september 28, 2024
Bewust (niet te) hard gelopen
Het is al weer een hele tijd geleden dat ik meedeed aan de Royal Ten in Den Haag. Het was voor mij de eerste keer 10 km achter elkaar hardlopen. Ik had getraind. Ik was er klaar voor. Ik had er zin in.
Nee, ik heb me niet stuk gelopen op zo snel mogelijk die 10 km rennen. Ik heb hem heel bewust ondergaan en er intens van genoten. En tot op de dag van vandaag zie ik die foto’s in mijn hoofd, hoor ik die drum, weet ik nog waar ik die kennis aantrof en waar mijn man stond te wachten met de kinderen.
Get me some cookies
Voor mij heeft dit heel veel, zo niet alles met hoe ik Tarot benader te maken.
Bijvoorbeeld door te beginnen met kijken naar de kaart in plaats van direct te duiden. Zoals ik om mij heen keek tijdens het rennen en mij van alles opviel, in plaats van gestaag mijn rondje te rennen met alleen die eindtijd in gedachten. Zo moet je ook eerst kijken naar de kaart, naar wat je daar allemaal in kunt ontdekken, in plaats van in je hoofd met de vraag bezig te zijn en vooral daar antwoord op te willen krijgen.
En vervolgens nog steeds niet op zoek te gaan naar dat antwoord, maar eerst nagaan wat de algemene betekenis is. Nog even open staan voor andere gedachten, dan die gedachte aan die vraag of situatie. Om dan pas voorzien van veel meer handvatten een antwoord te vormen, een inzicht, een nieuw bewustzijn. En natuurlijk aan de hand van dat nieuwe inzicht een bewuste stap formuleren én zetten!
Bewust een kaart lezen, vanaf de afbeelding, steeds een laagje dieper naar het antwoord en de actie.
Systeemloos
Het is ook de reden waarom ik volgorden en systemen in Tarot heb losgelaten.
Het aanhouden van een volgorde of systeem is heel prettig bij de eerste kennismaking met de kaarten. Er is zo ongelooflijk veel informatie in de kaarten en symboliek verscholen, dat het ervaren van dit alles wanneer je er nog niets van weet als een tsunami zou voelen. En waarschijnlijk zou je dan ontmoedigd de kaarten weer in een la stoppen.
De valkuil echter van een volgorde of systeem is dat je de kaarten er niet meer los van kunt zien. De Magiër blijft de kaart na Dwaas en voor Priesteres. En het feit dat dit zo is, maakt dat Dwaas en Priesteres de betekenis van Magiër beïnvloeden. Magiër doet, omdat hij volgt op Dwaas en daardoor en zijn resultaten vormen Priesteres (dit is uitgaande van volgorde Herstelde Orde). De Magiër is niet meer puur de Magiër.
Grip op het geheel
Nu denk je wellicht ‘wat is je probleem, Imke…’ maar stel nu dat bovenstaande waar is en je legt een patroon voor verleden, heden en toekomst, drie kaarten dus. Met bovenstaande in gedachten heb je niet alleen te maken met die drie kaarten, maar ook met de omliggende kaarten, dus dat komt op negen kaarten uit. En eigenlijk wordt elke kaart weer beïnvloed door de kaart ervoor en erna, dus uiteindelijk, kan het gaan lijken of alle kaarten één geheel vormen.
En dat klopt, ze vormen één geheel. Ze vormen het leven. De thema’s, de ervaringen, de mensen. En we hebben deze aspecten juist in aparte kaarten verbeeld, zodat we grip kunnen krijgen op dat grootse concept dat leven is. Maar door de kaarten aaneen te rijgen in een volgorde of systeem, maken we er weer één geheel van en lopen we het risico aan ons doel om grip te krijgen voorbij te lopen.
Puur Tarot
Ik wil de Tarot écht ten diepste begrijpen. Ik wil dat wat ik erover schrijf in mijn blogs en boeken klopt en helpend is. Ik wil de kennis van de symboliek eigen maken, zodat het net als die herinneringen aan de Royal Ten, voor eeuwig in mijn brein en hart gekerfd staat.
Dus ik doe het niet meer. Ik pas geen volgorde, systeem, kwartetten, noem maar op toe. Ik weet dat ze er zijn, maar ik kijk er niet meer naar. Ik kijk alleen nog naar die ene kaart. Heel bewust. Er is dan geen deck meer, maar alleen die Magiër of Dwaas of Priesteres. Er is alleen díe symboliek. En dat dwingt mij om ook alleen die symboliek te zien en aan te gaan. Om werkelijk naar mijzelf in die spiegel (wat elke Tarotkaart in wezen is) te kijken. En dat is diep en rauw en confronterend en helend en prachtig en puur.
Geef een reactie