Tarot lezen is eenvoudig

Lees eenvoudig en goed Tarot met de Vier Werelden methode

september 21, 2022

Wil jij ook gewoon je Tarotkaart lezen zonder steeds dat boek erbij te pakken? Raak je in de war of ‘overwhelmed’ door alle symbolen op de kaart? Lees je in het boek een betekenis, die niet klopt met wat je intuïtief voelt dat het moet zijn?

Met de Vier Werelden methode help ik je stap voor stap op een eenvoudige manier, goed Tarot te lezen. Zodat je aan al die aspecten aandacht kunt geven zonder in de war te raken. Én deze methode is als een klein reisje weg van de waan-van-de-dag, dus creëer je meteen een heerlijk Tarotmomentje voor jezelf.

Bedrieglijk eenvoudig

Ik vertel mijn cursisten dat Tarot lezen eenvoudig is. Immers je pakt een kaart, interpreteert de afbeelding op die kaart, leest eventueel wat na in een begeleidend boek en vormt je inzichten tot een antwoord.

In de eerste les van de basiscursus doen we dit al door een favoriete kaart te kiezen en te zeggen waarom die kaart favoriet is. Het waarom verklaar je door de afbeelding te lezen. Zelfs zonder enige kennis van de Tarotsymboliek.

Ik zeg ook dat het lezen van Tarot bedrieglijk eenvoudig is, want er zijn zoveel verschillende dingen op zo’n kaart te zien. Met ieder een eigen en tegelijkertijd een gezamenlijke betekenis. Daarbij komen er ook nog gedachten in jezelf op over wat de afbeelding kan betekenen. En die gedachten botsen soms met wat je gelezen hebt in een boek. Erg verwarrend allemaal.

Toch blijf ik mijn cursisten vertellen dat Tarot lezen eenvoudig is. Om mijn woorden kracht bij te zetten leer ik hen een methode waarmee je stap voor stap door de kaarten heen gaat. Op die manier kunnen alle verschillende aspecten die bij het lezen van een Tarotkaart om aandacht vragen, die aandacht krijgen zonder jou in verwarring te brengen.

Het heet de Vier Werelden methode en gaat als volgt:

Wereld één

Trek je dagkaart of pak de kaart waarmee je wilt werken en leg deze voor je neer.

Stel je voor…

Je staat op een brug over een klein water… Je kijkt om je heen en ziet de oever en de bomen en planten die er groeien. Je ziet het water en blaadjes die van de bomen op het water zijn gevallen. Misschien drijft er zelfs een lelie.

Dit is de wereld van de afbeelding.  Je benoemt de kaart en beschrijft wat je ziet. Zonder aannames. Zonder in te vullen. Alleen de objectieve waarneming.

Deze wereld lijkt makkelijk en voelt soms een beetje onzinnig, maar is eigenlijk heel belangrijk. Door op deze manier stil te staan bij de afbeelding:

  • breng je rust in jezelf en alleen in rust krijgt je intuïtie de kans van zich te laten horen
  • voorkom je dat je direct naar de standaard, geleerde betekenis van de kaart grijpt en kijk je met een open mind naar de kaart. Zo is er meer kans dat je die symbolen of elementen ziet, die op dat moment op jou van toepassing zijn.
  • helpt diezelfde open mind je dus andere aspecten te ontdekken van de kaart en jouw kennis van de kaart uit te breiden.

Wereld twee

Terwijl je verder staart wordt je je bewust van beweging. Gouden en zilveren flitsen onder het wateroppervlak.

Dit is de wereld van de betekenis achter de afbeelding. De algemene betekenis van de kaart die je geleerd hebt in een cursus, of uit een boek of weet door jouw ervaring met de Tarot.

Hier noteer je dus die eerste, geleerde betekenis of de betekenis die je uit een boek haalt. Daarmee zijn die standaardwoorden uit je hoofd en maak je ruimte voor nieuwe woorden. Én de woorden of betekenis uit zo’n boek of cursus kunnen als een tweede perspectief dienen. Ze helpen door blinde vlekken heen te breken.

Elke keer merk je dat jouw Tarotkennis, en daarmee het vertrouwen waarmee je de kaarten toepast, groeit.

