februari 10, 2021
De naïeve Dwaas
De Dwaas. “Dat betekent naïviteit, dromen, nieuw begin, avontuur.” “De Dwaas dreigt in het ravijn te vallen, want hij let niet op. Gelukkig waarschuwt zijn hondje hem.”
Of toch niet?
Allemaal waar en ook weer niet. De eerste uitspraak zijn associaties die je kunt hebben bij het woord Dwaas of de afbeelding op de kaart. De tweede uitspraak is een aanname die je kunt opmaken uit de afbeelding van de kaart. Maar is het waar?
Wat zie je nu eigenlijk wanneer je kijkt naar de kaart De Dwaas? Loopt de jongen inderdaad van de klif af? Of geniet hij van het uitzicht? of van de zon. En is dat hondje aan het waarschuwen of aan het spelen?
Het is een mooie en goede oefening om een tarotkaart te pakken en deze puur te beschrijven. Niet met wat je denkt of voelt, maar alleen met wat je ziet op de kaart. Je zult merken dat bepaalde betekenissen die je aan een kaart geeft aan het wankelen worden gebracht of in ieder geval, dat het niet de enige betekenis hoeft te zijn. Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden. Hoe komen we er dan bij dat we een Tarotkaart met een paar woorden kunnen definiëren.
Om je nog meer te overtuigen haal ik er graag oude afbeeldingen van de Dwaas er bij. Zie jij een klif waar hij vanaf dreigt te vallen? En is dat hondje aan het waarschuwen, aanvallen of besnuffelen?
Wat ik wel zie? Een dwaas, een zot, iemand die er niet volgens de standaardnormen uitziet. En daar vinden we wat van. Daar hebben we een mening over. En ook die mening berust op aannames. Want wie zijn wij om te bepalen wat zot is of niet?
Je eigen wals walsen
Ken je de film of het boek Chocolat? Een letterlijk heerlijk verhaal en het kijken/ lezen waard. In het verhaal bestaat het karakter Josephine Muscat. Josephine dwaalt een beetje in zichzelf mompelend door het dorp en lijdt aan cleptomanie. “She walses to her own tunes.” vertellen de dorpelingen een nieuwkomer. Uiteindelijk blijkt Josephine mishandeld te worden door haar man, maar durft ze niet weg te gaan omdat scheiden en als vrouw een eigen bestaan opbouwen niet volgens de norm van het dorp is. Of in de woorden van Josephine “If you don’t go to confession, if you don’t… dig your flowerbeds, or if you don’t pretend, if you don’t pretend… that you want nothing more in your life than to serve your husband three meals a day, and give him children, and vacuum under his ass, then… then you’re… then you’re crazy.”
Ik zie, ik zie. Wat jij niet ziet.
In deze periode van het jaar wordt je uitgenodigd je eigen pad te bewandelen. En dit pad helder te houden door het niet te vergelijken met de paden van anderen. Dat betekent doorwandelen ook wanneer anderen je pad vreemd, dom of verkeerd vinden. Begrijp me goed, ik wil niet dat je slechte dingen doet waarbij je anderen of jezelf leed berokkend. Ik bedoel dat anderen altijd een mening zullen hebben. Door die mening worden we verleid om ons pad toch te gaan vergelijken met dat van anderen en gaan we twijfelen, raken we in de war.
Ga je toch vergelijken? Merk je dat je gaat twijfelen? Sta dan even stil en speel het spel “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet”. Wat is het dat jij op jouw pad ziet dat die ander niet ziet en daardoor vindt dat je verkeerd gaat? Kijk naar jouw pad, jouw leven, zoals je kunt kijken naar een tarotkaart of iedere andere afbeelding en zie eenvoudigweg wat er is. Zie weer waarom dit jouw pad is en niet die van iemand anders. Zwaai nog even vriendelijk naar die ander en loop dan door. Dit is jouw pad.
Ben je aan het twijfelen en zie je het gewoon even niet? Vraag dan een Tarot Thee aan. Met mijn consult help ik je beeld bij jouw verhaal te krijgen, je pad te zien. En formuleer je jouw volgende stap.
Geef een reactie