Off with their heads!

over de sfinx in Grote Arcana Rad van Fortuin

augustus 7, 2024

Wat betekent die sfinx?

Rondom het wiel op Grote Arcana Rad van Fortuin zijn allerlei figuren te ontdekken (waarover ik in een ander blog schrijf), maar de meest mysterieuze is wellicht de sfinx. Wat doet deze figuur bovenop het wiel en waarom hanteert het mythische dier een zwaard?

Andere decks, nieuwe inzichten

Een van de leukste dingen in mijn onderzoek naar de Tarot is het lezen van al die andere inzichten van andere Tarotdeck creëerders. Vanuit geheel verschillende levensvisies worden Tarotkaarten gemaakt en geïnterpreteerd. Dat maakt de Tarot niet heel divers, maar juist zeer inclusief en verdiepend.

Bijvoorbeeld het deck Inner Child, die een deck heeft gemaakt vanuit het oogpunt van sprookjes. Welk sprookje hoort bij welke kaart en hoe vult dat dan de betekenis van de kaart aan? Een interessante kijk, waar ik het soms hartgrondig eens en oneens mee kan zijn. Hun interpretatie van het Rad van Fortuin vond ik echter geweldig.

Betekent je hoofd verliezen ook dat je minder vaak in je hoofd zit?

Deze kaart associëren ze namelijk met het verhaal van Alice in Wonderland. In dit sprookje wordt de wereld van Alice helemaal op zijn kop wordt gezet wanneer ze door een konijnenholletje valt. Groot is klein en klein is groot, gek is normaal en normaal wordt aan de kaak gesteld. Alice verandert regelmatig van formaat en van gedachten en stelt zelfs op een bepaald moment dat ze daardoor geen idee meer heeft van wie ze is.

Een ander groot figuur in dit verhaal is de Hartenkoningin. Deze wrede vrouw maakt iedereen die het niet met haar eens is een kopje kleiner. In het deck Inner Childs is zij de verbeelding van de sfinx met het zwaard.

Het seizoen van de Grote Arcana Wereld (of Rad van Fortuin) is van 7 tot en met 21 aug. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar. Wil je aan de slag met de energie van Rad van Fortuin? Vraag dan hier jouw consult aan.

Kop eraf

En dat gaf mij weer een heel mooi inzicht bij Grote Arcana Rad van Fortuin. Want wat betekent het om je hoofd te verliezen? Hoe vaak zeggen we niet dat we minder in ons hoofd moeten zitten? Vanuit welk perspectief je het Rad ook bekijkt, het gaat over de veranderlijkheid van het leven. Hoezeer we soms vast willen houden of de tijd willen versnellen, het wiel draait door in eigen tempo. Met je Hoofd wil je daar controle op houden, want je wilt bijvoorbeeld een bepaalde richting op. Maar wat als we ons hoofd even weghalen?

Ervaren, voelen, laten ontstaan

In het hoofd zit het orgaan dat ons duizelig kan maken. Met name wanneer we vele rondjes maken. Zonder hoofd is er alleen nog het ervaren van de deining en wat dat met zich meebrengt. Rad van Fortuin gaat over de veranderlijkheid van het leven, maar niet alleen om dat het leven veranderlijk is. De kaart, zoals elke tarotkaart nodigt je ergens voor uit. Namelijk om je bewust te worden van die veranderlijkheid. En dat doe je niet met je hoofd, maar vanuit je hart.

Ontdekken hoe je uit je hoofd kunt komen om je hart te volgen? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Wereld. Vraag nu jouw consult aan.