Dingen die je nodig hebt wanneer je start met Tarot

en waarom je ze niet nodig hebt

oktober 11, 2022

Ken je dat? Wil je leuk beginnen met de Tarot leren lezen, begint een vriendin je allerlei vragen te stellen en adviezen te geven. Waarom jij geen Tarotkleed hebt. Of je je kaarten wel op de juiste manier bewaard. En dat je vooral niet zonder obsidiaan de Tarot moet toepassen, want anders pleeg je roofbouw op je gesteldheid!

Om bang van te worden!

In dit blog vertel ik je over al die zaken waarvan sommige boeken beweren dat ze absoluut noodzakelijk zijn voor het lezen van Tarot. En waarom ik van mening ben dat dit absoluut niet het geval is.

Zijde & Hout

Bewaar je kaarten gewikkeld in een zijden doek in een houten doosje.

Ik heb lang gezocht naar waarom dit zo zou moeten zijn en kon lang geen zinnig antwoord vinden. Uiteindelijk trof ik in ‘Tarot een open boek’ van Renee Maas aan, dat zijde de kaarten beschermt tegen indrukken van buitenaf. Een beetje dezelfde reden als waarom sommige Tarotisten niet willen dat een ander hun kaarten aanraakt.  Het heeft denk ik iets te maken met natuurlijke materialen.

Natuurlijk is het handig je kaarten érgens in te bewaren. Het voorkomt namelijk dat je kaarten kwijt raakt of dat kaarten stuk of vies raken en je vervolgens dus met een incompleet deck werkt. 

En ik kan me voorstellen dat uit die noodzaak het idee is ontstaan dat, als je de kaarten dan ergens in doet, dat natuurlijke materialen moeten zijn. Maar móet het? Nee.

Je krijgt je kaarten in een kartonnen doosje en dat werkt ook prima. Ik heb gelezen van mensen die ze in tupperware bakjes bewaren en anderen die ze gewoon in de boekenkast hebben liggen. Werkt allemaal goed en heeft geen invloed op het al dan niet goed kunnen toepassen van de kaarten.

Natuurlijk is de markt rondom Tarot van een andere mening gediend. Er zijn vele esoterische winkeltjes met speciale Tarotkistjes en buideltjes. En ik heb daar zelf ook als een kind in een snoepjeswinkel rond gelopen. Leef je vooral uit.

Zelf moest ik wel op zoek naar een vervangen voor de kartonnen doosjes (ja, meervoud). Toen mijn oudste tandjes kreeg moesten deze er aan geloven en kon ik gelukkig de kaarten redden. Een set ligt in mijn praktijk los op een plank. Een andere set ligt in de woonkamer in een doosje dat ik van mijn moeder heb gekregen. En de set die ik het meeste gebruik en vaak meeneem zit in een heel leuk geborduurd etuitje dat ik in een museumwinkel heb gekocht.

Mij geeft het het beeld van een biljarttafel en de argumenten hebben meer met binnenhuisarchitectuur dan met Tarot te maken.

Een kleedje

“Het Tarotconsult kan het beste plaatsvinden in een rustige, spaarzaam ingericht kamer, aan een volkomen schone en lege tafel, liefst bedekt met een groen laken.” (Tarot in de Herstelde Orde)

Eerlijk gezegd was ik een beetje teleurgesteld  in Onno en Rob toen ik dit in hun boek las. Ik snap de rust en ruimte, maar dat groene laken. Het zou rustig maken en zorgen dat de kaarten goed uitkomen. Mij geeft het het beeld van een biljarttafel en de argumenten hebben meer met binnenhuisarchitectuur dan met Tarot te maken.

Maar zij zijn niet de enige die met het zogenoemde Tarotkleed aan komen zetten. Het heeft iets te maken met het heilig bevinden van de kaarten waardoor ze niet op een eenvoudige ondergrond zouden mogen liggen. Daarom zijn het eerder genoemde zijden doek en dit Tarotkleed soms een en hetzelfde accessoire. Hoewel ik soms de praktische reden lees over dat kaarten minder makkelijk van hun plek glijden en draaien.

Ik acht mijn kaarten niet dermate heilig dat ze alleen bepaalde stoffen mogen raken. Ik leg mijn kaarten aan de keukentafel, in de tuin, in de trein, noem maar op! Ik kan daardoor wel zeggen dat glijden en draaien inderdaad wel eens vervelend kan zijn en dan kan ik goed begrijpen dat je iets van een tafelkleed gebruikt. Echter ik ga hier geen apart kleedje voor aanschaffen en die zijn wel degelijk te koop.

Een nadeel trouwens aan de specifieke Tarotkleedjes? Ze hebben een vastomlijnd formaat. Heb jij je de Tarot helemaal eigen gemaakt en wil je, net als ik af en toe creatief aan de slag, dan is dat formaat vaak onvoldoende.

