De kleren van de Keizer

Wat is rechtvaardig?

juli 22, 2024

Rechtvaardig of Gerechtigd

De Grote Arcana Rechtvaardigheid heet in andere decks soms ook Gerechtigheid. Dit zijn echter twee verschillende begrippen. Gerechtigheid ontstaat wanneer de wet is overtreden en de wetsovertreder daarvoor wordt gestraft. Maar Rechtvaardigheid gaat over hoe de wet moet worden toegepast of geïnterpreteerd. Is het eerlijk dat die wetsovertreder wordt gestraft?

Wij zijn geen domkoppen en deugnieten!

Ik ben opgegroeid met de sprookjes van de Efteling. Bandjes en LP’s die opgezet werden en dan maar lekker wegdromen. Een van die sprookjes was ‘de kleren van de keizer’. Een keizer die alleen oog heeft voor mode en uiterlijk wordt bedrogen met het idee dat er kleding is waarmee hij zijn taak lekker makkelijk kan doen. Want wie de kleding niet ziet is dom en deugd niet.

Wat bij mij vooral is blijven hangen zijn de reacties van de mensen wanneer de keizer naakt een parade loopt. ‘Ziet u dat ook buurvrouw?’ ‘Ow ja natuurlijk!’ Tot een kind uitroept hoe gek het is dat de keizer naakt is. Waarop zijn moeder oproept te stoppen met het domweg volgen: ‘Wij zijn geen domkoppen en deugnieten!’

Zoals de keizer is het ook voor jou en mij soms makkelijker tegen beter weten in iets te geloven.

Rechtvaardigheid is hier een onderliggend thema. Allereerst omdat er wordt gesproken over bedriegers. De mannen die de keizer voorliegen over magische stof. Maar kunnen we dat gezien de intentie nog wel bedrog noemen? Was dat niet juist rechtvaardig?

En dan de toeschouwers van de parade, die toch echt allemaal moeten zien dat hun keizer naakt is, maar liever elkaar onderuit proberen te halen. Hoe zit het met de rechtvaardigheid daar. Hoe rechtvaardig is het dat de moeder van het kind zichzelf als het ware moet verdedigen voor iets wat zo overduidelijk is?

Het seizoen van de Grote Arcana Rechtvaardigheid is van 22 juli tot en met 6 aug. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar. Wil je aan de slag met de energie van Rechtvaardigheid? Vraag dan hier jouw consult aan.

Weten wie je bent

De moeder roept uit ‘Wij zijn geen domkoppen’. Zij weet dat zij niet dom is en wel deugd. Zij weet wie zij is en kan daarom haar waarheid delen en voor haar waarheid uitkomen. Datgene dat zij rechtvaardig vindt. Dit is waar het vierkant ter hoogte van de keelchakra en op de kroon van de figuur op de kaart voor staat.

Hoe is dit voor jou?

Zoals de keizer is het ook voor jou en mij soms makkelijker tegen beter weten in iets te geloven. Omdat het bijvoorbeeld de mening van de massa is en je daardoor dus geen conflict krijgt. Of omdat het scheelt in jezelf te moeten verklaren.

Maar net als in Tarot, verbeelden sprookjes diverse aspecten in jou. Er zal op die momenten ook een kind jou verklaren dat het niet klopt en dat het gek is wat je doet. Je geweten klopt aan de deur. Doe jij dan ook als de moeder in het verhaal open?

Hulp nodig om jouw waarheid uit te spreken? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Rechtvaardigheid. Vraag nu jouw consult aan.