De macht van het zwaard

Het embleem Zwaarden in de Tarot

november 4, 2024

Zwaar(d)

Over het algemeen zie ik bij cliënten en cursisten een worsteling met de zwaarden. Liever zien ze de andere emblemen verschijnen. En Zwaarden kaarten tonen ook niet altijd de fijnste beelden, dus ik begrijp het wel die eerste weerstand. Toch zie ik ze graag als die beetje norse, naar binnen gekeerde personen, die, wanneer je de moeite neemt ze te leren kennen, prachtige wijsheden en heerlijk humor blijken te bevatten. Dus laten we kennismaken met het Zwaard.

Wat is een zwaard

Daar begint het mee, denk je niet? Niet met wat symboliseert het of welk element hoort erbij, maar wat is nu eigenlijk een zwaard. En dan met name het slagzwaard zoals deze op de kaarten van oudsher getekend wordt.

Een slagzwaard bestaat uit een aantal delen:

  • De kling, lemmet of blad – het deel dat snijdt en in de Tarotreeks zien we een tweesnijdend zwaard. De kern van het zwaard moet flexibel zijn, zodat het niet breekt bij het toeslaan. De randen echter moeten hard zijn om de scherpte lang en goed te bewaren. Een goed zwaard heeft dus de perfecte balans tussen flexibiliteit en rigiditeit.
  • De bloedgeul – In het blad van het zwaard is vaak een inkeping te zien. De lugubere naam doet anders vermoeden, maar die inkeping is er, zodat het zwaard niet te massief of te zwaar is. Het moet goed te hanteren zijn.
  • De pareerstang – Dit beschermt je hand, zodat je de grip niet verliest en werkt ook verdedigend.
  • Het gevest, handgreep of handvat – Het deel waarmee je het zwaard in je grip houdt.
  • De pommel – Een tegengewicht voor het zwaardblad, dat er voor zorgt dat jij in balans blijft bij het hanteren van je zwaard.

Daarom hebben we een pareerstang nodig om onze grip te beschermen, een pommel om in balans te blijven en een bloedgeul om het allemaal niet te zwaar op te vatten.

Het sterkste deel van het zwaard is vlakbij de greep, waar jij het vast houdt. Het zwakste deel is de punt die dus het verst van jou verwijderd is. De snijkanten van het zwaard zijn te verdelen in een goede en een slechte kant, maar welke wat is, is totaal afhankelijk van hoe jij het zwaard vast houdt en hanteert richting je tegenstander.

We zien hier al prachtige symboliek ontstaan. En er lijkt steeds een vraag naar balans. Balans tussen goed en slecht, tussen flexibiliteit en rigiditeit, tussen sterk en zwak, tussen jou en het zwaard, tussen aanvallen en verdedigen. Nu wordt het interessant om te bekijken welke symboliek het zwaard heeft en hoe we deze termen met die symboliek kunnen combineren.

Winter is het seizoen van het embleem Zwaarden. Het embleem dat je in verbinding brengt met je zielsmissie. Wil jij verantwoordelijkheid nemen voor jouw doel op aarde? Vraag dan hier jouw consult aan.

De symboliek van het Zwaard

Zwaarden geven van oudsher macht en status. Ook in de taal is er altijd een verwijzing naar leiderschap. ‘Het heft in handen nemen.’ ‘De knoop doorhakken.’ ‘Te vuur en te zwaard iets verdedigen of voor iets strijden.’ ‘Het zwaard aangorden’.

Maar een zwaard ‘kan ook door je ziel gaan’ en je kunt ‘in je eigen zwaard vallen’. Het zwaard kan beslissen of als dat van Damocles ‘boven je hoofd hangen’. En dan is er nog de bijzondere uitdrukking ‘een zwaard heeft geen vrienden’.

Onze taal laat een symboliek naar boven komen van leiderschap en tot de kern van iets komen, maar ook van zorgen en verantwoordelijkheden en eenzaamheid.

