Tarot, Lenormand en Orakelkaarten

verschillen & overeenkomsten

november 7, 2022

Ze vroeg of ze Lenormand kaarten kon gebruiken voor mijn basiscursus Tarot. ‘Nee, natuurlijk niet!’ dacht ik. En vervolgens werd ik me meteen bewust dat het verschil tussen de kaarten en systemen dus niet voor iedereen even duidelijk is. Tijd voor een blog over de verschillen tussen Tarot, Lenormand en Orakelkaarten.

Kaartsystemen

Uit de behoefte om grip op het leven en antwoord op met name de grote thema’s en vragen in het leven te krijgen, heeft de mens vele verschillende systemen bedacht. Je kunt je ei kwijt in de astrologie, numerologie en zelfs kleurenlogie. Je kunt vragen stellen aan runen, I-Tjing stokjes en edelstenen. En je kunt op situaties een kaartje trekken.

Wat dat laatste betreft is er keuze te over. Niet alleen heb je verschillende systemen, zoals orakelkaarten, Tarot of Lenormand. Binnen die systemen zijn er ook vele verschillende smaken om uit te kiezen. Dat met name in de kaartsystemen zoveel mogelijkheden zijn, heeft mijns inziens vooral te maken met de onbeperktheid van de menselijke fantasie. Aan edelstenen valt, naast de afwerking weinig, te individualiseren. Ook runen en de trigrammen van de I-Tjing staan vast. De afbeeldingen op de kaarten echter maken de weg vrij voor menig kunstenaar om zich te botvieren op het vormgeven van de symboliek op de kaarten.

Het gevaar hiervan is dat sommige Tarotkaarten soms veel weg hebben van Orakelkaarten en sommige Orakelkaarten zelfs Tarot genoemd worden, terwijl ze dat toch duidelijk niet zijn. En hoewel de systemen hun overeenkomsten hebben, zijn de verschillen groot genoeg om heel anders te werken.

Wat maakt het uit!

Je kunt je afvragen waar ik me druk over maak. Laat die vrouw toch lekker met Lenormand kaarten aan je basiscursus Tarot deelnemen! 

Nou, het maakt in zoverre uit dat de systemen eenvoudigweg anders in elkaar zetten en misschien zelfs een ander doel nastreven. Het ene is gewoon niet het andere. Dat maakt het ene systeem niet beter of betrouwbaarder. De verschillende systemen zijn anders. Werken anders. In dit blog leg ik je uit hoe het zit.

Tarot, Lenormand of Orakel, ze willen allemaal de gebruiker helpen grip op het leven te krijgen.

Tarot

Tarot is een set van 78 tot 80 kaarten die altijd onderverdeeld zijn in zogenoemde Grote, Kleine en Koninklijke Arcana. Grote Arcana vertellen over levensthema’s. Kleine Arcana over concrete ervaringen. En Koninklijke Arcana over persoonlijkheden. Alle kaarten zijn daardoor niet per se goed of slecht, maar dragen beide kanten van het betreffende thema, ervaring of persoonlijkheid in zich. De kaarten hebben een universele kernbetekenis. Echter doordat deze betekenis de illustrator vrij laat in de interpretatie, bestaan er vele vele Tarot decks met eigen beelden.

Lenormand

Lenormand is een set van 36 kaarten. De betekenis en bijbehorend beeld van de kaarten staat vast. Meer dan dat bij Tarot het geval is. Het gaat in deze kaarten over concrete situaties in het leven die soms fijn en soms niet zo fijn kunnen zijn. In de Lenormand wordt dus wel gesproken van goed en slechte kaarten. Er bestaan meerdere soorten Lenormand, maar het enige verschil is de stijl van de tekeningen, niet de beelden zelf.

Orakel

Bij deze kaarten soort zijn alle regels los. Er is geen vast aantal waar het aan moet voldoen. Geen vaste betekenis en dus zeker geen vaste beelden. Het meest concrete is dat met een orakelset datgene gedeeld wordt dat de maker inspireert. Natuur, Goden, Levensovertuigingen, Elfjes, noem maar op. En daardoor hebben vrijwel alle orakelsets het doel om de lezer te inspireren en daarmee door het leven en de bijbehorende problemen heen te helpen. In deze kaartensets heeft elke kaart bovengenoemd doel en dus is er geen sprake van slechte of goede kaarten.

Hetzelfde doel

Wat al deze systemen gemeen hebben, en wat dus wellicht voor de verwarring zorgt, is dat ze allemaal de gebruiker willen helpen grip op het leven te krijgen. Tarot wellicht meer op het vlak van persoonlijke ontwikkeling en Lenormand wellicht wat meer op het inzicht krijgen in de situatie en mogelijkheden en Orakels wellicht wat meer door te inspireren.

Dat maakt dat de sets ook heel goed te combineren zijn. Zo zou je jezelf kunnen laten inspireren door een orakelkaart, deze vervolgens uitdiepen met de Tarot en door middel van Lenormand een voortgang van zaken bijhouden.

Zelf gebruik ik orakelkaarten vaak om een intentie te zetten en werk ik vervolgens verder met Tarot om deze intentie te realiseren.

Alles in één

Nu snap je waarom je voor mijn basiscursus Tarot ook
echt Tarot-kaarten nodig hebt. En het mooie is dat in de Tarot de Grote Arcana mij inspireren
op de grote thema’s in het leven. En de kleine Arcana, die concreter zijn, bieden mij inzicht in
de ervaringen en mensen om mij heen en laten me volgende stappen zien.

Wat mij betreft heb je met Tarot dus alle mogelijkheden bij elkaar. Maar ik ben natuurlijk wel een béétje bevooroordeeld.