Vast zitten of zetten?

Zit die knoop écht zo los? Of zijn ook de handen gebonden? Spoiler, het maakt niet uit.

september 8, 2023

Losse knoop

Veelal lees je in de beschrijvingen van de Grote Arcana Gehangene over dat deze zich vrijwillig aan de boom heeft verbonden om tot verlichting te komen. Vandaar de serene uitdrukking op zijn gezicht. Je ziet echter ook afbeeldingen waarbij de handen duidelijk zijn verbonden. Mijn nuchtere, logische ik vraagt zich dan meteen af hoe de Gehangene dat dan heeft gedaan. Natuurlijk zijn de Tarotbeelden symbolisch en is logica niet alles, maar zelfs dan vraag ik me af of die vrijwilligheid werkelijk altijd van toepassing is. Zoals ik in een eerder blog over Gehangene schreef kun je immers in de eerste wereld van de vier werelden methode niet zíen of die knoop los zit. En is dit wel belangrijk om te weten?

Het maakt wel degelijk verschil!

De Gehangene zit vast. En doordat ie vast zit kan hij niet anders dan wachten en de wereld vanuit een ander perspectief bekijken. Hierdoor kan de Gehangene tot verlichting komen, het inzicht dat hij de kans en mogelijkheden heeft om bij te dragen aan een grotere kwaliteit van leven. In dat opzicht maakt het ogenschijnlijk niet uit of de Gehangene zich vrijwillig of onvrijwillig heeft opgehangen.

Maar er is wel degelijk een verschil in beleving van deze kaart. De vrijwillige Gehangene is zich bewust van het feit dat ‘het anders moet’. Hij merkt dat de oude manier van doen hem niet verder brengt en staat bewust stil om te ontdekken hoe dan wel.

Veelal lees je dat de Gehangene zich vrijwillig aan de boom heeft verbonden om tot verlichting te komen… maar ik vraag me af of die vrijwilligheid altijd van toepassing is.

De onvrijwillige Gehangene is tegen zijn wil tot stilstand gekomen. Hij is ziek geworden, moest met pensioen of loopt zonder aanwijsbare reden vast en komt ondanks trekken en duwen niet vooruit. Deze Gehangene is in eerste instantie niet op zoek naar verlichting.

Dit is wellicht niet van belang voor het uiteindelijke thema van deze kaart, maar wel degelijk voor degene die de kaart leest.

Het seizoen van de Grote Arcana Gehangene is van 8 tot en met 21 september. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar.
Wil jij ook het jaar volgen met Tarot? Reserveer dan hier de IMYY Tarot Jaarplanner.

Het leven heeft geen standaard

We hebben er in de Tarotwereld nogal een handje van om hele discussies te voeren over wat nu de eigenlijke symboliek is van de kaarten. Wat willen ze precies zeggen. Wat is dé waarheid. Die discussies leiden tot verschillen in de beelden en volgorde van de kaarten. Bij de Gehangene bijvoorbeeld zul je zien dat de persoon soms aan zijn linkerbeen en soms aan zijn rechterbeen hangt. Dat rechterbeen is ontstaan door Waite die de bewuste keuze voor het hangen wilde benadrukken. 

Maar volgens mij is het in het leven (dat door de Tarot wordt weerspiegeld) wel degelijk mogelijk dat je onbewust vast komt te zitten. Alsof je in een strik van het leven bent gelopen en vervolgens hopeloos aan die boom hangt te bungelen. En dan zou het linkerbeen van toepassing zijn, omdat ons onbewuste ons nooit zomaar ergens brengt.

Het kan dus mijns inziens heel goed zijn dat je deze kaart trekt zonder dat je bewust op zoek bent naar verlichting of er zelfs maar op zit te wachten.

Vastzitten of vast gezet?

Weten dat het afwachten van deze kaart zowel bewust als onbewust ervaren kan worden, helpt bij het lezen van de Grote Arcana Gehangene. In plaats van de kaart weg te schuiven of frustratie van het ‘hangen’ (alsof de Gehangene je uitlacht!) kan deze wetenschap je helpen om je af te vragen waarom je inderdaad bent vastgelopen. Of óf je inderdaad bent vastgelopen en op welk gebied. 

De kaart helpt je dan, zoals Tarot dat zo heerlijk kan doen, om het proces dat onbewust al is begonnen in het bewuste te brengen. En dat helpt je om werkelijk met deze kaart aan de slag te gaan.

Zit je vast? Of heb je jezelf vastgezet? Wil je erachter komen én er iets mee doen? Vraag dan nu jouw consult aan!