Zeg het met bloemen

Over Kleine Arcana Bokalen zes

september 16, 2024

Alle aandacht

Bij deze kaart lijkt alle aandacht uit te gaan naar de kinderen op de voorgrond. Interpretaties als nostalgie of kinderlijke eenvoud worden toegepast. Soms duikt ook de vraag op óf het wel twee kinderen zijn. Misschien zijn het wel moeder en zoon. Of een meisje en een sprookjesfiguur. Zonder echter verder aan te geven wat deze andere kijk betekent voor de kaart.

De man op de achtergrond

Door al die aandacht voor de voorgrond lijken we te vergeten dat er ook nog iets op de achtergrond van de kaart gebeurt. Aan de linkerkant van de kinderen loopt een volwassen figuur met een staf in de hand naar achteren, weg van het tafereel.

Hierom is het belangrijk altijd te beginnen met kijken naar de kaart. Te snel gaan we aan de slag met aannames en slaan we wellicht belangrijk symbolen en stappen over. Dus laten we een stap terugnemen en kijken naar de kaart vanuit de regel dat jij alles bent dat je ziet. Wat betekenen dan de man met de staf en de kinderen met bloemen?

People don’t remember what you gave them, but how you made them feel.

De staf is het embleem van manifestatie en vurige actie. Hiermee heb je jouw plek in de wereld ingenomen, wordt je voor vol(wassen) aan gezien. Deze volwassen actieve ‘jij’ loopt naar achteren. Als links of rechts op de kaart respectievelijk verleden of toekomst betekent, dan is het midden heden. Naar voren gericht is bewust het hier en nu, naar achteren gericht juist onbewust, naar binnen gekeerd.

Zoals bij de oude weerstationnetjes keert één aspect van jou zich naar binnen opdat een ander aspect naar buiten mag treden. Het naar buiten tredende aspect wordt dan gevormd door de kinderen. Waarvan de ene de ander een bokaal met bloemen schenkt.

Vergankelijke inhoud

Wanneer we de bokaal zien als een middel om uitdrukking te geven aan onze gevoelens, zien we zo een mooie symboliek ontstaan.

De manier waarop we gewend waren ons uit te drukken, namelijk de manifestatie van Staven keert naar binnen. Dit was wellicht de juiste wijze om te tonen wat we kunnen Doen, maar niet om uitdrukking te geven aan wie we Zijn.

De wijze om uitdrukking te geven aan wat we voelen is door het schenken van bloemen. Het gaat dan ook niet om de soort bokaal, maar om wat er in zit. Welk moois heb jij te geven? Niet een ding, maar een gevoel. Net zo vergankelijk als de bloemen en net zo mooi.

Een beetje naïef

Het vraagt om kinderlijke eenvoud en naïviteit om bloemen te verkiezen boven iets blijvends. Alleen kinderen en ouderen begrijpen dit belang. Kinderen omdat ze in het moment leven en alleen de schoonheid zien, niet het toekomstig verwelken. Ouderen, omdat ze weten dat bloemen vaak meer betekenis hebben voor een geliefde dan welk ander cadeau dan ook.

Je naïef opstellen voelt wellicht tegennatuurlijk als volwassene. Beetje hulp nodig? Vraag dan hier jouw consult aan.