1 – de Ridder

Ridders zijn de adolescenten van de Tarotgezinnen. Dit betekent dat ze net als onze pubers op zoek zijn naar hun plek in de wereld en daarom heel zwart/wit naar de wereld kunnen kijken. Er wordt gedacht en gehandeld in uitersten, zeker met betrekking tot hun embleem.

Ridders zijn dan ook verbonden met het element vuur, dat staat voor transformatie en passie.

Ridders zijn al behoorlijk bewust van hun embleem. Ze weten wat het is en kan, maar toch zijn ze niet volledig bekwaam. Vanwege hun extreme visie zien zij alleen het goede ervan en niet de nadelige kanten of onmogelijkheden. Dit zorgt voor onstuimigheid of juist perfectionisme.

2 – het embleem Zwaarden

Het Zwaard is een van de vier emblemen of kleuren uit de Tarot en staat met name voor geestkracht.

Een zwaard is een wapen waarmee gedood kan worden en tegelijkertijd een leven verdedigd. Een Zwaard wordt gebruikt om iemand te ridderen (in stand of status te verhogen) en om knopen mee door te hakken.

Het zwaard dat het embleem vertegenwoordigd is een tweesnijdend zwaard. Romeinse zwaarden waren tweesnijdend en konden zo beter het lichaam doorboren. Met andere woorden tot het hart, de kern doordringen.

Een dilemma, dat ook een tweesnijdend zwaard wordt genoemd, doet hetzelfde. Het vraagt je om een keuze te maken die levensbepalend is. En die keuze kan niet met het instinct (want beide vlakken snijden en zijn beangstigend) of met het intellect (want beide vlakken hebben voor- en nadelen) gemaakt worden. Deze keuze moet worden gemaakt vanuit het hart, vanuit de kern die we ook wel ziel of geest noemen.

Hierdoor wordt het ook duidelijk dat met geestkracht niet het intellect of de intelligentie, maar de ratio bedoeld wordt. En waarom het Zwaard verbonden is aan het element lucht. Want een heldere lucht laat ons ver kijken.

dat is Vuur en Lucht

Aangezien ridders verbonden zijn met het element vuur en Zwaarden met het element lucht, is deze ridder het vuuraspect van lucht.

Hete lucht kan ons tot grote hoogtes en verre afstanden brengen. Denk maar een aan een luchtballon. Tegelijkertijd is hete lucht precies dat, ‘hete lucht’ (gebakken lucht).

Beide kanten zijn van toepassing op deze ridder. Wanneer in zijn element kan hij grote machines (mensenmassa’s) in beweging brengen om zijn overtuiging te realiseren.

Aan de andere kant kan het ook een betweterige heethoofd zijn.

3 – Gevleugeld

Op de helm, knieholtes en aan zijn schoenen draagt de ridder vleugeltjes. Het is een directe verwijzing naar de god Hermus uit de Griekse mythologie. Hermes was vooral de boodschapper van de goden en bracht goddelijke uitspraken naar de wereld van de mensen.

Deze ridder is overtuigd dat zijn boodschap goddelijk is en de wereld ingebracht moet worden. Dit maakt deze personen niet krankzinnig, maar eerder heel erg overtuigd en overtuigend en in de kern gericht op wat zij denken dat goed is voor de hele wereld.

4 – Vol in de aanval

Zowel het zwaard als de houding van de ridder en zijn paard geven aan dat hij vol in de aanval gaat. Wat zijn overtuiging ook is, hij gaat er helemaal voor.

Dat is een kracht en een van de redenen waarom anderen geneigd zijn hem te volgen.

Aan de andere kant kan de ridder hierdoor ook makkelijk over zaken heen walsen en anderen kwetsen.

5 – Gericht op de linkerkant

De aanval van de ridder is gericht op de linkerkant van de kaart, de kant van het verleden. Een benadrukking van zijn betweterige kant die stelt dat hij het beter weet en dat het anders moet. Dat wil niet zeggen dat hij geen gelijk heeft. Daarbij hebben we deze betweters nodig om vastgeroeste, gevestigde ordes om te gooien.

6 – Vogels en Vlinders

Vogels zijn boodschappers tussen hemel en aarde, tussen geest en actie. Vlinders zijn het universele symbool voor transformatie en vrijheid. Van de aardegebonden rups naar de vrij vliegende vlinder. De ontwikkeling van het ware Zelf.

De tuniek van de ridder s versierd met vogels en zo ook de leidsels van zijn paard. De ridder geeft uitdrukking aan zijn boodschap of overtuiging en stuurt daarmee ook zijn paard, het dierlijke instinct.

Het paard draagt echter vlindersymbolen. Instinctief wil de ridder bijdragen aan zijn Zelfontwikkeling.

7 – In volle galop

Ridder en paard gaan in volle galop. Dat betekent dat beide elkaar goed aanvoelen en samenwerken.

Dit is een grote kracht van deze ridder. Zo wordt er zowel uitdrukking gegeven aan de boodschap als aan de ontwikkeling van het Zelf. Zo ontstaan de grote namen in de geschiedenis.

Dit instinctieve weten betekent ook dat de ridder precies weet waar hij met zijn tweesnijdend zwaard moet toeslaan om tot de kern te komen.

De hoop is dan dat deze ridder een voor de wereld goed doel voor ogen heeft. Aangezien hij namelijk in galop rijdt, slaat hij snel toe en kan zijn slag niet meer teruggenomen worden.

8 – Stormvogels

Vijf vogels vliegen in een vreemd gekleurde lucht. Het is een lucht zoals vlak voor een groot onweer. Vijf is ook het getal van frictie en chaos. De stormvogels kondigen onheil aan.

Interessant is dat één vogel duidelijk aan de rechterkant van de toekomst vliegt en de vier anderen in het heden boven het hoofd van de ridder. De boodschap of overtuiging van de ridder met betrekking tot de toekomst is hem duidelijk. In het heden, over wat hem nu te doen staat, lijkt er echter twijfel te bestaan.

Een stormlucht is niet echt helder, maar eerder drukkend. De vraag is of de ridder zich onder druk laat zetten of de tijd neemt om tot heldere gedachten te komen.

De storm zorgt ook voor tegenwind. De boodschap van de ridder van Zwaarden is vaak zo controversieel dat hij dat wel kan verwachten. Aangezien hij er recht tegenin galoppeert, laat hij zich door tegenwind niet tegenhouden.

9 – Te bereiken hoogtes

In de achtergrond aan de rechter- toekomstkant van de kaart, zijn bergen zichtbaar. Ze zijn grillig van vorm.

Als we bergen zien als mogelijk te bereiken hoogtes, dan zijn die hoogtes, die mogelijkheden nog niet concreet. Dit kan de reden zijn dat de ridder zich richt op de linkerkant. Soms is het duidelijker wat je niet wil, dan wat je wel wilt.