september 12, 2022
Wanneer mensen me vragen wat Tarot is, antwoord ik vaak met ‘Dat zijn van die kaarten die vaak worden gebruikt om de toekomst mee te voorspellen. Je kent ze vast uit films. Kaarten met afbeeldingen van een Dwaas, een Magiër of de Dood.’
Meestal gaat er dan wel een belletje rinkelen, maar eigenlijk doe ik daarmee de kaarten en mezelf tekort. Tarot is
- inderdaad een set kaarten, maar Tarot is ook
- een taal
- een spiegel
- een coachtool
- een boek
- een continu leerproces
- een symbool voor de cirkel van het leven
- een inspiratiebron
In dit blog licht ik alle, bovenstaande antwoorden toe en sta ik ook stil bij wat Tarot niet is.
-
een set kaarten
een set kaarten
Tarot is een set van 78 en soms 80 kaarten. Deze kaarten noemen we arcana (geheim).
De symbolische en archetypische afbeeldingen op de tarotkaarten vertellen geheimen. Geheimen over het leven. In het leven zijn er grote geheimen, de grote levensthema’s zoals Vrijheid, Liefde, Keuze, Inspiratie, Dood of Verdriet. Deze geheimen worden verteld door de Grote Arcana, de eerder genoemde kaarten als Dwaas, Magiër en Dood.
In het leven is er ook sprake van kleine geheimen, zoals omgaan met drukte, evenwicht bewaren, trots zijn, verbinding voelen of spijt hebben. Dit zijn de geheimen van het dagelijkse leven en worden verteld door de Kleine Arcana. Dat zijn de kaarten die veel op onze speelkaarten lijken. Alleen in plaats van ruiten heeft de Tarot Pentagrammen, in plaats van klaveren spreken wij van Staven, harten zijn vervangen door Bokalen en schoppen door Zwaarden.
En dan heb je nog de geheimen over karakters en persoonlijkheden waarvoor je online vele verschillende testen kunt invullen. Deze geheimen worden verteld door de Koninklijke Arcana of Hofarcana. Ook deze kaarten zien we terug in onze speelkaarten maar dan met eentje meer. Dus in plaats van Boer, Dame en Heer, heeft de Tarot Page, Ridder, Koningin en Koning.
2. een taal
Wanneer je de Tarotkaarten gebruik om tot een antwoord op een vraag te komen, spreken we ook wel van Tarot lezen. Dat is heel toepasselijk, want het toepassen van Tarot is niet slechts een optelsom van kaartbetekenissen. Het is het lezen van de symboliek op de kaarten en deze samenbrengen tot één geheel. Mijn basiscursus Tarot heet dan ook ‘Leer de Tarot Taal’, omdat je leert de afbeeldingen en symbolen op de tarotkaarten, te lezen als woorden én vervolgens deze woorden te combineren tot een kloppende zin. Je leert de beeldtaal Tarot.
3. een spiegel
Die beeldtaal is er niet zo zeer om je in uit te spreken. Het is eerder een taal om met jezelf mee in gesprek te gaan. Daarmee bedoel ik het volgende. Bewust denken en spreken we in woorden en cijfers. Onbewust gebruiken we een andere hersenhelft en zijn beelden en kleuren de taal. Denk maar eens aan dromen en nachtmerries. Maar ook hoe kunst je kan aanspreken zonder het gebruik van woorden. In gesprek gaan met jezelf noem je ook wel reflecteren. Bij jezelf nagaan wat goed gaat of voelt en wat niet. Het lastige in zelfreflectie is dat ons bewuste brein erg snel werkt, terwijl het onbewuste tijd nodig heeft. Hierdoor kan het bewuste brein vaak gevoelens of gedachten die uit het onbewuste komen overrulen.
Door op een reflecterende vraag een tarotkaart te trekken geef je jouw onbewuste de kans zich uit te spreken. Je bewuste brein gaat vast en zeker nog steeds los, maar die afbeelding ligt op tafel en kan niet zomaar weggeveegd worden. Je kunt bewust je in die afbeelding spiegelen en zo reflecteren op je vraag.
4. een coachtool
Gezien bovengenoemde, kun je jezelf voorstellen dat Tarot ook heel goed werkt als coachtool. Immers in coaching ga je vaak reflecterend aan de slag. Maar niet alleen het spiegel effect van Tarot maakt dat het zeer goed coachingsmateriaal is.
Wanneer je behoefte hebt aan een coach, worstel je vaak met bepaalde problematiek. Het feit dat we daar lang mee kunnen worstelen zonder een uitweg te zien, zit hem vaak erin dat je middenin het probleem staat. Door middel van een coachingsgesprek kun je afstand nemen van je probleem en er met een ander perspectief naar kijken.
Tarot werkt hetzelfde. Door kaarten te trekken voor je probleem, haal je als het ware de problematiek uit je hoofd en leg je ze in afbeeldingen voor je op tafel. Vervolgens kun je letterlijk van een afstandje naar die afbeeldingen kijken. Vaak is dan snel duidelijk waar het pijnpunt ligt en hoe je het beste kunt handelen.
5. een boek
Ik schreef al dat alle kaarten in de set vertellen over levensgeheimen. Ieder op een eigen niveau. Je kunt een set tarotkaarten dan zien als een verhalenboek met 78 of 80 verhalen. Gezamenlijk vertellen de kaarten het gehele verhaal van de ontwikkeling van het leven tot en met het sterven en vervolgens reïncarneren in een volgende ontwikkelings-cirkel. Een Tarotdeck is dan een boek met 78 of 80 verhalen of een roman met 78 of 80 hoofdstukken.
