Terug

Aas van Bokalen

De Kleine Arcana Aas van Bokalen betreft het thema geloof en zingeving en de potentie om hieraan uitdrukking te mogen en kunnen geven.

1 Het embleem Bokalen

De Bokaal, Kelk of Beker is een van de vier emblemen of kleuren uit de Tarot en staat met name voor ontvankelijkheid. De kracht van kwetsbaarheid, van durven open staan.

Het element dat bij het embleem Bokalen hoort is water. Water symboliseert onze gevoelens of ons gevoelsleven. Vaak wordt de betekenis van de bokaal gelijk gesteld aan de symboliek van het water, maar dit is niet helemaal terecht.

De Bokaal is datgene waarin het gevoel wordt opgevangen, dat door gevoel kan overstromen of gevoelens kan schenken. En het is datgene dat vorm geeft, uiting geeft aan gevoel, want het vormloze water neemt de vorm van de beker aan.

De Bokalenreeks gaat inderdaad over gevoelens en vooral dus hoe wij deze gevoelens ontvangen en hoe wij ermee omgaan.

2 Het getal één

De één of aas in de Tarot is een getal van potentieel. De meest eenvoudige uitleg is die van het eikeltje waarin al het potentieel zit om een eikenboom te worden.

In de azen zit al het potentieel verborgen van het betreffende embleem.

In dit geval al het potentieel om uitdrukking te geven aan jouw gevoelsleven, jouw essentie.

Dit moment waarin alles mogelijk is, is er een van enthousiasme en vrees tegelijkertijd. Van dromen en wensen. Van ‘als dat toch eens…’ en ‘stel je voor dat…’.

3 Van rechts

De bokaal op de kaart wordt door een hand uit een wolk van rechts aan ons gegeven.

Rechts is de kant van de toekomst. Dit uitdrukking geven aan je gevoelens, aan jouw essentie is iets nieuws en onbekends.

Dit wordt benadrukt door de wolkenhand. Het is nog niet bestaand of concreet, maar een idee of droom. Dat maakt ook dat alles nog mogelijk is.

Ik hanteer in het lezen van de Tarot de vier-werelden-methode ™. Deze bestaat uit 1/ Wat zie ik op de kaart? 2/ Wat betekent wat ik zie? 3/ Wat betekent dat voor mij hier en nu? 4/ Welke actie wordt van mij gevraagd? Deze pagina toont de eerste 2 werelden van de Aas van Bokalen

4 Overstromen

De bokaal op de kaart stroomt over. Datgene dat uitdrukking geeft aan het gevoel, de essentie, is tegelijkertijd een onuitputtelijke bron. En uit deze bron komt nog meer gevoel en essentie voort dat uitloopt in een oceaan van gevoelens.

Dit vertelt ons dat de kaart niet alleen staat voor het potentieel om uitdrukking te geven aan onze essentie. Maar ook dat we hiermee een innerlijke bron aanboren, die onuitputtelijk is en die voorbij die uitdrukkingsvorm gaat.

5 Twee, vier of vijf stromen

Hoe de Bokaal op de aaskaart overstroomt verschilt per deck. Meestal zie je vijf stromen, maar soms ook vier of slechts twee.

De symboliek is echter hetzelfde. De Bokaal stroomt over op meerdere aspecten in het leven. En het is maar hoe je naar dit leven kijkt, hoeveel stromen er nodig zijn. Met twee stromen geef je een dualistische kijk weer. Er is binnen en buiten, bewust en onbewust, mannelijk en vrouwelijk. Vier stromen verwijzen naar de windrichtingen en elementen. Vijf stromen naar de zintuigen, de concrete mens.

De symboliek vertelt ons dat datgene ‘waar het hart vol van is en de mond van overstroomt’ iets is dat op alle aspecten van het leven invloed heeft.

De onuitputtelijke, innerlijke bron is iets dat heel ons Doen en Zijn beïnvloed. Het is iets wat altijd aanwezig is. Waar je ook bent. Wat je ook doet.