We lezen dit terug in de beschrijvingen van het embleem Zwaarden in de Tarot. Er is sprake van geestkracht en wilskracht, heerschappij en macht. Maar er zit altijd een laagje bij deze termen, namelijk die van goddelijkheid en spiritualiteit. Een geestkracht die niet zozeer verwijst naar intellect, maar meer naar bewustzijn, mindfulness. Als we het bij zwaarden hebben over ’tot de kern komen’ dan hebben we het bij het embleem Zwaarden over tot jouw ziel komen, jouw wezenlijke Zelf, jouw essentie. En de verantwoordelijkheid die jouw wezenlijke Zelf draagt, de missie die jouw ziel op deze aarde heeft. Jouw dharma.

Dharma en Karma

Dharma kan worden omschreven als ‘plicht’ of ‘moraliteit’. Je kunt dharma zien als de kracht die orde en rechtvaardigheid in de samenleving handhaaft. Wat goed of fout is, goed of slecht, is niet voor iedereen hetzelfde.

Voor elke persoon is hun dharma afhankelijk van vier principes:

  • Rita-dharma is verbonden met de grotere krachten van de natuur en het universum. Elke periode in tijd en ruimte heeft op grotere schaal zijn eigen effect.
  • Varna-dharma omvat taken op het niveau van de samenleving en de gemeenschap. Elke persoon heeft op dit niveau specifieke verantwoordelijkheden.
  • Ashrama-dharma verwijst naar de veranderingen in taken gedurende de hele levensduur. Wat passend is, verschilt per leeftijd.
  • Sva-dharma werkt op de kleinste schaal, de innerlijke wereld van het individu. Sva-dharma gaat over acties en intenties in het ego en de geest.

Al deze vier verschillende principes van moraliteit zijn verbonden met iemands karma. De taken die u moet vervullen, zijn afhankelijk van acties uit het verleden en vereisen een evenwichtswerking in dit leven.

Zo hebben verschillende mensen verschillende verplichtingen en plichten, bepaald door factoren zoals hun leeftijd, de tijdsperiode, hun sociale positie en hun acties in het verleden. Iedereen heeft zijn individuele dharma en bepaalt welke acties goed of fout zijn volgens hun plicht. (met dank aan www.arhantayoga.nl)

Het zwaard kun je zien als jouw dharma. Hoe je het hanteert bepaalt jouw karma.

Alles samen

Waar leidt al het bovenstaande naartoe? Hoe kunnen we het embleem Zwaarden nu goed omschrijven? Het zwaard is ons dharma, onze zielsplicht en plicht als persoon die we nu hier zijn op aarde. De zielsplicht is het rigide deel waarmee gesneden of gehakt kan worden. De persoonlijke plicht is afhankelijk van verschillende factoren en is dus het flexibele deel van het lemmet. Hoe goed jij grip hebt op jouw zwaard ligt aan hoe bewust je bent van je plichten. Hier komt de geestkracht, de goddelijke geestkracht, om de hoek kijken.

Hoe je jouw zwaard hanteert ofwel invulling geeft aan jouw plichten, bepaalt jouw karma. Elke actie heeft een reactie. Dit is een van de universele wetten. En dus hebben we te maken met een keten aan acties en reacties vanuit het verleden, die aangevuld wordt door de acties in het heden en de daaropvolgende reacties en acties in de toekomst. Jij hebt dan ook de eigen verantwoordelijkheid om te bepalen wat goed en wat slecht is met betrekking tot jouw plichten. Dat is niet altijd leuk en onze gehechtheid aan dingen, personen, situaties in het leven maakt dat het juist hanteren van ons zwaard vaak voelt als lijden.

Daarom hebben we een pareerstang nodig om onze grip te beschermen, een pommel om in balans te blijven en een bloedgeul om het allemaal niet te zwaar op te vatten.

Ontdek meer over de Kleine Arcana Zwaarden op TaroPedia, jouw gids in Tarot.