oktober 30, 2023
Een losbladig boek
Voor mij is Tarot of een deck Tarotkaarten als een losbladig, ongebonden boek. Een boek dat je telkens opnieuw en in steeds weer een andere volgorde kunt lezen. En niet alleen dat. Je kunt er een aantal pagina’s uit halen die weer een nieuw verhaal vormen. En zelfs de kaarten individueel hebben een verhaal op zich. Eigenlijk is elk denkbaar verhaal mogelijk en dat trekt mij als verhalen liefhebber heel erg aan.
Verschillende verhalen
Niet alleen bij het trekken van kaarten voor bijvoorbeeld een bepaald patroon wordt de volgorde van de kaarten geschud. Ook van het verhaal dat alle kaarten samen vertellen zijn verschillende volgorden te vinden. De een begint bij Pentagrammen. De ander met de reeks van Staven. Kracht ligt soms op de achtste en soms op de elfde plek. Gematigdheid wordt de ene keer voor en de andere keer achter Dood geplaatst.
Als je de Tarot ziet als een losbladig boek dat in zijn geheel het verhaal van het leven vertelt, is de aanwezigheid van verschillen niet zo vreemd. Immers leven is verandering. Leven is als de stromende rivier, waarvan wordt gezegd dat je nooit tweemaal in dezelfde kunt stappen. Juist door die eeuwige stroming en beweging.
Toch wordt van sommige volgorden gezegd dat alleen dat het juiste verhaal is. Alsof er maar één rivier is waarin het water stilstaat. Je kunt je voorstellen dat dit mij alleszins tegenstaat. Mijn geliefde losbladige boek wordt op die manier ingebonden en biedt plots slechts één manier van lezen aan.
Beetje hypocriet?
Maar jij vertelt toch ook van die vaste verhalen? Ja, daar heb je me. Bij het lesgeven in de basis van Tarot vertel ik vaste verhalen die ik weer op mijn beurt heb geleerd. Want hoewel ik in de eerste plaats de Tarot altijd zie en zal blijven zien als een weerspiegeling van het stromende leven, begrijp ik het nut en de verleiding van één vast verhaal.
Om het nut pas ik een vaste volgorde van kaarten toe in mijn basiscursus. Dat nut is namelijk houvast. Het Tarotdeck bestaat uit maar liefst 78 en soms 80 kaarten. Het is geruststellend om een losbladig boek met zoveel pagina’s eerst in één vorm te ont-dekken, alvorens alle andere mogelijkheden te verkennen.
Tegelijkertijd is de verleiding dan groot om het gemakkelijk en het boek dus ingebonden te houden.
Het idee om vaste verhalen los te laten heeft mij ook doen besluiten om niet meer op traditionele wijze les te geven in de Tarot. Hoe ik het wel ga doen is nog in ontwikkeling. Dus hou IMYY in de gaten!
Mindful Tarot
Maar er gebeurt iets vreemds met de kaarten wanneer je ze in één volgorde houdt. Ze beginnen elkaar te beïnvloeden. De Dwaas is zich niet bewust, maar dat gaat hij leren bij de Magiër (is dat altijd zo?). Bij Dood staan we niet meer stil bij het einde, maar kijken we uit naar Maan en Ster (en vergeten bewust los te laten).
Het fijne van een verhaallijn is dat je iets in context kunt plaatsen, namelijk wat ervoor kwam en wat erna volgt. Maar als je niet uitkijkt beïnvloedt dat wat ervoor kwam en wat erna komt datgene dat je eigenlijk van betekenis wilde voorzien.
Het is als in mindfulness. Wanneer je bezig bent met zorgen over verleden of plannen voor de toekomst, verlies je het heden uit het oog. Verleden en toekomst geven je context, maar meer aandacht zou je er niet aan moeten besteden.
In de context van Tarot, een volgorde van kaarten biedt houvast om een bepaalde kaart te plaatsen en begrijpen, maar is ook een kaart op zich die zonder beïnvloeding van de kaarten ervoor of erna gelezen mag worden.
Het loslaten van het concept
Dus vraag ik me af of we dat vaste verhaal eigenlijk wel nodig hebben. Kunnen we dat losbladige boek niet gewoon ongebonden laten? Is het mogelijk om, zoals mindfulness tevens vraagt, dit concept als houvast los te laten en de Tarot op andere wijze te leren kennen?
Met deze gedachte ben ik begonnen aan het onderzoeken van de kaarten stuk voor stuk in plaats van als onderdeel van een systeem. Mijn resultaten leg ik vast in werkboeken. De eerste, geïnspireerd door de Grote Arcana Maan, is nu uit. Uiteindelijk is mijn doel om 80 (mijn deck heeft 80 kaarten) werkboeken te hebben, waarbij de lezer puur met die ene kaart aan de slag kan gaan.
Geef een reactie