Het is echter wel een losbladig boek. De kaarten zitten niet aan elkaar vast. Hierdoor kunnen we de kaarten steeds weer schudden en in een andere volgorde leggen, opdat ze steeds weer een ander verhaal vertellen. Trek jij specifiek kaarten voor jezelf uit de set, dan vertellen ze jouw verhaal op dat moment. Je kunt je voorstellen dat er oneindig veel combinaties te maken zijn met deze kaarten. Tarot is dan een losbladig boek met oneindig veel verhalen.
6. een continu leerproces
De afbeeldingen en symbolen op de tarotkaarten vertellen over levensgeheimen, klein en groot. En je kunt die beeldentaal leren lezen, zodat je de Tarot kunt toepassen als medium voor reflectie, of het inzichte krijgen in jouw verhaal op dat moment.
Echter, met één cursus Tarot ben je er nog niet. Doordat de afbeeldingen de levensontwikkeling verbeelden en spiegelen, ontwikkelen ze qua betekenis ook mee met jou. Hoe je nu tegen een kaart aankijkt, kan zeer verschillen van wat de kaart over een paar jaar met je doet. Dat betekent niet dat de kaarten alles kunnen betekenen wat we maar willen. Het betekent dat ons perspectief verandert.
Vergelijk het wederom met het lezen van een boek. Wanneer je een boek dat je in je jeugd vaak las, op latere leeftijd herleest, vallen je andere zaken op. Het boek en de inhoud zijn niet veranderd, maar jij wel. Door Tarot regelmatig toe te passen en te lezen breng je die ontwikkeling scherp in beeld en verwordt het lezen van de Tarot een continu leerproces.
7. een symbool voor de cirkel van het leven
Ik noemde dit al enkele keren. De kaarten vertellen over de cirkel van het leven. Je kunt alle kaarten gezamenlijk in een cirkel plaatsen en zo die levenscirkel zichtbaar maken. Maar ook het woord Tarot is een symbool voor het leven. Tarot kun je rondschrijven waarbij de eerste en laatste T gelijk zijn. Zo wordt zelfs in de naam de rondgaande beweging van de ontwikkeling en het leven gesymboliseerd.
8. een inspiratiebron
Met al die verhalen, symbolen, archetypen en mogelijkheden is Tarot een bron van inspiratie. Dit zie je in de Tarot zelf met alle verschillende legpatronen die bedacht worden en de vele, vele verschillende Tarotdecks die in de loop der tijd gecreëerd zijn. Maar ook buiten de Tarotwereld om, inspireren de kaarten, kunstenaars tot beeldhouwwerken en schilderijen, en schrijvers tot prachtige verhalen.
Dit heeft weer veel te maken met hoe Tarot als beeldtaal met het onbewuste spreekt. Bewust zitten we ons creatieve proces vaak dwars. We bedenken allerlei redenen waarom iets niet kan, mag, goed is. De beelden van de Tarot kunnen die redenen tegenspreken en je inspireren tot iets nieuws en moois en uit het hart.
Wat is Tarot niet?
Er bestaan veel misverstanden over Tarot. Veel mensen hebben geen idee en laten zich leiden door wat ze over de Tarot leren uit films en romans. Met bovenstaande opsomming hoop ik meer beeld te hebben gegeven bij dit prachtige medium.
Toch voel ik me ook genoodzaakt in dit blog te benadrukken wat Tarot vooral niet is.
Tarot is niet iets duivels of slechts. Zoals vrijwel alles op de wereld is het pas slecht wanneer slechte mensen het toepassen. Tarot is een set kartonnen kaartjes en karton is nog goed nog slecht. Wel staat er op een van die kaartjes een duivel afgebeeld en deze Grote Arcana heet ook de Duivel. We bedoelen daar niets anders mee dan dat duivelse in onszelf, ook wel de schaduw genoemd. We hebben allemaal nare kantjes, overtuigingen waar we aan vastzitten vanwege de stelling ‘dat is nu eenmaal zo’ of ‘zo zit ik nu eenmaal in elkaar’. Deze kaart toont hoe we vastzitten en door bij die ketens stil te staan ons ook weer kunnen bevrijden.
Tarot voorspelt niet de toekomst. Tenminste, dat is mijn overtuiging. Ik geloof niet dat mijn leven al in een boek is vastgelegd. Ik geloof in vrije wil en keuze in combinatie met lotsbestemming. Dat betekent dat ik, en alle mensen en dieren op deze planeet een eigen keuze hebben. Dat maakt het leven dermate complex, dat het mijns inziens onmogelijk is de toekomst te voorspellen. Wel geloof ik dat je met Tarot de verschillende keuzes die je hebt in beeld kunt brengen opdat je de juiste afweging kunt maken.
Tarot is niet alleen toepasbaar door paranormaal begaafde mensen. Iedereen (en dat meen ik) kan leren deze kaarten te lezen en toe te passen. Het is namelijk niet een kwestie van het helderzien van de afbeeldingen, maar van het in contact komen met jouw intuïtieve weten. En intuïtie hebben we allemaal. We zijn alleen soms de verbinding kwijt geraakt. Nou. Tarot kan je helpen weer in verbinding te komen!
Tarot is persoonlijk
Nu weet je wat Tarot is en wat niet. Je las wellicht tussen de regels door dat sommige antwoorden een kwestie van persoonlijk perspectief zijn. Bijvoorbeeld of de kaarten als toekomstvoorspeller gebruikt kunnen worden. Maar ook of je de kaarten regelmatig op reflecterende wijze wilt gebruiken of soms als creatieve impuls. Dat is misschien nog een laatste antwoord op de vraag ‘Wat is Tarot?’. Tarot is persoonlijk. Het heeft op iedereen een ander effect. Het is aan jou of en hoe je wilt ontdekken wat Tarot is voor jou.
Geef een reactie