Terug

Grote Arcana Rad van Fortuin

Het Rad van Fortuin gaat over de eeuwig cyclische beweging van de wereld, het leven, de natuur. Dit voelen we diep van binnen in onze elementaire energie. Dit zien we rondom ons in dag en nacht, leven en dood. En het is maar net vanuit welke hoek je het bekijkt, hoe je met die beweging om gaat.

1 Acht cyclische paden

In het midden van de kaart staat een wiel getekend met 8 spaken. De eerste interpretatie is die van het jaarwiel en de acht sabbats (jaarfeesten) uit de Keltische levensovertuiging. Een verbeelding van de cyclische bewegingen van de seizoenen, de zon en de maan.

Met de sabbats wordt bewust stil gestaan bij de rondgang van het jaar en hoe dit weerspiegeld wordt in het eigen leven.

Een volgende vertaling is die van het stuurwiel op een schip. Dit symbool toont ons de wens om te kunnen sturen en richting te geven. De behoefte aan controle op onder andere bovengenoemde cyclische beweging.

Deze behoefte aan controle is de oorzaak van ons lijden volgens het Boeddhisme. In deze levensovertuiging bestaat het achtvoudige pad waarmee de mens de onrust van geest en het lijden kan overwinnen.

Het achtvoudige pad bestaat uit de stappen:

  1. juist begrip of inzicht
  2. juiste intenties, gedachten of bedoelingen
  3. juist spreken
  4. juist handelen
  5. juiste wijze van levensonderhoud
  6. juiste inspanning
  7. juiste aandacht of bewustzijn
  8. juiste concentratie

De laatste stap bestaat uit de combinatie van ontvangen kennis (wat je geleerd hebt), ervaring en het zelfinzicht dat ontstaan is in die lessen en ervaring.

In zijn geheel een symbool dus voor de eeuwig durende levenscyclus en hoe wij als mens hiermee om gaan. In de Tarot in de Herstelde Orde is hierom gekozen voor de wereldbol in plaats van het rad.

2 Vreemde tekens

Op het wiel staan alchemistische en Hebreeuwse tekens, en de letters die het woord Tarot vormen.

De alchemistische tekens verwijzen naar de elementen zwavel, zout, kwik en water. Volgens Paracelsus blaakte de mens van gezondheid zolang deze elementen in harmonie functioneerden. Vielen ze uiteen dan leidde dat tot ziekte en dood.

De Hebreeuwse letters vormen het woord Jahweh, de naam van God, die zich kan laten vertalen in ‘Ik ben’.

De andere letters vormen het woord Tarot wanneer je het rond leest. De eerste T is dan tevens de laatste. Omdat een cirkel geen begin of einde heeft kunnen er vierentwintig anagrammen van de vier letters gemaakt worden. Onder andere Onno en Rob Docters van Leeuwen hebben nader onderzoek uitgevoerd naar de verschillende betekenissen.

Samen vormen deze tekens een verwijzing naar de Zijn-toestand van de mens. Ons lichaam en onze geest.

3 de Sfinx

Bovenop het wiel is een sfinx gezeteld met een zwaard tussen zijn voorpoten.

In de Egyptische mythologie vormde de sfinx de belichaming van de farao. Hij symboliseerde de verbinding tussen grote lichamelijke kracht (het leeuwenlichaam) en de macht van het denkvermogen (het mensenhoofd). Gelijk aan farao was hij bewaker van het land.

Het wezen staat ook bekend om het raadsel van vier, twee en drie benen dat verwijst naar de levensloop van de mens. Een levensloop die ook door het rad zelf al is gesymboliseerd.

Normaal gesproken heeft een sfinx geen zwaard. Een mooie interpretatie komt uit de Inner Child Tarot, waarbij de kaart geassocieerd wordt met Alice in Wonderland en de  Sfinx met de hartenkoningin. De laatste hanteert het zwaard om anderen te onthoofden.

Zonder hoofd kunnen we niet bedenken hoe het leven moet verlopen, maar alleen voelen en ervaren. Een symbolische waarde die overeenkomt met die van de alchemistische tekens en het achtvoudige pad.

Ik hanteer in het lezen van de Tarot de vier-werelden-methode ™. Deze bestaat uit 1/ Wat zie ik op de kaart? 2/ Wat betekent wat ik zie? 3/ Wat betekent dat voor mij hier en nu? 4/ Welke actie wordt van mij gevraagd? Deze pagina toont de eerste 2 werelden van Rad van Fortuin.

4 Anubis

Het volgende wezen in de Egyptische cirkel rond het rad is Anubis, de god met het hoofd van een jakhals.

