Naar wie luister jij

Horen, luisteren en gehoorzamen

mei 20, 2024

Luisteren is gehoorzamen

Tijdens het schrijven over Grote Arcana Priester bedacht ik me iets opmerkelijks over het woord luisteren. Namelijk dat ik als ouder (en jij misschien ook wel) het als een synoniem gebruik voor gehoorzamen. ‘Luister naar je moeder!´ (met vingertje). Ik bedacht me vervolgens ook dat luisteren hierdoor gelijk kwam te staan met aannemen, het ermee eens zijn of geloven. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn!

Waar luister jij naar?

Stiekem luisteren we naar steeds meer tegenwoordig. Spotify staat vol podcasts. Google vertelt je het weer, wat het nieuws is en welke vuilnisbakken aan de straat moeten (tenminste als je partner ook zo dol is op domotica). Op tv zijn er praatprogramma’s over voetbal, showbizz, politiek, geloof en zelfs over andere tv-programma’s.

Maar betekent dit dat we alles wat dan gezegd wordt voor zoete koek slikken? Nee, ik neem aan van niet. Voor een groot deel luisteren we naar deze zaken om geïnspireerd te worden. Om een heel andere mening te horen. Maar met de vrijheid om die mening ook weer naast ons neer te leggen.

Ik luister graag en veel, terwijl mijn gedachten van de hak op de tak gaan. Apenkooien voor het brein.

Toch heb ik mijn man gevraagd om google niet meer te laten omroepen dat de wasmachine klaar is met draaien. Ondanks al mijn eigenwijsheid is er toch een soort Pavlov Reactie in mijn jeugd ontstaan waarbij luisteren gelijk staat aan gehoorzamen. En ik wil toch graag zelf bepalen wanneer ik de was doe.

Het seizoen van de Grote Arcana Priester is van 20 mei tot en met 4 juni. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar.
Tijdens de Vloeiend Tarot workshops, gaan we aan de hand van een passend legpatroon met die energie aan de slag. Ben jij er ook bij?

Kakofonie

Ik luister graag en veel. Gewoon naar de geluiden om mij heen. Dan kan ik een hele tijd voor me uit staren terwijl geluiden van de radio, auto’s, mensen, vogels, machines enzovoorts in en uit mijn  oren stromen. Mijn hersens leggen ondertussen de meest gekke verbanden en mijn gedachten gaan van de hak op de tak. Apenkooien voor het brein, even los. Heerlijk, maar super lastig op een terrasje waar zoveel interessante gesprekken gaande zijn en ik natuurlijk ook mijn aandacht aan mijn tafelgenoten wil geven. Ik betrap mezelf op lachen om een grap van twee tafels verderop of het beantwoorden van een vraag die achter me wordt gesteld. Ik moet dan echt moeite doen om die andere geluiden uit te sluiten. 

Bedenk dan dat ik luisteren ook nog combineer met gehoorzamen. Dan kom ik helemaal in de knoop. Dat is thuis vaak het geval wanneer zowel man, als kinderen als zelfs de katten om aandacht vragen, terwijl tegelijkertijd de tv en radio aanstaan. Het voelt dan alsof ik uiteen getrokken wordt. Opgeblazen door een kakofonie aan geluiden. Het enige dat ik dan wil is rust en stilte.

Luisteren naar jezelf

En hoe zit het met mezelf? Luister ik naar mij? Ik luister naar mijn lichaam. Naar wat het nodig heeft aan voeding, beweging, rust. Ik luister naar mijn hart, die verbinding zoekt met de ander, maar ook soms alleen met mezelf. Ik luister naar mijn intuïtie die me aanmoedigt mijn eigen pad te volgen door sommige gedachten steeds weer terug te laten keren. Vroeger gehoorzaamde ik niet altijd. Maar ik heb geleerd dat het synoniem voor deze stemmen wel geldt.

Er is veel om naar te luisteren. Steeds meer. En we moeten dan uitkijken dat we luisteren niet verwarren met gehoorzamen. Alles mag inspireren, maar je hoeft niets zomaar aan te nemen. Behalve wanneer die geluiden afkomstig zijn van je lichaam, hart en ziel.

Ontdekken wat je jezelf te vertellen hebt? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Priester. Vraag nu jouw consult aan.