Tarot biedt een andere kijk op het jaar

Waarom in januari goede voornemens vaak op niets uitlopen

januari 2, 2023

Elk jaar opnieuw

Elk jaar springen we met nieuwjaar in het koude water, met de intentie dit jaar wél:

  • die kilo’s kwijt te raken
  • dat boek te schrijven
  • die cursus te volgen of…

En ieder jaar op blue monday constateren we dat er wéér niets van terecht is gekomen. Waarom is dat zo? En vooral, hoe kun je uit deze draaimolen stappen?

Passen & Meten

Het eerste dat ik leerde van Tarot was hoe de kaarten een cirkel verhaal vertellen. Een verhaal waarbij begin en einde naadloos op elkaar overgaan. Meestal bij de overgang van Universum op Dwaas. Hierdoor vroeg ik me af of dit verhaal ook op het wiel van het jaar geplaatst kon worden. Ik gebruikte hiervoor het Keltische jaarwiel. Sommige kaarten kon ik wel plaatsen op de sabbats. Het lukte me echter niet alle Grote Arcana een plek te geven. Dus liet ik het idee weer los.

Jaren later kwam ik in contact met het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ door Jaap Voigt. Dit boek leerde mij meer te kijken naar de energie van een bepaalde maand, dan naar welke feestdagen erin gepland staan.

Herken jij ook die eeuwige loop van hoopvol in het nieuwe jaar van start gaan met goede voornemens, om een paar weken later jezelf een ‘complete failure’ te voelen? 

Het boek van Voigt is gebaseerd op Aziatische tradities. Door hierover meer te lezen ontdekte ik dat in deze culturen gesproken wordt over vierentwintig seizoenen in plaats van de vier seizoenen die we in de westerse wereld aanhouden. Over die vierentwintig seizoenen is weinig informatie in Westerse talen beschreven. Maar, vierentwintig seizoenen? Terwijl de Tarot in de Herstelde Orde vierentwintig Grote Arcana bevat? Dat kon geen toeval zijn!

Weer ging ik passen en meten om het cirkelverhaal van de Tarot op het jaarwiel te plaatsen.

Het past!

En jawel, de thema’s van de Grote Arcana konden naadloos samengevoegd worden op de energieën van de vierentwintig seizoenen uit de Aziatische tradities. Sterker nog, met de beelden van de Tarot kon ik sommige lastig te begrijpen stukken tekst, concreet en begrijpelijk maken. In het boek van Voigt bijvoorbeeld, wordt rond de equinoxen een herhaling van stappen beschreven, want er is sprake van een vergelijkbare energie. De bijpassende beelden van Priesteres en Gematigdheid maken duidelijk hoe die energie in de lente om je heen wordt ervaren en tijdens de herfst van binnen gevoeld wordt. 

Tarot gaf me een andere kijk op het jaar. En zo bleek dat het moment waarop we gewend zijn te starten met goede voornemens vanwege oud-en-nieuw, niet samenvalt met de Dwaas. Januari wordt ingevuld door Zon en Oordeel. Een energie van opladen en wakker worden, maar nog niet van een nieuw avontuur aangaan. Januari is dus perfect om je goede voornemens te vormen, maar niet om ze te realiseren!

Tarot  biedt een andere kijk op jouw jaar

Door de Grote Arcana op het jaar te leggen krijg je beeld bij het verloop van de energie door het jaar heen. Het wordt je duidelijker waarom je op sommige momenten staat te popelen om in actie te komen. En waarom op andere momenten helemaal niet. Je ontdekt waarom momenten zó kunnen schuren met wat je eigenlijk wilt (zoals gezellig moeten zijn rond kerst). Je leert welke momenten in het jaar perfect zijn voor een nieuw begin. En wanneer je juist je mee moet laten voeren op de autonome flow van het leven.

Stop dus met het volgen van de kudde, alleen maar omdat iemand ooit bedacht heeft dat op 1 januari het jaar opnieuw begint. En start met een leven dat synchroon loopt met de energie van de natuur door het volgen van het cirkelverhaal van de Tarot. Bijvoorbeeld met de emailcursus Jouw Tarot Dagboek of reserveer met de knop hieronder jouw Tarot Jaarplanner voor 2023!

Reserveer hier jouw Tarot Jaarplanner 2023/2024 en start op het juiste moment