de Droomster

Een droom doet je hart iets wensen als je heel diep slaapt (Disney’s Assepoester). De Koningin van Bokalen droomt met je mee en helpt die wens te beschermen.

september 29, 2023

Wat je ziet

Een koningin op haar troon in of net tegen de branding van de zee aan. Haar voeten in het water. Haar kleding lijkt één te zijn met de golven. Maar de ogen van deze vrouw zijn alleen gericht op de gesloten bokaal in haar handen.

Één met het water

Als koningin en vertegenwoordigster van het embleem Bokalen is deze vrouw dubbel water. Velen beschrijven haar hierom als zeer emotioneel en daardoor soms labiel of geneigd tot drama. Maar één zijn met het water betekent zoveel meer voor dit karakter.

Allereerst is dit karakter het meest empathische van alle Hofarcana. Zij begrijpt niet alleen wat jij voelt, maar voelt rechtstreeks met je mee. En daardoor zal ze niet snel klaarstaan met ongevraagd advies of goedbedoelde raad. Zij begrijpt dat soms gevoelens alleen maar gevoeld moeten worden en erkend mogen worden. Zij is dan het luisterend oor en die schouder om op uit te huilen.

Deze koningin heeft ook haar eigen gevoelsleven en dat gaat diep. Zo diep als de oceanen.

Natuurlijk voelt deze koningin niet alleen mee. Zij heeft ook haar eigen gevoelsleven en dat gaat diep. Zo diep als de oceanen. Dit betekent dat ze sterke gevoelens kan hebben over wat zij belangrijk vindt. Meestal betreft dit haar geliefden, haar naasten. Dit betekent ook dat deze gevoelens niet aan de oppervlakte liggen. Hoewel ze heel sterk voelt wat ze wilt en hoe ze haar waarheid ziet. Ze kan het niet makkelijk onder woorden brengen. Het liefst spreekt ze in beelden, vergelijkingen, metaforen. 

En water stroomt. Alle kanten op. Dat maakt dat dit karakter goed mee kan voelen, maar ook dat haar eigen gevoelens en dromen alle kanten op kunnen gaan. Ze ziet heel veel moois in die bokaal in haar handen. En soms maakt dat het heel moeilijk om te kiezen welke droom ze volgen wil. Voor anderen kan dit als wispelturig of zelfs lui overkomen. Terwijl ze misschien slechts een reddingsboei nodig heeft om te kunnen bepalen met welke stroom ze mee wil drijven.

Een gesloten bokaal

Alle familieleden van het embleem Bokalen dragen een graal met zich mee. Maar alleen de beker van de koningin heeft een deksel en is gesloten. 

Dit is, omdat zij het gevoel, de intentie achter de actie, de wens achter de droom, van de grootst mogelijke waarde acht. Dit is het waar het haar betreft om gaat. Dit zijn de waarden die haar door het leven leiden. Geen logica of rationele overwegingen, maar gevoelens en principes. Dit is waarom zij vrijwel nooit zal oordelen over jouw gevoelens, zelfs als deze tot beschamende acties hebben geleid. Zij beschermt de gevoelens en de wensen, omdat zij van grote waarde zijn, omdat ze heel gevoelig en kwetsbaar zijn, omdat ze weet dat anderen er snel gekwetst mee kunnen worden.

Vergelijk je de gesloten bokaal met de bokaal van de Ridder, die hem voor zich houdt en de wereld in draagt, dan zie je dat die geslotenheid ook iets zegt over de koningin zelf. Ze wil niet kwetsen en niet gekwetst worden. Dat maakt dat ze geneigd is zich te isoleren en in ieder geval in nieuwe omgevingen niet makkelijk contact maakt.

Ben jij?

Herken jij jezelf in bovengenoemde omschrijvingen? Wellicht bestempel jij jezelf ook als labiel en geneigd tot drama. Misschien voel je jezelf nutteloos met al die emoties en dromen. Ik hoop dat je tussen de regels door ook kunt lezen hoe waardevol jouw gevoeligheid is. Hoe belangrijk jij bent voor de mensen om je heen. En ik hoop dat je bij iets of iemand die steun kunt vinden om één van je dromen te grijpen en na te streven. Zodat jouw diepgang ook door anderen beleefd kan worden.

Herken jij jezelf in de Koningin van Bokalen en heb je behoefte aan een reddingsboei? Laten we er dan samen eentje voor je ontwerpen. Vraag nu jouw consult aan.