Gematigdheid

Geniet, en drink met mate(n)

september 22, 2023

Gematigdheid is misschien niet het juiste woord

Gematigdheid toont een zeer kalme engel. Deugdelijk is een woord dat te binnen schiet. Combineer je dit met ‘gematigdheid’ en ‘degelijk’ komt bovendrijven. Net als het beeld van geheelonthouders tijdens de ‘roaring twenties’. Maar wat als temperance niet duidt op gematigdheid, maar op het van het latijn afkomstige tempere of mengen? Wordt het of-of gevoel van deze kaart dan ineens en-en?

Onthouden

Gematigdheid betekent ‘met mate’. Dus niet te veel van het een of te veel van het ander. Precies het midden houden. Geen extremen of excessen. Een hartstikke gezond beeld, maar ook een die me erg de ‘dieet-kriebels’ geeft. Waarschijnlijk door de veelvuldige herhaling van ‘niet’.

Ga je uit van tempere en dus mengen, dan ontstaat een heel ander beeld. Ook dan gaat het om verhoudingen, maar is er geen nadruk op te veel of te weinig, de nadruk komt dan te liggen op de harmonie die de verschillende delen samen kunnen bereiken.

Dat is het mooie van Gematigdheid. Het mengen met de bronnen die je zelf hebt, tot je een leven hebt gecreëerd dat voor jou in harmonie is.

De engel op de kaart staat op land én op water. Sterker nog, ze staat met haar rechtervoet in het water en met haar linkervoet op het land. Met haar voeten toont ze het combineren van twee uitersten, namelijk materie (aarde) en geest/gevoel (water). Ze heeft twee bokalen in handen, wederom verwijzingen naar lichaam en geest, en schenkt van de ene naar de andere. Maar is ze inderdaad de een leeg aan het maken en de ander aan het vullen? Of is ze de inhoud van beide aan het mengen tot één mooi geheel?

Dat is het mooie van deze andere kijk naar Gematigdheid. Het idee dat je aan het mengen bent met de bronnen die je zelf hebt, tot je iets, een leven, hebt gecreëerd dat voor jou in harmonie is. De zorg over te veel of te weinig verdwijnt, want vertel mij maar eens wat ís eigenlijk te veel? Of te weinig?

Het seizoen van de Grote Arcana Gematigdheid is van 22 september tot en met 7 oktober. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar.
Wil jij ook het jaar volgen met Tarot? Reserveer dan hier de IMYY Tarot Jaarplanner.

Harmonie

Wanneer je dus met deze kaart gaat werken, kijk dan naar het vormen van harmonie door samenvoegen in plaats van weglaten. Neem sporten als voorbeeld. Als sporten betekent naar de sportschool gaan, dan kan er in die tijd niets anders gebeuren. Voor mij was dat een groot stresspunt. Want hoe moest ik én alles gedaan krijgen én gezond sporten? Dat werkte dus niet voor mij. Ik ben gaan hardlopen, in mijn eigen tempo en in mijn eigen tijd. Zo kon ik én fysiek gezond blijven, maar ook op geestelijk vlak genieten. Niet alleen van het sporten zelf, maar vooral van de vrijheid die ik mezelf hierin gaf.

Twee bronnen

Stel jij bent die engel en je hebt twee bokalen. De ene gaat over het fysieke en materiële in het leven, de andere over het geestelijke en het gevoel. Hoe zien die aspecten er in jouw leven uit? En hoe kun je beide aspecten in harmonie brengen? Welke bronnen heb jij en hoe kun je ze laten samenwerken om jouw doel te halen?

Heb je het gevoel dat je steeds moet kiezen tussen hart en verstand of lichaam en geest? Klinkt harmonie je als muziek in de oren? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Gematigdheid. Vraag nu jouw consult aan.