Goede voornemens (deel 1)

een drieluik over het waarom, wanneer en wat van goede voornemens

december 2, 2024

Waarom

Denk jij wel eens na over goede voornemens? En dan bedoel ik niet wat ze dan zouden moeten zijn, maar gewoon het feit dat we rond december en zeker januari er bijna door in beslag genomen worden. Zelfs als je je hebt voorgenomen dit jaar de boel de boel te laten, dan nog wordt je ermee bestookt in reclames op tv en in bushokjes.

Maar waarom doen we dit eigenlijk? En waarom per se op 1 januari? En waarom lijken de enige ‘goede’ voornemens te maken te hebben met afvallen of stoppen met roken/ drinken of je financiën? In deze reeks van artikelen wil ik bij elk aspect van goede voornemens stil staan en ontdekken wat goed is, wanneer en waarom.

Een nieuw begin

Een nieuw begin is op een bepaalde manier heel verleidelijk. Dat lege vel papier, dat nieuwe notitieboekje. Alles kan nog. Alles is nog mogelijk. Het is de verleiding van potentieel, van kunnen zijn wie je maar wilt zijn.

Maar een begin is nooit helemaal nieuw. Je neemt het oude bewust of onbewust altijd met je mee. Gelukkig maar, want hoe anders zouden we leren en groeien? Het risico dat je in oude valkuilen trapt, zit er echter ook in verborgen.

Maar waarom doen we dit eigenlijk? En waarom per se op 1 januari?

Het idee dat we op 1 januari opnieuw beginnen is dus een illusie. Zeker wanneer je bedenkt dat 1 januari ook maar door mensen gewoon bedacht is. De Romeinen en later de kerk hadden behoefte aan een kalender en verzonnen zo het jaar en de maanden. Velen vonden 1 januari een goed begin, dus dat werd het.

Maar maakt dat nieuwe begin, dat alleen aangeeft wanneer de telling van de dagen opnieuw begint, ook een goed moment om als mens een nieuwe start te maken?

Een natuurlijk begin

Vóór de kalender werd de natuur gevolgd. Er is een donkere periode en een lichte periode. Er is een langste en een kortste dag. Er is een tijd van zaaien en planten, van verzorgen en groeien, van oogsten en genieten en van rust. Oude culturen hebben rond deze ontwikkeling feesten en rituelen gecreëerd. Sommige tradities leven zelfs nu nog voort.

Interessant is dat zowel in oude Westerse als Oosterse culturen het begin van het jaar niet rond 1 januari valt. In de Keltische cultuur zie je een soort oud en nieuw viering rond eind oktober. In de Oosterse cultuur juist begin februari.
Beide hebben gekozen voor natuurlijke momenten in de ontwikkeling om een ‘nieuwe’ start te maken. De een gebruikt de winter, omdat dit de periode is wanneer diep onder de grond, nieuwe zaden zich voeden en ontwikkelen om straks te groeien. De ander gebruikt juist de lente, vanwege de groei energie, het eerste groen.

Jouw begin

Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het blind volgen. Hoezo moet ik op 1 januari opnieuw beginnen? Hoezo is dit het moment om mezelf en mijn leven te verbeteren? Als dit inderdaad mijn leven is, en ik dus zelf bepaal, waarom dan niet ook het moment dat ik ‘opnieuw’ wil beginnen?

Dat betekent ook dat ik niet zomaar de oude culturen volg of mezelf verplicht voel een richting te kiezen. Eigenlijk pas ik al enkele jaren beide toe op mijn eigen wijze. Eind oktober is een goed moment om te beginnen met het opmaken van een stand van zaken. Waar sta ik, hoe voel ik me, wat gaat goed wat niet, enzovoorts. Van daaruit wordt duidelijk wat ik niet meer wil, wat ik wel wil en mag ik maanden overdenken en navoelen hoe ik dat wat ik wil kan bereiken. Begin februari voel ik de energie om die zaadjes te planten en laten groeien.

En moet jij dit dan ook zo doen? Nee, of tenminste niet per se. Maar denk er zelf eens over na. Ben je met goede voornemens en beginnen bezig, omdat het goed voelt voor jou? Of omdat de kalender het zegt?