Wereld drie

De vissen onder water blijven je aandacht trekken tot het licht verandert en het water jou een ander beeld toont. Jezelf gespiegeld in het water.

Dit is de wereld van het inzicht. Wat heeft deze kaart jou nu op dit moment te vertellen.

Neem de tijd om jouw woorden naar boven te laten komen en schrik niet wanneer deze afwijken van de algemene betekenis. Dat kan én dat mag. In deze wereld gaat het om jóuw wijsheid.

Intuïtie, zeker als je nog niet zo verbonden ermee bent, werkt traag. Soms moet je haar zelfs even ‘aan’ zetten. Vraag jezelf dus gerust hardop ‘Wat wil deze kaart mij vertellen?’ en ga dan rustig en zonder verwachting bij de kaart zitten. Laat jouw wijsheid vanzelf opkomen. Deze trage en misschien een beetje vage wereld, is wel een van de belangrijkste. Het is de wereld van jouw intuïtieve weten. Wat mij betreft gaat het in Tarot over (weer) in verbinding komen met dit stukje van jezelf. Laat jezelf dan ook verrassen door wat je allemaal eigenlijk al weet.

Scan de QR code en ik begeleid je persoonlijke door de vier werelden heen!

Wereld vier

Je hebt lang genoeg stil gestaan op die brug over dat water. Het leven roept je. Je moet verder. Dus je stapt van de brug af de wereld weer in.

Dit is de wereld van actie. Want alleen actie zorgt dat het verkregen inzicht ook werkelijk resultaat geeft. Wat ga je doen met de woorden die de kaart jou gebracht heeft? Wat is nu jouw volgende stap?

Deze actie kan zo groot en klein zijn als jij wilt. Het is jouw kaart, jouw wijsheid en jouw resultaat. Wat het ook wordt, doe het. Laat de Tarot niet een verzameling beelden en woorden zijn, maar dat waar het voor bedoeld is. Een steuntje in de rug in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Hier hamer ik op bij mijn cursisten. Dit is zó belangrijk. Verandering en ontwikkeling ontstaat pas wanneer we wijsheden en inzichten ook daadwerkelijk gaan toepassen. Zonder die actie gebeurt er niets en kun je je afvragen waarom je eigenlijk een Tarotkaart hebt getrokken. Hier komen anima en animus, je vrouwelijke en intuïtieve kant en je mannelijke en actieve kant, samen om goud te creëren.

Ik herhaal het daarom nogmaals: Laat de Tarot niet een verzameling beelden en woorden zijn, maar dat waar het voor bedoeld is. Een steuntje in de rug in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Niet alleen voor beginners

De Vier Werelden methode is niet alleen handig wanneer je net begint met het lezen van Tarot.

Doordat Tarot het leven weerspiegelt, spiegelt het ook jouw kijk op de wereld. Zoals je weet verandert die kijk naar mate je ouder wordt en jezelf ontwikkelt. En dus kunnen jouw inzichten bij de kaarten (Wereld drie) ook anders worden. Met deze methode geef je ruimte aan jezelf om die ontwikkeling in jezelf te zien én met die andere ogen nieuwe inzichten te ontdekken.

Elke keer als je in wereld één naar de kaart kijkt zul je iets nieuws zien. Elke keer in wereld twee merk je dat je sneller, beter en meer kunt vertellen over deze kaart. Je Tarotkennis, en daarmee het vertrouwen waarmee je de kaarten toepast, groeit.

Elke keer wanneer je in wereld drie zit kom je weer in contact met dat intuïtieve weten in jou, jouw eigen wijsheid, en ook dát versterkt je zelfvertrouwen. En elke keer wanneer je in wereld vier die inzichten omzet in concrete stappen. Laat je dat vertrouwen in jouw eigen weten steeds dieper en steviger wortelen.

Vertrouw jezelf

Tarot lezen ís eenvoudig. Je kunt het al in vier eenvoudige stappen. En alles wat jij nodig hebt is een open mind en een beetje vertrouwen in jezelf. Het mooie is dat deze bedrieglijk eenvoudige stappen de impact hebben jouw mind steeds meer open te zetten en dat zelfvertrouwen te laten groeien. Pas de methode toe. Gun jezelf dat heerlijke Tarotmoment en ontdek het voor jezelf.

Meer leren over het toepassen van Tarot? Klik hier!