God is een vrouw

Over de kroon van de Keizerin

juni 5, 2024

Sterrenkroon

Het meest wonderbaarlijke aan de vrouw op Grote Arcana Keizerin is haar prachtige sterrenkroon. Vaak ziet het er zelfs uit alsof sterren zijn afgedaald om haar te kronen in plaats van dat het sieraad van sterren is gemaakt. Maar behalve de discussie over het aantal wordt weinig geschreven over wat de symboliek is van de hoofdtooi.

12 sterren

Op een uitzondering na bestaat volgens de boeken de kroon van Grote Arcana Keizerin uit 12 sterren. Daar waar er dieper op in wordt gegaan, worden de sterren in verband gebracht met de 12 maanden van het jaar, de seizoenen en/of de 12 sterrenbeelden.

In de link met de seizoenen zien we haar hoedanigheid als Moeder Natuur terug. Haar goddelijkheid, die soms door de wereldse titel Keizerin vergeten kan worden.

We zien op Grote Arcana Keizerin niet alleen de verbeelding van creativiteit en vruchtbaarheid, maar van de schepping zelf.

Want wat we niet moeten vergeten is dat dit een Grote Arcana betreft. Een Tarotkaart die zich beweegt op conceptueel niveau. De Keizerin bevindt zich niet alleen temidden van de natuur. Zij ś de natuur.Zou het dan niet kunnen zijn dat de 12 sterren die haar tooien een verwijzing zijn naar de 12 natuurlijke, universele wetten?

De 12 universele wetten zijn natuurwetten waar elk levend wezen aan zal moeten gehoorzamen. Het zijn wetten als oorzaak en gevolg, aantrekkingskracht en vergankelijkheid. Je zou kunnen stellen dat deze wetten de enige objectieve waarheden in de wereld vormen.

Het seizoen van de Grote Arcana Keizerin is van 5 tot en met 20 juni. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar. Wil je aan de slag met de Keizerin energie? Vraag dan hier jouw consult aan.

Natuur in de breedste zin van het woord

Spinoza zag het in ieder geval zeker zo. In een wereld vol religies die over de aarde en mensheid wilden heersen, zocht hij naar de waarheid over God en het leven. Hij vond zijn waarheid in die universele wetten, in de Natuur. Natuur in de breedste zin van het woord. “In het geheel van unieke wezens, ideeën en dingen.” Volgens de gedachtegang van Spinoza zien we op Grote Arcana Keizerin niet alleen de verbeelding van creativiteit en vruchtbaarheid, maar van de schepping zelf. Ergens heb ik het altijd geweten; God is een vrouw.

Individuele wetten

Wat ik mooi vind aan de universele wetten en terug zie in de ontspannen houding van de Keizerin, is dat het geen regels zijn zoals de wetten die wij als mensen opstellen. Het betreft oer bewegingen waar je ook gerust tegenin mag gaan. Niemand die je daarvoor straft. Sterker nog, er is niemand die je precies kan vertellen hoe je mee of tegen de wetten gaat. Hoewel de wetten zijn wat ze zijn, is hun effect op elk individu anders en vraagt het om een andere aanpak. 

De twaalf universele wetten zijn dan eerder een uitnodiging om, zoals de Grote Arcana Keizerin ook verbeeldt, te genieten van het proces dat leven heet en voor jezelf jouw werkwijze te ontdekken.

Wil je ontdekken hoe jij meer van het leven kunt genieten? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Keizerin. Vraag nu jouw consult aan.