Naar de hemel en weer terug

De symboliek van het paard in Grote Arcana Zon

januari 10, 2023

Grote Arcana Zon & Dood

Ik schreef het al in mijn blog over het rode vaandel. Wat ik erg waardeer aan het Waite deck is de verbinding die wordt gemaakt tussen Grote Arcana Dood en Zon. Op beide kaarten is er sprake van een personage met een vaandel op een paard. Bij de ene is dit een skelet met een zwart vaandel op een schimmel. De ander toont een kindje met een rood vaandel op een geheel wit paard. Het vaandel en het kind hebben we al besproken. Laten we kijken naar de symboliek van het paard.

Tussen de werelden

De verbinding tussen paarden en de zon is al heel oud. In de mythen zijn het de paarden die de zon langs de hemel trekken. Paarden hebben, door deze connectie met zowel zonsopkomst als ondergang, een bijzondere symboliek. Naar welke mythologie of religie je ook kijkt. Overal worden ze tweeledig geïnterpreteerd. Enerzijds als raadgever, beschermer en brenger van licht. Anderzijds als brenger of drager van dood en verderf. Net zo worden ze dus door Waite weergegeven in de betreffende Arcana.

Door deze symboliek worden paarden gezien als reizigers tussen de werelden. Paarden zijn de begeleiders op het pad van leven naar dood en weer terug. Daarom is ook de keuze gemaakt voor de schimmel als paard van de Dood en de Zon. Een schimmel is een paard dat donker wordt geboren en langzamerhand steeds witter ‘schimmelt’. Het grauwe paard op Grote Arcana Dood hoort bij het sterven en brengt jouw ziel of essentie terug naar de bron. Het witte paard op Grote Arcana Zon draagt de essentie terug naar het leven. Waar het n een nieuwe vorm herboren mag worden.

In de mythen zijn het de paarden die de zon langs de hemel trekken.

Zoals je ook al kon lezen uit de andere symbolen op de kaart, wijst ook het paard op een beweging, een actie. Je bent er nog niet. Je bent nog aan het reizen. Bij Grote Arcana Zon ben je wel, met je inmiddels geheel wit geworden paard, op het laatste stuk van de rit aangekomen. De Tarot in de Herstelde Orde symboliseert dit ‘er nog niet zijn’ door het kindje op een wolkje te plaatsen. De nieuwe vorm, of reïncarnatie, hangt nog in het luchtledige.

Je bent er klaar voor

De inzichten over de noodzaak voor actie en het nog niet hoeven concretiseren met vorm of resultaat, hebben we al gevonden in andere symbolen. Het symbool van het paard voegt hier de reis aan toe. Bij Grote Arcana Zon is de schimmel helemaal wit geworden. Het is daarmee het bewijs dat er een lange reis tussen de werelden achter je ligt. Het bereiken van Grote Arcana Zon betekent dat je klaar bent voor de laatste stap. Een stap waarmee je je weer op het leven richt. Welke stap is dat voor jou?

De laatste stappen van deze serie

Ook het symbool van de muur heeft te maken met wat er achter je ligt, wanneer je Grote Arcana Zon hebt bereikt. Ik schrijf erover in het volgende blog. De op een na laattse in deze serie.

Woensdag 11 januari om 10 uur geeft ik een live tutorial over Grote Arcana Zon waarin ik alle symboliek samenvat. Volg me op instagram en wees erbij!