november 22, 2023
Vernietiging en chaos
Dat is het eerste dat je ziet wanneer je kijkt naar Grote Arcana Toren. De verwoesting door de blikseminslag. Het vuur en de scheuren in de muren. De vallende mensen. Is het de bedoeling dat we deze kaart vrezen?
Of een zegen
Wat wordt er afgebroken? Wat is het dat verwoest wordt? En is die verwoesting echt zo erg? Of wellicht een ‘blessing in disguise’?
Veelal lees je dat de Toren staat voor het ego. Ego is datgene dat vorm geeft aan je zielswezen. Het is dienend aan je wezenlijke zelf. Echter hoe sterker het ego wordt, hoe meer het vindt dat het de leiding heeft en aan de touwtjes gaat trekken. Dat kan ervoor zorgen dat je leven een heel andere kant op beweegt dan je wezenlijk wilt.
Het inzicht dat dat inderdaad aan de hand is, wordt bij Toren verbeeld met de blikseminslag die de toren, het ego, ontkroont. De top van de toren (vaak in de vorm van een kroon) wordt door de bliksem eraf geslagen. Ego wordt hierdoor de teugels uit handen genomen en er ontstaat gelegenheid voor je wezenlijke ik om het over te nemen. Ofwel er ontstaat gelegenheid om je leven te leiden zoals wezenlijk bedoeld.
Toch toont Grote Arcana Toren geen sfeer van een zegen zijn of opluchting. Dit is omdat we zo verbonden zijn met het ego. Het is hoe we onszelf zien en door anderen gezien worden. Vernietiging van ego betekent letterlijk gezichtsverlies. Het betekent falen ofwel vallen. Zoals de mensen op de kaart. Dat is het overheersende gevoel bij deze kaart. Dat er ruimte ontstaat voor iets mooiers en het eigenlijk een zegen betreft, is nog niet zichtbaar door de stofwolken en de chaos.
Het seizoen van de Grote Arcana Toren is van 22 november tot en met 6 december. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar.
Wil jij ook het jaar volgen met Tarot? Reserveer dan hier de IMYY Tarot Planner voor 2024.
Gevestigde orde
Bovenstaande is alleen uit het perspectief van persoonlijke ontwikkeling geschreven. Je kunt de Toren ook maatschappelijk bekijken en zien als de gevestigde orde die omver wordt gegooid. De bestorming van de Bastille, het vallen van het kabinet, het verbranden van bh’s.
In Boeddhisme wordt gesproken over het concept. Wanneer geloof dogma wordt of traditie van buitenaf opgelegd in plaats van een innerlijke behoefte, dan is iets moois, helpends, genezends een concept geworden. Dan is willen, moeten geworden en dien je het volgens Boeddhisme los te laten.
Wat moet je!
Sta stil bij de Toren in je leven. Wat is star en koud geworden? Wat beheerst je leven op een misschien wel tirannieke wijze? En wat mag dus wel eens bestormd, vernietigd en omvergeworpen worden?
Geef een reactie