De onderneemster pur sang

Koningin van Staven

juni 12, 2024

Op haar doel af

Als ik de koninginnen zou moeten verdelen over de karakters uit de televisieserie Sex and the City, dan zou koningin van Staven Samantha zijn (Carry koningin van Bokalen, Miranda koningin van Zwaarden, Charlotte koningin van pentagrammen). Niet alleen vanwege de vurige passie (en ik bedenk me nu pas hoe dubbelzinnig koningin van Staven dan is), maar vooral ook vanwege de grote hang naar onafhankelijkheid en recht op het doel af te gaan. Ze zijn beide onderneemster in de breedste zin van het woord. Ze ondernemen actie om het leven te leiden dat ze willen leiden

Waarom die troon?

Ik heb wat dat betreft eigenlijk nooit goed begrepen waarom deze koningin zittend op een troon is afgebeeld. Voor mijn gevoel is ze daar veel te ongedurig voor. Ik zie haar eerder op het vooreind van een schip als aanvoerder van een vloot of met haar handen in de klei om een kunstwerk te creëren.

Je ziet die daadkracht en passie een beetje terug in de manier waarop ze haar staf vasthoudt, vind ik. Heel stevig en recht, alsof ze elk moment ermee op kan staan of je ermee om de oren kan slaan. En ook de zonnebloem (element van Grote Arcana Zon) toont hoe vitaal en levenskrachtig deze koningin is en hoe ze haar geluk nastreeft (zoals de zonnebloem de zon).

Juist deze koningin, die geassocieerd wordt met open-mindedness en oordeelloosheid zou je toch temidden van een parade afbeelden?

Ja ik mis de pit die ik ervaar wanneer ik me inleef in deze koningin. De eigenwijsheid en nieuwsgierigheid en de vrouwelijke sensualiteit en seksualiteit. Ik zie het gesymboliseerd door de kat bij haar voeten, maar niet genoeg in het personage zelf.

Is het de verantwoordelijkheid die zij als soeverein vorst draagt, die haar op die troon houdt? Kan een koningin geen koningin zijn met haar voeten op de aarde en als gelijke onder haar volk? Juist deze koningin, die geassocieerd wordt met open-mindedness en oordeelloosheid zou je toch temidden van een parade afbeelden?

Water en Vuur

De elementen van koningin van Staven zijn water en vuur. Als koningin van Staven is zij het water aspect van vuur. Damp dus of condens. Ik moet gezien bovenstaande ook aan zweet denken. Sporten, werken, vrijen allemaal veroorzakers van een laagje zweet op ons lichaam. Voor mij is dat de grootste boodschap van deze koningin aan de lezer. Als je iets wilt, moet je bereid zijn je ervoor in het zweet te werken. En wellicht is dat meteen ook een aanwijzing voor die eenzame koningin op haar troon. Want ik wilde aanvullen met ‘want niemand anders doet het voor je’. Dat is het uitgangspunt van deze onafhankelijke vrouw. Als je iets wilt, moet je het zelf doen.

Leef je in

Ik schreef al over wat een kaart met me doet door me in te leven in het beeld. Ik denk dat dit een van de beste adviezen is die ik je kan geven om de Tarot te leren begrijpen. Leef je in. Stel je voor hoe het is als jij die koningin van Staven bent. Ga desnoods erbij zitten zoals zij zit. Stel je voor dat jij heerseres van daadkracht, passie en energie bent. Hoe voelt dat? Wat doet dat met je? En wat zegt dat over wat deze koningin, deze kaart, jou te vertellen heeft?

Dit is trouwens iets wat deze koningin ook zou doen. Zij is zo nieuwsgierig naar alles en iedereen, dat zij niet oordeelt, maar inleeft. Hoe zou het zijn als… Dat zorgt ervoor dat zij geassocieerd wordt met open-mindedness, maar ook met creativiteit en de kunsten. Hoewel ik denk dat haar heerschappij verder gaat dan dat.