Illusies en dromen

“For in dreams we enter a world that is entirely our own. Let them swim in the deepest ocean or glide over the highest cloud.” -Dumbledore-

december 7, 2023

Gevaarlijk illusies

Grote Arcana Maan heeft, ondanks de prachtige afbeelding, niet de beste reputatie in de Tarot. De kaart zou betrekking hebben op illusies en maangekte. Het zou een waarschuwing zijn om niet alles te geloven dat je ziet. Ik ben het helemaal eens met de waarschuwing. Ik geloof alleen niet dat deze negatief bedoeld is.

Dromen

Wanneer het nacht is en de maan schijnt, bevinden wij mensen ons (voornamelijk) in diepe slaap en dromen we. Ook als je de droom de volgende ochtend niet meer herinnert, droom je iedere nacht. In de eerste plaats om alle bewuste en onbewuste belevenissen van de dag te kunnen verwerken en in de bibliotheek (of mind palace voor de Holmes liefhebbers) van je brein op te bergen.

Maar we dromen ook om even in die wereld die helemaal van ons Zelf is te verblijven. In een wereld waar ons bewuste en onbewuste zij aan zij kunnen bestaan. Waar we inderdaad kunnen zwemmen in de diepste oceaan of kunnen glijden over de hoogste wolk. Een wereld waarin het materiële wegvalt en plaats maakt voor ons Zijn, dat dan in elke vorm mag zijn. Soms een monster, soms een geliefde en een andere keer een dier of fantasiefiguur.

Je kunt dromen dat je over de hoogste wolken glijdt, dat betekent nog niet dat je, wanneer je wakker bent, kunt vliegen.

Met deze beschrijving is de wereld van dromen er een waar verleden en toekomst samenkomen en naast elkaar kunnen bestaan. Alles is mogelijk in de droomwereld van Grote Arcana Maan. Maar dat ‘alles’ betreft nog steeds dromen, het heeft zich niet in onze werkelijkheid gemanifesteerd. 

Je kunt dromen dat je over de hoogste wolken glijdt, dat betekent nog niet dat je, wanneer je wakker bent, kunt vliegen. En dat is de reden dat er zo’n negatieve ‘het is alleen maar illusie’ waas om de Maan heen hangt. Dromen zijn bedrog, dus laat je er niet door voor de gek houden. Tegelijkertijd is het juist hier waar we tot de essentie van ons Zijn kunnen komen. Juist omdat alles kan. Juist omdat bewuste en onbewuste zelf samenvallen.

HET SEIZOEN VAN DE GROTE ARCANA Maan IS VAN 7 TOT EN MET 20 DECEMBER. DE ENERGIE VAN DE KAART KOMT OVEREEN MET DE ENERGIE VAN DEZE PERIODE VAN HET JAAR.
Werk met Grote Arcana Maan en de mooiste droom van je Zelf. Bestel hier het werkboek ‘Wie ben ik?’ geïnspireerd door Grote Arcana Maan.

De illusie van Zelf

Toen ik het boek ‘Wie ben ik?’ schreef, dat geïnspireerd is door Grote Arcana Maan, vroeg mijn schrijfcoach telkens weer ‘Moet je het niet over iets anders hebben dan ‘het Zelf’?’ Immers in vele levensovertuigingen is het de bedoeling het Zelf los te laten en te overstijgen. Maar als ik het over mijn Zelf heb, dan heb ik het over mijn meest wezenlijke ik, mijn essentie en dus niet over het Ego dat we inderdaad juist niet zo serieus moeten nemen. Ego is namelijk een illusie van Zelf. Het is de jas die we ons Zelf hebben aangetrokken. En daarom is die droomwereld van Maan zo belangrijk. In onze dromen bestaat er geen Ego, dan doen we onze jas uit en kunnen we zijn wie we wezenlijk zijn.

Jij bent jouw mooiste droom

Net als in Tarot slaat elke droom alleen maar op je Zelf. Dat geldt zowel voor die mooie dromen waarmee je heerlijk uitgerust wakker wordt, als voor de nachtmerries die je wakker laten liggen. Jij bent zowel de wolf als de hond op de afbeelding van deze Tarotkaart en in je dromen mag je dat ontdekken. 

Dat is erg fijn, want in de ‘echte’ wereld wordt onze wolf vaak niet geaccepteerd. Dan onderdrukken we die kant van ons Zelf en zijn we alleen maar een braaf beestje. Maar in de wereld van Grote Arcana Maan bestaan er geen labels en dus ook geen oordeel. Je mag gewoon Zijn. Daar kun je die wolf in jou weer herontdekken en wellicht ook de moed om die kracht ook in de ‘echte’ wereld los te laten.

Wil je ontdekken wat de mooiste droom van je Zelf is? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Maan. Vraag nu jouw consult aan.