Een nieuw fundament

Over Kleine Arcana Bokalen vier

september 2, 2024

Ook zelf nadenken

Graag benadruk ik in het lezen van Tarot het belang van zelf nadenken. Bijvoorbeeld Bokalen vier die vaak beschreven wordt als het twijfelen tussen de ene en de andere optie. En vervolgens met het advies om een keuze te maken of zelfs te kiezen voor de Bokaal in de wolk. Allereerst laat ik mij niets aanpraten door een stukje karton. Maar vooral vraag ik me af of we met deze beschrijving de kern wel raken.

Stabiele vier

Laten we terug in de tijd gaan voordat er beeld was bij deze kaart en we het moesten doen met de symboliek van het embleem en het getal. Het getal vier is er een van stabiliteit en basis. Niet bepaald een getal dat vraagt om een te maken keuze. De bokaal staat voor het uitdrukking geven aan gevoelens. Met de komst van een vierde bokaal lijkt er een basis te worden gelegd voor het jezelf kunnen uitdrukken.

Maar waarom lijkt de figuur de bokalen af te wijzen? Het meest logische antwoord is dat de uitdrukkingsvormen tot nu toe, de drie aan de voorkant – hedenkant – staande bokalen, niet naar tevredenheid zijn. Het heeft niet de zingeving of waarde gebracht waarop werd gehoopt.

Met gekruiste armen en gekruiste benen sluit je zowel de wereld buiten, als jezelf af.

De vierde Bokaal wordt vanuit een wolk aangereikt en lijkt iets nieuws te zijn. Echter de hand komt vanuit de linker- verleden kant. Het is een idee voor een vorm, een geachte die waarschijnlijk al vaker door het hoofd is gegaan, maar waar tot nog toe geen actie op is ondernomen. Waarom niet?

Lichaamstaal

De lichaamshouding van de figuur bestaat uit gekruiste armen en gekruiste benen. Dit wordt in het kort geduid als afwijzend of mokkend. Maar er gebeurt meer wanneer je je benen en armen kruist. Door deze houding sluit je zowel de wereld buiten, als jezelf af.

Wanneer je kijkt naar de hoogte van de kruizen is dit ter hoogte van het hartchakra en de wortelchakra.

Het hartchakra gaat over verbinding met de wereld. Wanneer uitdrukkingsvormen je hebben teleurgesteld kan het zijn dat ze door die buitenwereld zijn afgewezen. Wanneer die uitdrukking vorm geeft aan je gevoel, aan jezelf, voelt het alsof jíj wordt afgewezen. Door ervoor te kiezen om simpelweg geen uitdrukking te geven aan je emoties, je niet meer zo kwetsbaar te maken, voorkom je die pijn.

De wortelchakra staat onder andere voor zelfvertrouwen. Pijn worden gedaan op je meest kwetsbare moment heeft een afbrekende impact op je zelfvertrouwen. Niet alleen voorkomt dit dat je doorzet met het uitdrukking geven aan je gevoelens. Het maakt je ook huiverig nieuwe vormen uit te proberen.

Bovenstaande redenen zijn aannames. Dit zie je niet aan de symboliek van de kaart. Wat je wel ziet is iemand uit verbinding en met een blokkade op het gebied van zelfvertrouwen (lees onveilig gevoel).

In verbinding met je Zelf

Maar wellicht is dat precies wat hier nodig is. Door uit verbinding te gaan ontstaat de ruimte voor alleen jouw eigen behoeften en verlangens. Alleen dan kan zo’n wolkenbokaal zich weer aandienen. Alleen dan heb je ook de ruimte om te ontdekken hoe deze vierde bokaal een stabiliteit brengt in je uitdrukkingsvormen die er eerst niet is geweest. Alleen door je even terug te trekken kun je een nieuw fundament leggen voor hoe je expressie wilt geven aan jouw Zelf.

Natuurlijk kan hierdoor wel een twijfel ontstaan. Immers ga je het risico aan om weer gekwetst te raken? Maar meer nog dan twijfel tussen opties, lees ik hier het terugtrekken, het even niet vorm moeten geven, om te ontdekken hoe dan wel.

Een goede manier om je even lekker terug te trekken is met een IMYY Tarot consult! Vraag hier jouw consult aan.