Een solide muur of een ruïne

Over de bakstenen in Grote Arcana Zon

januari 11, 2023

Achterlaten & Meenemen

Het witte paard, waar het kind van de zon zo vrolijk op rijdt, laat zien dat je op reis bent. En ook dat je al een flinke reis achter de rug hebt. In dit laatste blog wil stil staan bij een element van de Grote Arcana Zon die soms geïnterpreteerd wordt als dat wat je achterlaat. En soms juist als dat wat je meeneemt. Eigenwijs als ik ben, zeg ik natuurlijk “Waarom niet allebei?”

Een stenen muur

Soms moet je er een beetje naar zoeken, maar vaak staat er tussen al dat groen en zon en bloemen zomaar een stenen muur op deze Tarotkaart. Meestal als een brute afscheiding van een wereld achter die van de Zon, een enkele keer als restanten van een ruïne.

Waite en vele andere decks tonen een solide muur. Direct achter het kindje en andere symbolen of verwerkt in de achtergrond. Die muur scheidt de wereld van Grote Arcana Zon met de werelden van de Arcana die hieraan vooraf zijn gegaan. De muur scheidt het verleden van het hier en nu. Het belang hiervan kon je al lezen in het blog over het kind. Om werkelijk in het hier en nu te leven, moet je verleden en toekomst loslaten. Juist die houding geeft je de vrijheid om jouw licht te stralen zonder angst. En alleen in die openheid kun je ook alle mogelijkheden van jouw licht ontdekken.

Jouw verleden is niet iets waarvan je de deur op slot kunt doen om het te vergeten en opnieuw te beginnen.

Toch vind ik de solide muur als symbool te definitief. Ik geef de voorkeur aan de ruïne uit het deck Tarot in de Herstelde Orde. Tarot wordt namelijk in de rondte gelezen. Het vertelt het verhaal van eeuwige, cyclische ontwikkeling. Er is daardoor geen absoluut einde of begin. 

De ruïne op de Grote Arcana Zon van de Herstelde Orde zijn de restanten van de Toren die een paar Arcana eerder door de bliksem is getroffen en ingestort. En nu, bij de Zon, zijn die restanten voedingsbodem geworden voor rode rozen en zonnebloemen. Jouw verleden is niet iets waarvan je de deur op slot kunt doen om het te vergeten en opnieuw te beginnen. Dan sluit je jezelf namelijk ook af van alle lessen en mooie herinneringen die juist jou in het hier en nu kunnen voeden.

Verleden Heden Toekomst

Grote Arcana Zon nodigt je uit om jouw licht te stralen, zodat je de vele mogelijkheden ervan kunt ontdekken. Hierbij is het belangrijk dat je spijt over in het verleden gemaakte fouten loslaat. Dat iets eens verkeerd is gegaan, wil niet zeggen dat het altijd verkeerd zal gaan. Tegelijkertijd kun je je ook niet voor je verleden afsluiten. Het is een deel van jou. De mooiste instelling is om je verleden te zien als voedingsbodem waarop jouw nieuwe ik kan gaan groeien. Welke fouten of angsten uit het verleden belemmeren jou nu om helemaal jouw licht te stralen? En hoe kun je deze spijt of angst omvormen tot waardevolle lessen die je voeden?

Wereld 1 & 2

Dit was het laatste blog op onze reis door de eerste twee werelden van de serie Grote Arcana Zon. Hiermee heb je de symboliek van deze kaart kunnen ontdekken en ben je, hoop ik, tot mooie inzichten kunnen komen. Inzichten bieden inspiratie en acties de transformatie. Daarom volgen er nog een derde en vierde wereld in deze methode om Tarot te lezen.

In het sluitende blog vraag ik je om zelf te bepalen wat de symbolen van Grote Arcana Zon voor jou op dit moment betekenen. En daag ik je uit om op zijn minst één vervolgstap te formuleren en die dan ook te nemen.

De Grote Arcana geven beeld aan de energie van de verschillende seizoenen in het jaar. Reserveer hier jouw Tarot Jaarplanner en leef jouw jaar in flow met de natuur.