Alles gaat voorbij

Elke droom vervaagt als je je ogen op doet. Je raakt het kwijt. (DoeMaar)

september 22, 2023

Alles verandert en alles blijft hetzelfde

Het is een wat melancholisch liedje van DoeMaar over vergankelijkheid. Melancholisch, maar niet minder waar. Alles in het leven is vergankelijk. Alles verandert. En dat kan je het gevoel geven van haast, spoed. De angst om iets te missen (FoMo). Die melancholie voel ik ook bij de kaart Gematigdheid en het verbaasde me niets dat sommige decks tijd elementen aan het beeld hebben toegevoegd.

Het stromen van het water

Het is niet direct waarneembaar op deze Grote Arcana. Maar verandering en het verloop van de tijd en de seizoenen is een van de grote thema’s in de kaart Gematigdheid.

Eigenlijk zou ik een grotere nadruk wel prettig gevonden hebben, zoals de gigantische klok op de kaarten uit de Enchanted Tarot. Maar we moeten het vaak doen met de natuurlijke omgeving, die duidt op de eeuwig veranderende natuur. En natuurlijk met het stromende water. De levensessentie die moet blijven stromen.

Love that these are made with real and organic ingredients, and my family loves them.

Dit thema is belangrijk voor Gematigdheid, omdat het de reden is voor de engelfiguur om de focus te houden op het stromen van die levensessentie in plaats van de omgeving waar hij/zij/vul in staat. Dit thema is niet zozeer tijd als wel de vergankelijkheid van alles die door het verloop van tijd veroorzaakt wordt. Alles is vergankelijk. Alles gaat voorbij, zoals het liedje zegt. En doordat alles vergankelijk is, is het niet wijs om je aan die zaken vast te houden. Om daar je basis, je houvast te zoeken. De enige houvast die je hebt is jouw eigen essentie.

En ook die moet blijven stromen, toont de engelfiguur. Hoewel je er geen houvast in kunt vinden, kun je ook niet de veranderende wereld om je heen negeren. Je essentie blijft bestaan uit dezelfde componenten, maar zal naargelang de veranderende omgeving steeds uit andere verhoudingen bestaan. Dat is de reden waarom de engelfiguur moet blijven gieten en mengen. De figuur toont dat door bij jezelf te blijven je makkelijker kunt meebewegen met alle veranderingen die op je pad komen.

Het seizoen van de Grote Arcana Gematigdheid is van 22 september tot en met 7 oktober. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar.
Wil jij ook het jaar volgen met Tarot? Reserveer dan hier de IMYY Tarot Jaarplanner.

Paardenrace

Wanneer je direct langs een renbaan staat, racen de paarden voorbij. Je ziet misschien niet eens dat het paarden zijn. Ga je verder weg en hoger staan, dan zie je dat er meerdere paarden een bepaalde route afleggen en lijkt het zelfs niet eens zo snel te gaan. Zo is het met het verloop van tijd. Leg je jouw focus op de veranderingen dan gaan ze snel en lijken kansen ongrijpbaar aan je voorbij te racen. Maar neem je een stapje terug, dan zie je dat tijd altijd blijft doorlopen. Dat verandering eeuwig is. En dat er nieuwe kansen zullen volgen, wanneer jij daar klaar voor bent.

Sluit je ogen en haal adem

Wanneer je FoMo voelt, de angst dat je kansen of ervaringen mist, en je merkt dat je aan het haasten bent door je leven om al die veranderingen bij te houden, denk dan aan de Grote Arcana Gematigdheid. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Bedenk dat het leven loopt zoals het loopt en nieuwe kansen en ervaringen zullen volgen. 

Ga terug naar jouw essentie. Waar gaat het jou in het leven eigenlijk om? Wat heb je daarvoor nodig? En laat vervolgens jouw essentie stromen tot de juiste harmonie is bereikt. Je zult zien dat de juiste kansen en ervaringen zullen volgen. Wees niet melancholisch over alles dat verloren gaat, maar hoopvol over alles wat nog mag komen.

Valt deze herfst de vergankelijkheid van het leven je zwaar? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Gematigdheid. Vraag nu jouw consult aan.