet dat alleen mannen een koningen-persoonlijkheid kunnen zijn. Het is een verwijzing naar de animus, het mannelijke aspect dat ieder mens in zich heeft. Koningen-persoonlijkheden staan meer in contact met deze mannelijke kant dan hun tegenhangers de koninginnen.

Zowel koninginnen als koningen zijn volledig bekwaam in het hanteren van hun embleem. Koningen doen dit echter vanuit dit mannelijke aspect. Dat betekent op een actieve, resultaatgerichte wijze. De animus is het manifesterende aspect, een koning is geneigd om vooral op actie over te gaan.

Dit sluit aan bij het rationele element lucht dat met koningen verbonden is. Om iets te bereiken moet je werken. Voor niets gaat de zon op.

2 – het embleem Staven

De staf is een van de vier emblemen of kleuren uit de Tarot en staat met name voor daadkracht. Dat is niet vreemd, want ene staf kan meerdere doelen dienen.

Het kan een maatstaf of duimstok zijn om te bouwen of te tekenen. Het kan het materiaal zijn waarmee gebouwd wordt. Je kunt piketpaaltjes slaan om jouw grenzen af te bakenen of de knuppel ter hand nemen om jouw bezit te verdedigen. Echter op die wijze kan het ook een hamer zijn of een dorsvlegel.

Staven zijn dus wapens, gereedschap, hulpmiddel en dan heb ik het nog niet eens over de toverstaf gehad.

Wat deze verschillende toepassingen gemeen hebben is het doel om te manifesteren. Het embleem Staven gaat niet zomaar over daadkracht. Het gaat over de daden en acties die we uitvoeren om ons te manifesteren in de wereld. Om ons plekje te veroveren.

Geen wonder dat dit embleem wordt geassocieerd met het element vuur. Het element van passie en energie én van transformatie. Want is dat niet wat we met die manifestatie bereiken willen?

dat betekent Vuur en Lucht

De koning van Staven is het lucht aspect van vuur, want een koning wordt vertegenwoordigd door het element lucht en de Staf door vuur.

Vuur heeft lucht, zuurstof nodig om te branden. Wanneer we een vuur starten blazen we het eerste vonkje aan, opdat het vlam kan vatten. Hoe meer we blazen, hoe groter de vlammen en hoe verder het vuur zich verspreidt.

Dit vertelt veel over de kracht van deze koning als inspirator. Hij ziet de ‘vonkjes’ in mensen en situaties om zich heen en weet deze aan te wakkeren, opdat die vuurtjes gaan branden.

Maar net als dat een bosbrand door genoeg krachtige wind een natuurramp kan worden, moet deze koning goed uitkomen welke vuurtjes en in welke mate hij inspireert.

3 – Blik gericht op de linkerkant van de kaart

De koning van Staven is gericht op de linkerkant van de kaart en dus op de kant van het verleden. Daar staat ook zijn staf.

Deze koning leert van het verleden om goed te kunnen regeren.

Het zijn zijn acties in het verleden die hem de expertise heeft gegeven waarmee hij nu anderen kan inspireren en van advies kan dienen.

4 – Staf op de grond, hand op het bovenbeen

Kijk hoe deze koning zijn staf in zijn rechterhand op de grond voor hem heeft geplaatst. Hoe zijn linkerhand al op zijn bovenbeen steunt en zijn ovenlichaam ietwat naar voren helt. Het is alsof hij zo op wilt staan om nog een piramide te bouwen.

Hoewel volledig bekwaam, verantwoordelijk en een ervaren expert is ongeduld en ongedurigheid hem niet vreemd. Het is het vuur element die de lucht in beweging brengt.

In andere woorden het lijkt alsof de koning ook zelf wil Doen in plaats van ‘slechts’ anderen te inspireren.

5 – Katten

Om de nek van de koning hangt een ketting met een kattenkop als hanger. Katten zijn nieuwsgierige en vooral onafhankelijke dieren. Katten hebben geen baasjes, maar zijn de baas.

Deze zelfstandigheid staat ook bij de Stavenfamilie hoog in het vaandel.

Op de troon staan brullende leeuwen. Wilde katten. Net als de niet-in-zijn-staart-bijtende salamander, een verwijzing naar de nog niet volledig bekwamen waar de koning verantwoordelijkheid voor draagt. Immers wanneer je jouw daadkracht nog niet goed hanteert, kun je wel eens wild uit de bocht vliegen.

6 – Hagedissen

Het dier bij de koning van Staven wordt vaak een salamander genoemd. Waarschijnlijk omdat in sommige overtuigingen Salamanders geassocieerd worden met het element vuur. Vreemd, want het zijn amfibieën met behoefte aan water. Iets wat op deze kaart niet voorkomt.

Het dier aan de voeten van de koning heeft ook meer weg van een hagedis, die net zo goed bij het element vuur hoort en meer past in de getekende omgeving.

Als dier is de hagedis een verwijzing naar het dierlijke instinct. Dat betekent dat deze koning van nature zich goed kan aanpassen, snel zelfstandig is en ook zeer doelgericht.

De getekende hagedissen op de kleding en troon van de koning vertellen nog meer. Op de mantel van de koning zie je een hagedis die in zijn eigen staart bijt. Het is als een verwijzing naar de volledigheid en oneindigheid van de Ourobouros, maar dan specifiek voor het element vuur en het embleem Staven.

Deze koning is volledig bekwaam in het hanteren van zijn staf. Zijn ontwikkeling is voltooid. Het cirkeltje is rond.

Op de troon van de koning staan hagedissen die net niet in hun staart bijten. De koning wordt gedragen door en draagt verantwoordelijkheid voor diegenen die qua daadkracht en manifestatie nog in ontwikkeling zijn.

7 – de Piramide

Links onderin de kaart op de achtergrond staat één grote piramide. Het resultaat van de daadkracht van deze koning. Hij heeft laten zien wat hij kan. Hij heeft zich in de wereld gemanifesteerd als piramidebouwer en daarmee zichzelf ook vereeuwigd.