De idealist

Waar de heilige graal, uit de legende van koning Arthur, verscheen, was het land vruchtbaar en rijk en de bevolking gelukkig. De ridder van Bokalen brengt die heilige graal. Maar brengt ie m naar jou? Of bén jij die ridder?

september 14, 2023

Wat je ziet

De Koninklijke Arcana Ridder van Bokalen toont een ridder op een paard, een schimmel, die stapsgewijs van links naar rechts door de kaart loopt. In zijn hand houdt hij een Bokaal voor zich als een gift aan de wereld. De ridder bevindt zich voor een rivier en heeft bergen in het vooruitzicht. Nog even en hij gaat de rivier oversteken.

Het oversteken van de rivier

Wat betekent het om de rivier over te steken. Uit mythologie blijkt dat er dan in ieder geval geen weg meer terug is. Maar geen weg meer terug waarvan?

De ridder brengt de graal de wereld in. Dat is geen sinecure. De graal de wereld in brengen betekent namelijk dat de ridder op pad gaat om de wereld te verbeteren. Hij heeft een ideaalbeeld van hoe de wereld kan zijn en wil daar aan bijdragen.

Love that these are made with real and organic ingredients, and my family loves them.

In zijn bokaal zit de toegevoegde waarde van de ridder voor de wereld. Waarmee deze ridder de wereld mooier, beter, veiliger, schoner, enzovoorts wil maken. Hij gelooft hier heilig in. Het is de kracht die hem vooruit drijft.

De idealisten onder ons weten dat het tegelijkertijd een makkelijke en geen makkelijke keuze is om te maken. Makkelijk, omdat alles in je zich aangetrokken voelt tot het ideaal en het waarmaken ervan. Niet gemakkelijk, omdat je er niet een beetje voor kunt gaan. Je moet er alles voor geven.

Het harnas van de ridder

Misschien lijkt het vreemd dat zo’n vreedzame ridder volledig gekleed is in harnas. Hij heeft de bescherming echter wel degelijk nodig. Als lid van de Bokalenfamilie en daarmee drager van het element water, is deze ridder zeer gevoelig. Die gevoeligheid is de oorzaak dat de ridder zich het leed in de wereld aantrekt en zijn idealistische beelden vormt. Maar het heeft ook zijn nadelen. Zo is het echte leven lang niet zo idealistisch en de stappen richting de droomwereld van deze ridder zijn soms zwaar of, nog erger, saai. 

Daarbij hoeft lang niet iedereen het eens te zijn met zijn dromen en kan de ridder kritiek verwachten over zijn idealen of de stappen die hij neemt om die idealen te verwezenlijken. 

De gevoeligheid van de ridder maakt dat elk punt van kritiek of ‘mondaine’ stap extra binnenkomt. Dit kan ervoor zorgen dat de ridder gefrustreerd raakt of zelfs opbrandt in de vervolging van zijn droom. 

Het harnas staat voor de ‘dikke huid’ die hij moet kweken om ook met de minder fraaie kanten van het leven om te kunnen gaan. Tevens staat het harnas voor iets waarin de ridder zich terug kan trekken om zich op te laden, zodat hij vol kan houden.

Ben jij?

Ben jij zo’n idealistische ridder die er alles voor over heeft om de wereld mooier te maken? Dan is het prachtig dat jij jouw energie inzet om de wereld te verbeteren. Maar vergeet vooral jezelf niet. Draag zorg voor jezelf in de vorm van een goed harnas dat kritiek kan weerstaan en waarin je je af en toe kunt terugtrekken om op te laden.