Anubis begeleidt je na overlijden naar Maät en staat je bij wanneer je hart wordt gewogen ten opzichte van de veer van waarheid. Is je hart zo licht als een veertje, dan mag je verder gaan naar Osiris, de god van onderwereld en wederopstanding. Is je hart verzwaard, dan wordt het verslonden door een monster en moet je ziel eeuwig dwalen.

Een interessante symboliek in combinatie met het rad. Hoe voed je jouw hart tijdens je leven? Ben je waarachtig? Trouw aan jouw waarheid? Of verzwaar je je hart met angst en verdriet?

5 Apophis

De slang links van het rad is de Egyptische god of demon van chaos Apophis. Het doel van Apophis is chaos en duisternis brengen naar de wereld en om dat te doen wil hij de zon (symbool voor leven en orde) verslinden. Elke avond wordt strijd geleverd en Apophis door de andere goden overwonnen. Daarom is er avondrood te zien.

Een mooie symboliek voor altijd aanwezige chaos in het leven, hoe ritmisch de cycli ook aanvoelen. Een chaos die het uitdagend maakt om het hart zo licht als een veer te houden.

6 Matteus, de mens of engel

In de buitenste cirkel, de hoeken van de kaart, bevinden zich vier figuren die zich laten vertalen als de vier evangelisten.

Een evangelie is een goede boodschap. In de bijbel zijn dit verhalen over het leven van Jezus dat door elk van de vier figuren vanuit een eigen perspectief geschreven werd.

De engel is de evangelist Matteus. Hij schreef met name over wat Jezus allemaal gezegd heeft. Hij geeft daarmee de lessen door. Hier ligt een directe verbinding met het achtvoudige pad en de kennis die ontvangen is.

Dit evangelie gaat over de school die het leven is.

Wil jij ook de werelden 3 en 4 van Grote Arcana Rad van Fortuin verkennen? Binnenkort komen trainingen per kaart beschikbaar om de symboliek van de kaart eigen te maken en toe te passen in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wees er als eerste bij!

 

7 Johannes, de Arend

De arend is een verwijzing naar de evangelist Johannes. Zijn evangelie betrof met name de wonderen die Jezus verrichtte. Wonderen vragen om geloof en dit is dan ook de kernboodschap van zijn verhaal. Het geloof dat Jezus vertegenwoordigde.

Het symbool van de arend is gekozen, omdat dit dier op grote hoogte kan vliegen en zo het geheel kan overzien. De arend heeft visie en ziet het grotere plaatje. Net als dat het niet zo zeer gaat over het wonder dat Jezus verricht, maar het geloof en de liefde die erachter zit.

Dit evangelie gaat over de noodzaak voor visie in het leven, maar ook het geloof in die visie.

8 Marcus, de Leeuw

Evangelist Marcus heeft de leeuw als symbool. Een leeuw is met name het symbool voor moed. Moed is de kern van de goede boodschap van Marcus. Hij schrijft met name over wat Jezus deed in zijn leven. De acties, de opoffering en het lijden.

Dit evangelie gaat over het lijden in het leven en de moed die nodig is om dit lijden aan te gaan.

9 Lucas, de Stier

De vierde evangelist is Lucas met het symbool van de stier. Lucas schreef over hoe Jezus zijn aandacht vooral richtte op diegenen die door de maatschappij uitgestoten werden. De overspelige vrouw, de gierige tollenaar, de lepralijders.

Een stier is een heel sterk en ook agressief dier. Wat ons drijft en motiveert heeft overeenkomsten met wat ons boos maakt.

Dit evangelie gaat over de drijfkracht in het leven.

10 Wolken

Alle symbolen en met name de evangelisten op deze kaart zijn in wolken gehuld. Wolken staan voor het element lucht, het element van de ratio (niet te verwarren met intelligentie!).

Dat wat de evangelisten schrijven zijn hun gedachten met betrekking tot in dit geval het leven van Jezus. Het zijn geen wetten of leefregels, maar inzichten die je aan kunt nemen of naast je neer kunt leggen.

Met andere woorden, de wolken benadrukken de intentie van de symboliek van de evangelisten. Namelijk dat er vele manieren zijn om te kijken naar de cycli van het leven en hoe daarmee om te gaan. En natuurlijk om daar vooral jouw eigen gedachten over te vormen.

IMYY Tarot is eigenwijze Tarot of Tarot op een eigen wijze. Geen systemen of patronen, maar puur Tarot symboliek en wat deze kan betekenen in jouw persoonlijke ontwikkeling. Mijn doel is jou hiermee te helpen en te inspireren.