Stille nacht

Waarom de Kluizenaar de hoogte, de stilte en de duisternis opzoekt

juli 6, 2024

Stilte

Wat mij opvalt aan Kluizenaar is de stilte, de rust. Wellicht komt dat doordat in de Herstelde orde deze kaart volgt op het drukke beeld van Zegewagen. Ik heb dan altijd het gevoel alsof ik van een gezellig feestje even naar buiten ben gestapt en de ontspanning van ‘even niet’ voel. Is dat ook wat de Kluizenaar verlangt? Even niets?

Stille, hoge, duisternis

We staan er niet vaak bij stil, bij waar de Kluizenaar nu eigenlijk staat en waarom. Laten we dat eens een keertje wel doen. Waarom staat hij in die stille duisternis op een hoge top of plateau?

In het donker krijgen onze ogen rust. Het gaat even niet om wat we bewust ervaren, maar juist om wat er onbewust allemaal speelt. Om hoe we ons van binnen voelen. De duisternis haalt alle zintuiglijke ervaringen weg, opdat het eenvoudiger is naar binnen te keren.

Het gaat even niet om wat we bewust ervaren, maar juist om wat er onbewust allemaal speelt.

Stilte hoort daar inherent bij. Door stilte worden onze eigen gedachten ineens hoorbaar. Maar stilte of stilstaan helpt ook om zaken helder te zien. Troebel water wordt helder als we stoppen met bewegen.

Hoogte geeft overzicht, maar de Kluizenaar kijkt niet in de verte. Het is niet alsof hij iets overziet. Hoogte (en het verder lege landschap op de kaart benadrukt dit) betekent ook weg van het dagelijkse leven en de maatschappij of de anderen. Net als dat feestje waar ik in de eerste alinea van wegliep. Hoogte creëert letterlijk afstand tussen jezelf en de rest.

Het seizoen van de Grote Arcana Kluizenaar is van 6 tot en met 21 juli. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar. Wil je aan de slag met de Kluizenaar energie? Vraag dan hier jouw consult aan.

Zelfreflectie

De vraag is natuurlijk waarom de Kluizenaar dit doet en dit is tegelijkertijd eenvoudig te beantwoorden. De Kluizenaar beoefent zelfreflectie. Hij zoekt de stilte, de duisternis en de hoogte op om na te kunnen gaan waar hij nu in zijn leven staat. Hoe dat voelt. Hoe hij is. Om wellicht ook erachter te komen waar het mag veranderen.

Waar sta jij nu?

Dat is ook de uitnodiging van deze Grote Arcana aan jou. Om even uit de waan van de dag te stappen en bij jezelf en jouw leven stil te staan. Om te reflecteren op je zelf.

Waar sta jij nu? Hoe voelt dat voor je? Wat vind je er zelf van? Waar had je willen staan? Maakt het wat uit dat het anders is dan verwacht? En wat heeft de weg tot nu toe je allemaal opgeleverd? En wat heeft het je gekost?

Wil jij ook even stilstaan bij je leven en reflecteren op jezelf? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Kluizenaar. Vraag nu jouw consult aan.