Terug

Twee van Bokalen

Kleine Arcana Bokalen twee betreft het thema ‘delen is helen’. De uitwisseling tussen de innerlijke dualiteit, tussen anima en animus, helpt je in je kracht te staan en boven jezelf uit te stijgen.

1 Het embleem Bokalen

De Bokaal, Kelk of Beker is een van de vier emblemen of kleuren uit de Tarot en staat met name voor ontvankelijkheid. De kracht van kwetsbaarheid, van durven open staan.

Het element dat bij het embleem Bokalen hoort is water. Water symboliseert onze gevoelens of ons gevoelsleven. Vaak wordt de betekenis van de bokaal gelijk gesteld aan de symboliek van het water, maar dit is niet helemaal terecht.

De Bokaal is datgene waarin het gevoel wordt opgevangen, dat door gevoel kan overstromen of gevoelens kan schenken. En het is datgene dat vorm geeft, uiting geeft aan gevoel, want het vormloze water neemt de vorm van de beker aan.

De Bokalenreeks gaat inderdaad over gevoelens en vooral dus hoe wij deze gevoelens ontvangen en hoe wij ermee omgaan.

2 Het getal twee

De twee is het getal van dualiteit. Zodra de één een stap zet, ontstaat de ander of het andere. Licht creëert schaduw. Een oorzaak krijgt een gevolg.

En door die ander of dat andere ontstaat spanning. Die spanning kan positief zijn en negatief. Zoals bij een magneet kunnen de polen elkaar aantrekken of afstoten.

In de ontwikkeling van het embleem ontstaat er dus een andere kant om te bekijken en mee om te gaan. En dat creëert al dan niet een goede spanning of frictie in het omgaan met het embleem.

Dit kan het gevoel geven dat er gekozen moet worden tussen een van de twee polen. In het geval van Bokalen wordt er niet gekozen, maar uitgewisseld, gedeeld. Beide kanten zijn nodig.

3 Anima en Animus

De figuren die de bokalen uitwisselen zijn een man en een vrouw. Vrouwen en mannen op de Tarotkaarten zijn geen verwijzing naar het betreffende geslacht, maar naar het mannelijke en vrouwelijke aspect, dat in ieder mens aanwezig is.

Het vrouwelijke in ons is het passieve, ontvangende aspect, het Zijn. Het mannelijke aspect is het actieve, uitvoerende aspect, het Doen.

Je kunt uitdrukking geven aan jouw essentie door als jezelf te zijn en door als jezelf te doen. Het mooiste is natuurlijk wanneer beide van toepassing is.

Deze twee aspecten wisselen hun bekers met elkaar uit. Waardoor de twee vormen van uitdrukking gedeeld worden en als het ware van elkaar leren, elkaar aanvullen.

Ik hanteer in het lezen van de Tarot de vier-werelden-methode ™. Deze bestaat uit 1/ Wat zie ik op de kaart? 2/ Wat betekent wat ik zie? 3/ Wat betekent dat voor mij hier en nu? 4/ Welke actie wordt van mij gevraagd? Deze pagina toont de eerste 2 werelden van Kleine Arcana Bokalen twee

4 Lauwerkrans en bloemenkrans

De vrouw, de anima, draagt een lauwerkrans. Deze kransen werden uitgedeeld aan de winnaar, maar ook gedragen door de wijsgeren. Er wordt met dit symbool vertelt dat met wijsheid mag worden ontvangen. Het is een samenkomst van hart en verstand.

De man, de animus, draagt een bloemenkrans met rode bloemen. Rode bloemen staan voor passie en liefde. Dit symboliseert uitvoeren met liefde. Een samensmelting tussen hart en manifestatie.

5 Cadeceus

Tussen de figuren in en boven het uitwisselen van de bokalen hangt als een zegening een staf met daaromheen twee slingerende slangen.

Deze staf heet een cadeceus en was een van de attributen van de Griekse god Hermes.

De twee slangen zijn tevens een verwijzing naar de dualiteit. Het verweven rondom de staf is een verwijzing naar het vormen van heelheid door de dualiteiten samen te brengen.

De cadeceus is dan ook een symbool voor eenheid, heelheid en genezing.

Door het uitwisselen van de bekers kan de frictie of spanning die bij dualiteit ontstaat worden geheeld.

6 Gevleugelde leeuwenkop

De gevleugelde leeuwenkop is een samensmelting van twee symbolen. De leeuw en vleugels.

De leeuw staat symbool voor kracht en moed. Vleugels verwijzen naar transcendentie, ofwel boven jezelf uitstijgen. Dat ‘het’ gaat over meer dan jouw essentie en daar uitdrukking aan geven alleen.

Door het een maken van de dualiteit, wordt het mogelijk voor jou om in je kracht te staan en boven jezelf uit te stijgen. Ofwel iets te betekenen voor de ander, de buitenwereld, de maatschappij.

Wil jij ook de werelden 3 en 4 van Kleine Arcana Bokalen twee verkennen? Binnenkort komen trainingen per kaart beschikbaar om de symboliek van de kaart eigen te maken en toe te passen in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wees er als eerste bij!

7 Huisje, boompje, …

Ook tussen de figuren in, maar op de achtergrond is een lieflijk tafereel van een glooiend landschap met een door bomen omringd huisje.

Een duidelijk symbool voor thuis of in ieder geval het gevoel van geborgenheid dat een thuis biedt. Hiervoor hoef je niet letterlijk dat thuis (gekend) te hebben. Het gaat om het veilig voelen in en met jezelf. Net als in de buitenwereld, kunnen essentiële zaken alleen gedeeld worden, wanneer er een gevoel van veiligheid is.

Tegelijkertijd kan juist het met wijsheid ontvangen van de anima en met liefde geven door de animus ervoor zorgen dat je jezelf zekerder en veiliger voelt in jouw Doen en Zijn.

8 Op het podium

Bokalen twee is een zogenoemde podiumkaart. Datgene waar de twee figuren op staan is niet één met de achtergrond. Het is alsof ze op een podium staan met daarachter een decor.

Wanneer je op het podium staat, sta je even in ’the spotlight’. Dat moment alleen dat daar op de planken in het licht plaatsvindt is belangrijk. Al het andere valt weg in de schaduw.

Dit betekent dat dit een belangrijk moment is. Iets waarbij stil mag worden gestaan. Tegelijkertijd is een plek op het podium tijdelijk. Een scène gaat voorbij. Dus het is ook een moment of kans die gepakt moet worden en anders aan jou voorbij gaat.

IMYY Tarot is eigenwijze Tarot of Tarot op een eigen wijze. Geen systemen of patronen, maar puur Tarot symboliek en wat deze kan betekenen in jouw persoonlijke ontwikkeling. Mijn doel is jou hiermee te helpen en te inspireren.