januari 17, 2022
Voer voor nachtmerries
Eigenlijk heb ik altijd wat moeite gehad met de naam Laatste Oordeel en daardoor misschien ook wel met de kaart. Het idee van een laatste ‘judgment day’ voorafgegaan door drie behoorlijk enge gebeurtenissen (de verleiding van de antichrist, de ondergang van de wereld en de verrijzenis van de doden) is meer voer voor nachtmerries dan inspirerend.
Wat dat betreft klopt de bijbehorende Kleine Arcana Zwaarden negen wel weer goed.
Wat de bijbel zegt
Ik hou ervan om, bij iets dat ik niet begrijp, te onderzoeken hoe het werkelijk zit. Het verandert niet altijd mijn sentiment, maar wel mijn begrip en daardoor hoe ik er in ieder geval rationeel mee om kan gaan.
Op deze site vond ik een uitgebreide uiteenzetting over Het Laatste Oordeel. Blijkbaar wordt het onderwerp in diverse boeken en brieven genoemd en dus vanuit verschillende perspectieven besproken.
Korte samenvatting, Het Laatste Oordeel wordt toegepast om de gelovigen aan te spreken op hun geweten en verantwoordelijkheid, want op het moment zelf keert Jezus terug als rechterhand van God en rechter over de mensheid.
Hoe dat oordeel plaats gaat vinden is wat vaag. Er wordt in ieder geval over zowel de levenden als de doden geoordeeld naar wat er in hun boeken staat geschreven (wat zij in hun leven hebben gedaan) en vervolgens worden ze in een zuiverend vuur gegooid.
En (hiermee?) wordt het kwaad voor eeuwig vernietigd.
Het seizoen van de Grote Arcana Oordeel is van 19 januari tot en met 2 februari. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar.
Een goed oordeel
Matteüs 25, 31-46 verhaalt over hoe je kunt zorgen dat er goed over je geoordeeld wordt. “Wie barmhartigheid heeft betoond aan de hongerigen, de dorstigen, de vreemdelingen, de naakten, de zieken en de gevangenen, heeft dat voor de Mensenzoon gedaan, omdat Hij zich met “de geringsten” identificeert. Wie goed deed aan hen wordt beloond met het eeuwig leven, wie dat heeft nagelaten wordt geworpen in “het eeuwige vuur, dat aangelegd is voor de duivel en zijn engelen.” Dit is erg vergelijkbaar met het principe van Karma.
Ook lees je “van ieders werk zal duidelijk worden wat het waard is. Op de dag van het oordeel zal dat blijken, want dan zal het door vuur aan het licht worden gebracht. Het vuur zal laten zien wat ieders werk waard is.” (1 Kor. 3,13). En Petrus vraagt zich in zijn eerste brief af hoe het zal aflopen voor hen die het evangelie van God weigeren te gehoorzamen? (1 Petrus 4,17).
In eerste instantie lijkt het er op dat Het Laatste Oordeel wordt gebruikt om mensen vooral bewust te maken van het belang van een ‘goed leven’ leiden. Hoewel in Mattheüs dat vrij duidelijk is, lees je bij andere delen tussen neus en lippen door dat je vooral ook gelovig moet zijn. Dit moet je natuurlijk in de context van het verleden plaatsen. Religie in de oorsprong is niet dogmatisch. Toen de macht van de kerk groter werd, werd ook het dogma en daarmee de noodzaak voor zoveel mogelijk gelovigen groter. En dan is een dreigende straf van vuur en verdoemenis voor alle ongelovigen natuurlijk een mooi dwangmiddel.
Tarot & het Laatste Oordeel
Tarot, tenminste zoals ik het heb begrepen en toepas, is een weerspiegeling van het leven én persoonlijke ontwikkeling. Het cirkelverhaal vertelt over hoe we als persoon ons, als het goed is, naar een steeds hoger niveau ontwikkelen. Spiegelt het verhaal het leven, dan spreken we over reïncarnatie.
Het Laatste Oordeel verhaalt over één laatste moment. Een absoluut einde, waarbij afgerekend wordt met al het kwade. Voor mijn gevoel past dat niet bij de natuurlijke rondgang van waar de Tarot over spreekt. Ook het afrekenen met het Kwade voelt voor mij niet kloppend. Ik spreek altijd, in mijn cursussen en blogs en video’s, over hoe alle kaarten beide aspecten, zowel goed als kwaad/ yin als yang, in zich dragen. Dat juist de confrontatie met zowel de licht als schaduwkant de sleutel is tot verdere ontwikkeling.
Dus in hoeverre past het dreigende aspect van Het Laatste Oordeel, zoals verteld in de bijbel, bij de Tarot?
De benadrukking van het leiden van een goed leven, zoals beschreven in Matteüs 25, 31-46, past echter heel goed bij het idee van doorontwikkeling en het leren van de thema’s en uitdagingen van de kaarten. De crux zit hem in de woorden ‘goed leven’. Wat is een ‘goed leven’?
Een Goed Leven
De kerk is erg duidelijk. Een goed leven is een gelovig leven, een leven gewijd aan God en de kerk. En eigenlijk geldt dit niet alleen voor de kerk, maar elk religieus instituut.
Tarot spreekt zich niet uit over wat een ‘goed leven’ is. Juist doordat de kaarten beide aspecten in zich hebben, laten ze de verantwoordelijkheid, het eigenaarschap, bij de toepasser van de Tarot, bij jou en mij. Eerlijk gezegd spreekt dat mij erg aan. Ik mag graag denken dat ik baas ben over mijn eigen leven.
Je roeping
Maar de waarheid ligt natuurlijk in het midden. Natuurlijk bepaal je zelf wat een ‘goed leven’ is en hoe je dit invult. Echter we leven niet in solitude. Mensen zijn per definitie sociale wezens en dus dienen we in onze definiëring van een ‘goed leven’ rekening te houden met anderen. Elke actie heeft een reactie. En we zijn baas over onze acties, maar niet over die reacties.
Het enige wat we kunnen proberen is zorgen dat met onze acties, gewenste reacties ontstaan. Dit is denk ik ook wat Mattheüs bedoelde. Hij somde hier een lijst op, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden hoe een leven helpend kan zijn voor de medemens. Sta als de mensen in de doodskisten stil en luister. Tot welk Goed Leven wordt jij geroepen?
Geef een reactie