6 De duif met hostie

Boven de Bokaal vliegt een duif met een hostie in zijn snavel.

Dit is een duidelijk christelijk symbool. Maar je hoeft niet christelijk te zijn om de symboliek te kunnen begrijpen of gebruiken.

De duif is een boodschapper. Zoals alle vogels boodschappers zijn van het goddelijke (wat je hier ook onder mag verstaan) naar het aardse. Een symbool voor de ideeën en dromen over de potentie van deze kaart.

De boodschap die de duif in zijn snavel draagt is de hostie. Dit is in het christendom een symbool voor het lichaam van Christus, ofwel het offer dat hij gaf voor de mensheid. Om tot de bron te komen (zie de vliegrichting van de duif) en de bokaal te doen overstromen is een offer nodig.

Als christelijk symbool staat het in directe verbinding met ons geloof. Niet zozeer religie, maar waar we in geloven. En waar we zo sterk in geloven dat we er een offer voor willen brengen.

Wil jij ook de werelden 3 en 4 van de Aas van Bokalen verkennen? Binnenkort komen trainingen per kaart beschikbaar om de symboliek van de kaart eigen te maken en toe te passen in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wees er als eerste bij!

7 De Hebreeuwse letter yod

Dit symbool komt vaker voor in het deck van Waite en wordt door anderen soms overgenomen. Als een deck dit niet overneemt is dit geen gemis en de kaart krijgt er geen andere betekenis door.

De aanwezigheid van de waterdruppels in de vorm van de Hebreeuwse letter yod verwijst vooral naar de goddelijke bron, waarop ook door de kelk zelf en de duif gewezen wordt.

Yod is namelijk het goddelijk punt van energie van waaruit alle andere letters uit het Hebreeuwse alfabet ontstaan. En omdat in de Joodse religie God woorden als bouwstenen gebruikt, is yod de kern van de goddelijke schepping. In andere woorden, het goddelijke, de ziel, de geest dat in alles aanwezig is.

Dit symbool benadrukt het geloof waarnaar gezocht mag worden. Voor mij, omdat het de aanwezigheid van een andere religie is, benadrukt het ook dat we dit geloof niet per se in religie hoeven te vinden.

8 Waterlelies

Op het grote water onder de Bokaal drijven waterlelies.

Deze bloemen staan symbool voor welk moois er bewust kan worden gemaakt wanneer we wortelen in het duistere en soms modderige onbewuste.

De wortels van een waterlelie reiken namelijk diep in de drek van de bodem van het water. Onder water staat symbool voor onbewust. Het is de verblijfplaats van trauma’s, weggestopte herinneringen en gevoelens. Door hiermee aan het werk te gaan, kan iets prachtigs bewust worden gemaakt. Een schitterende uitdrukkingsvorm voor jouw levensessentie.

9 Het vaste land

Op de achtergrond aan de linker- en verledenkant van de kaart zie je nog een klein stukje land. De rest van de kaart wordt gevuld met water.

Aarde staat voor vastigheid, concreet, tastbaar en ook logica, zintuiglijkheid ofwel wat je met de ogen en andere zintuigen kunt bewijzen.

Geloof valt niet onder aardse zaken. Juist dat het niet aards is vergt het geloof erin. En dat is ook precies wat het moeilijk maakt.

Het potentieel van Bokalen aas, het idee dat je aan jouw essentie vorm kunt geven en tot een onuitputtelijke bron kan maken, is een prachtige droom. En wanneer je te veel aan het aardse vasthoudt en niet werkelijk gelooft is het ’te mooi om waar te zijn’.

IMYY Tarot is eigenwijze Tarot of Tarot op een eigen wijze. Geen systemen of patronen, maar puur Tarot symboliek en wat deze kan betekenen in jouw persoonlijke ontwikkeling. Mijn doel is jou hiermee te helpen en te inspireren.