Kristallen, kaarsjes & wierook

Ik heb ze alledrie in huis. Ik vind ze namelijk mooi, gezellig en lekker ruiken (daar ben ik hier in huis dan wel de enige in, maar toch).

Kristalenergie

Ik heb ook kristallen bij mijn kaarten in dat ene geborduurde etuitje zitten. Dat is echter niet expres of in ieder geval niet, omdat ik denk dat mijn kaarten of ik dan beter fungeren. Ik heb een keer met oud-klasgenootjes een duiding gedaan waarbij we ook kristallen toepasten en sindsdien zitten ze erbij. Ik heb om dezelfde reden een glazen hartje in dat etuitje zitten. Het liep gewoon zo.

Er zijn meerdere kristallen van toepassing bij het lezen van de Tarotkaarten. Eenvoudigweg, omdat ze je helpen in contact te komen met je intuïtieve weten. Zoals amethist of jade. Je intuïtie is echter altijd bij je, dus in principe heb je geen kristallen nodig om haar te horen.

Doordat, zeker wanneer je voor anderen de kaarten legt, er sprake is van energie uitwisseling, zijn er stenen die je ondersteunen in het balans houden in die uitwisseling. Zodat je niet als het ware ‘leegloopt’. Obsidiaan is hier een goed voorbeeld van, maar ook bergkristal. Je kunt de kristallen dan gewoon bij je houden of gebruiken om de energie lijntjes door te snijden, zodat de uitwisseling ophoudt na het beëindigen van het consult.

Vind je dit fijn of op zijn minst een prettige gedacht? Pas dan vooral kristallen toe. Ik heb gemerkt dat even een ommetje buiten maken en de ruimte waar ik heb gelezen met een open raam laten luchten ook prima werkt.

Tradities

Kaarsjes en wierook zijn vooral sfeermakers in mijn opinie, hoewel in de wiccan of pagan tradities deze attributen meer betekenis hebben. Voel je je aangetrokken tot deze achtergronden? Lees dan wat betreffende boeken hierover te vertellen hebben en vorm je Tarotconsult tot een waar ritueel. Waarom niet. 

Zelf vind ik dit zeker wat hebben op de zogenoemde Sabbats, de seizoensfeesten. Het zouden sowieso goede momenten voor het lezen van de kaarten zijn en als je dan toch bezig bent, waarom je dan niet helemaal onderdompelen.

Uit dezelfde traditie stamt het aanroepen van de windrichtingen en het vormen van een beschermende cirkel voor al je rituelen. Ook hierbij worden kaarsen en wierook, maar ook kristallen en water gebruikt. Dit is dan als symbool voor de vier elementen die bij de gewesten horen.

Reinigen

Ten slotte wordt wierook veel gebruikt voor het reinigen van de kaarten. Waarbij soms gewoon wierook wordt genoemd en soms een specifieke soort en soms zelfs geen wierook, maar een van salie gemaakte smudgestick. 

Eerlijk gezegd ‘reinig’ ik in mijn kaarten alleen door ze maandelijks weer even op volgorde te leggen en een dagje met rust te laten. Dat is geheel vanuit mijn eigen idee dat de kaarten ook moe kunnen worden. Dus dit is puur persoonlijk net als het al dan niet toepassen van wierook.

Ik heb trouwens ook gelezen over het reinigen en opladen van de kaarten door ze in de zonne- of manestralen te leggen. Wil je dit doen, dan adviseer ik manestralen. Niet omdat zij vrouwelijk en hij mannelijke is, maar omdat zonnestralen de neiging hebben de kleuren van je kaarten te vervagen.

Groene thee met Jasmijn

De slotsom van dit alles is “Voor het lezen van Tarot heb je alleen een set Tarotkaarten en je eigen wijsheid nodig.” En ik ken een Tarotiste die zelfs het eerste betwist!

In andere woorden. Alles wat ik hierboven heb genoemd is niet slecht of fout of verkeerd. Wellicht vind je het heerlijk om jezelf te omringen met edelstenen tijdens het toepassen van de kaarten. Maar hetzelfde kan gezegd worden van kleuren en stoffen of muziek.

IMYY staat voor I am Wise en dus voor jouw eigen wijsheid. Met dit blog heb ik je willen laten zien dat al die zaken rondom het lezen van Tarot een kwestie van eigen smaak en gevoel zijn. Wordt jij blij van kaarsjes? Steek dan gerust een kaarsje aan. Heb jij een veiliger gevoel bij het lezen van de kaarten met een obsidiaan op zak? Doe dat dan. Probeer het allemaal uit en vind jouw eigen manier. En laat je vooral niet gek maken door vriendinnen met goede raad en advies.

Laat je in de reacties hieronder weten wat jij wel of niet nodig hebt bij het Tarot lezen?

Voor mij is het ruimte, rust en thee… veel thee… groene thee met jasmijn.