Het offer van de Gehangene

Je leven over een andere boeg gooien? Dat vraagt nogal wat!

september 8, 2023

Dat vraagt nogal wat

In mijn blogs over Gehangene schrijf ik over het gevoel van vastzitten, de zoektocht naar verlichting en welzijn en over hoe deze kaart onbewust en bewust ervaren kan worden. Ik schreef nog niet over de consequenties van de Gehangene kaart. Over het offer dat bij deze kaart gevraagd wordt.

Een offer

In de beschrijving van Gehangene wordt offer en offeren veel genoemd, maar waarom is dat? Soms lees je dat de Gehangene zichzelf offert, omdat het ego wordt opgeheven ten behoeve van de verlichting. Maar dat klopt niet helemaal. Immers de Gehangene hangt aan zijn been. Oncomfortabel, maar niet aan zijn nek dat werkelijk de dood zou veroorzaken. Het gaat hier dus niet om het loslaten van het stoffelijke of de materie zoals we bij Grote Arcana Dood tegenkomen.

Er is zeker sprake van ego-verlies, maar niet een compleet verlies van het stoffelijke. De Gehangene hangt ondersteboven en bekijkt zijn leven en wereld vanuit een ander perspectief. Hierdoor kan hij ontdekken hoe hij meer van waarde kan zijn op geestelijk of spiritueel vlak.

Er is zeker sprake van ego-verlies, maar niet een compleet verlies van het stoffelijke.

Echter niet iedereen hangt ondersteboven. Niet iedereen ziet wat de Gehangene ziet. Zoals in eerdere blogs beschreven verandert voor de Gehangene wat ‘normaal’ is, maar omdat dit niet voor de mensen om hem heen is, kan hier discussie over ontstaan. 

Dit is het offer waarover in deze kaart wordt gesproken. De Gehangene verliest hoe hij eerst de wereld zag en hoe hij door de wereld werd gezien.

Het seizoen van de Grote Arcana Gehangene is van 8 tot en met 21 september. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar.
Wil jij ook het jaar volgen met Tarot? Reserveer dan hier de IMYY Tarot Jaarplanner.

Hoge kosten

Op sommige kaarten zie je geld uit de zakken van de Gehangene vallen. Een ander perspectief, en met name het volgen van dit andere perspectief, kan je gaan kosten. Hoeveel en wat precies is voor iedereen natuurlijk anders. 

Denk aan de carrière-man die zijn status en rijkdom opgeeft om in Tibet in een klooster te gaan mediteren. Of de zakenvrouw die ervoor kiest om thuis te blijven voor haar gezin. Maar ook de voetballer die ervoor uitkomt homofiel te zijn of het kind dat breekt met het orthodoxe geloof waarin zij is opgegroeid. Allemaal voorbeelden van personen die niet anders meer kunnen dan naar hun eigen stem te luisteren en deze te volgen. En personen die hierdoor de meningen en het oordeel van de wereld om hen heen (positief en negatief) over zich heen halen en moeten accepteren.

Hoever ben jij bereid te gaan?

Bij de Grote Arcana Gehangene wordt je uitgenodigd om je leven eens vanuit een ander perspectief te bekijken. De een merkt dat hij is vastgelopen in zijn leven, dat het anders moet, en gaat bewust op zoek. De ander wordt door externe omstandigheden tot een halt geroepen en min of meer gedwongen bij zijn leven tot nu toe stil te staan. Het doel van de kaart is tot het inzicht te komen hoe jij de wereld om je heen een beetje lichter kunt maken. En tegelijkertijd hoe jij een leven kunt leiden dat jouw wel zijn dient in plaats van ‘slechts’ het nastreven van materieel succes. De lezer van de tarotkaart Gehangene kan zich afvragen ‘Waarom loop ik vast?’ ‘Wat werkt niet meer voor mij?’ en ‘Wat wil ik eigenlijk?’

Een ander perspectief op het leven wordt niet door iedereen gedeeld. Het nastreven van het nieuwe perspectief kan je duur komen te staan. Een andere belangrijke vraag bij deze Grote Arcana is dan ook ‘Hoever ben je bereid te gaan om jouw visie te volgen?’

Is het tijd voor een ommekeer in je leven, maar vrees je de kosten? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Gehangene. Vraag nu jouw consult aan.