Hangen

‘Hangen’ heeft een dubbelzinnige betekenis in onze taal en ook in de Tarot.

september 8, 2023

Dubbelzinnig

‘Hangen’ heeft een dubbelzinnige betekenis in onze taal. De kreet ‘Dan hang je!’ waarschuwt je voor het begaan van een misstap. En tegelijkertijd vinden we het heerlijk om even ontspannen met wat vrienden te ‘hangen’. Deze dubbelzinnige en zowel fijne als minder fijne betekenis zien we ook terug in Grote Arcana Gehangene.

De betekenis van ‘hangen’

De gehangene hangt aan één been aan een boom. Hij (de persoon wordt meestal mannelijk afgebeeld. Dit zegt niets over de vraagsteller of jou als lezer.) zit vast. De vraag is of dat vrijwillig is of niet.

Veel Tarotisten wijzen op een losse knoop en de vredige uitdrukking op het gezicht van de Gehangene en bieden dat aan als bewijs voor een vrijwillige ophanging. Zoals Odin, die vrijwillig aan Yggdrasil hing om de betekenis van de Runen te doorgronden.

Het enige dat de Gehangene kan doen is wachten.

In de vier werelden methode, echter, begin je met te kijken naar dat wat je ziet. En je kunt niet zíen of die knoop los zit. Je kunt ook niet zien of de vredige uitdrukking een gevolg is van het hangen of een voorbedacht doel. 

Wat je wel ziet is dat de persoon op de kaart vast zit en niet verder kan. Dat is de betekenis van het hangen. Niet verder kunnen. Of je nu vrijwillig pas op de plaats maakt of door ziekte, pensioen of andere omstandigheden tot stilstand bent gebracht, bij de Gehangene sta je stil, kun je niet verder en lijkt er niets anders op te zitten dan wachten.

Het seizoen van de Grote Arcana Gehangene is van 8 tot en met 21 september. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar.
Wil jij ook het jaar volgen met Tarot? Reserveer dan hier de IMYY Tarot Jaarplanner.

Omgaan met wachten

Het enige dat de Gehangene kan doen is wachten. Dat doet me denken aan Bert en Ernie van Sesamstraat en hun liedje over wachten waarbij het voor de één laaaaang duurt en voor de ander kort,kort,kort. Het is maar net hoe je met dat wachten om gaat hè. 

Dat geldt ook voor de Gehangene. Hij kan gefrustreerd in zichzelf mopperen over dat ie niet verder komt op deze wijze, over de spullen die uit zijn zakken vallen en kwijtraken en over het feit dat ie er nu belachelijk bij hangt. Of…

Hij kan de tijd nemen om over zijn leven te reflecteren en ontdekken dat deze houding eigenlijk erg fijn is voor zijn rug en doorbloeding en misschien zelfs erachter komen dat deze stilstand een kans is om wellicht wat zaken te veranderen. Immers, wat heeft hij anders te doen?

Hoe hang jij erbij?

Veel vraagstellers die deze kaart trekken hebben een negatieve reactie. Wie wil er immers hangen? Het zegt veel over hun kijk op vastzitten, maar ook over onze maatschappij waarbij stilstand, achteruitgang is. Is dat zo?

De Gehangen, met zijn hoofd ondersteboven, kijkt anders tegen de dingen aan en nodigt jou uit om hetzelfde te doen. Om net als hem te hangen, ondanks de innerlijke en uitwendige druk om steeds weer vooruit te gaan. En om te ontdekken wat wachten je brengt.

Neem jij de uitnodiging van Gehangene aan? Ga dan aan de slag met deze Grote Arcana. Vraag nu jouw consult aan.