1 – de Page

Pages zijn de jongelingen van de Tarotgezinnen. Dit betekent niet dat deze kaarten alleen betrekking hebben op kinderen. Eerder op diegenen die jong van geest zijn of aan het begin van iets staan. Dat kan deze persoonlijkheden zowel vrij als onzeker maken.

De Pages hebben als het ware hun embleem nét in handen gekregen en nog geen idee van wat het is of wat het kan. Daarom zitten zij vol vragen en gedachten hierover, wat hen heel communicatieve persoonlijkheden maakt.

Alle Pages zijn verbonden met het element aarde, omdat zij als een zaadje in die aarde nog tot ontwikkeling en groei mogen komen.

2 – het embleem Staven

Het Zwaard is een van de vier emblemen of kleuren uit de Tarot en staat met name voor geestkracht.

Een zwaard is een wapen waarmee gedood kan worden en tegelijkertijd een leven verdedigd. Een Zwaard wordt gebruikt om iemand te ridderen (in stand of status te verhogen) en om knopen mee door te hakken.

Het zwaard dat het embleem vertegenwoordigd is een tweesnijdend zwaard. Romeinse zwaarden waren tweesnijdend en konden zo beter het lichaam doorboren. Met andere woorden tot het hart, de kern doordringen.

Een dilemma, dat ook een tweesnijdend zwaard wordt genoemd, doet hetzelfde. Het vraagt je om een keuze te maken die levensbepalend is. En die keuze kan niet met het instinct (want beide vlakken snijden en zijn beangstigend) of met het intellect (want beide vlakken hebben voor- en nadelen) gemaakt worden. Deze keuze moet worden gemaakt vanuit het hart, vanuit de kern die we ook wel ziel of geest noemen.

Hierdoor wordt het ook duidelijk dat met geestkracht niet het intellect of de intelligentie, maar de ratio bedoeld wordt. En waarom het Zwaard verbonden is aan het element lucht. Want een heldere lucht laat ons ver kijken.

– dat is Aarde en Lucht

De page van Zwaarden is het aarde aspect van lucht. Pages worden geassocieerd met aarde en het embleem Zwaarden met lucht.

Lucht kan aardedeeltjes met zich meenemen. Het is de reden waarom duinen zich verplaatsen en de wijze waarop zaadjes van de ene plek worden weggeplukt om elders te ontkiemen.

De page van Zwaarden laat zich graag door de geestkracht, door woorden of gedachten, meenemen en ziet dan wel waar hij uitkomt.

3 – geen Vlinders

Op alle Koninklijke Arcana van Zwaarden zijn vlinders zichtbaar als symbool voor de ontwikkeling van het Zelf. Maar niet bij deze page.

De page van Zwaarden richt zijn geestkracht niet op de ontwikkeling van zijn Zelf. Is het niet nodig? Of wil hij zich niet binden aan één vorm zoals een vlinder?

4 – twaalf Vogels

Over de hele bovenkant van de kaart zijn twaalf vogels zichtbaar. Vogels zijn boodschappers tussen hemel en aarde, tussen geest en actie.

Deze page heeft of krijgt heel veel boodschappen. Als we dit verbinden aan de zelfontwikkeling die in de andere Hofarcana door de vlinder wordt benadrukt, kun je stellen dat de page voor elke maand van het jaar een ander Zelf kan bedenken.

En als er zoveel mooie vogels zijn, waarom zou je je dan aan eentje binden? Hoe kun je kiezen?

5 – een Zwiepende staart

Aan de boom op de achtergrond zie je dat er geen wind staat. Toch zwaait de pluim of staart op het hoofd van de page hoog in de lucht.

Dat vertelt ons dat hij niet zozeer met zijn zwaard in de aanslag staat, maar dat hij een zwiepende beweging maakt en snel ook.

Verbindt dit met de vele vogels in de lucht en we hebben te maken met een hele snelle denker. Iemand die met vele ideeën en omdenken korte mette maakt met het dilemma dat op tafel ligt.

Dat maakt deze page ad rem, rap van tong en daarmee moet hij uitkijken. Zijn zwaard is geen speelgoed en die tong kan scherp blijken.

6 – Spelen

Doordat hij met zijn zwaard heen en weer zwiept is hij overal en nergens echt op gericht. Een voet richt zich op het verleden en de andere op de toekomst. Zijn bovenlichaam en hoofd neigen naar het verleden, maar zijn blik is op het heden gericht. Die blik geeft het idee dat hij een spelletje met je aan het spelen is of een grapje uithaalt.

Zijn zwaard bevindt zich in het moment van de kaart aan de rechterkant, maar kan zo de andere kant op vliegen.

Tijd en ontwikkeling of vooruitgang lijken de page van Zwaarden niet echt bezig te houden. Alle gedachten die vanuit een concept als tijd of ontwikkeling voortkomt echter wel. Misschien heeft deze page wel zoveel ideeën juist doordat hij vaste concepten als tijd los kan laten.

7 – Duidelijke toppen en lichte bewolking

Aan de rechterkant van de kaart zijn op de achtergrond vele duidelijke bergtoppen te zien. De toekomstige mogelijk te bereiken hoogtes voor deze page zijn heel duidelijk en talrijk.

Daarboven houdt de page van Zwaarden ook zijn zwaard. Om vooruit te gaan en een gedachte te realiseren, zal hij ooit de knoop door moeten hakken.

De bewolking geeft aan dat de gedachten van de page over die toekomstige actie nog onduidelijk zijn.

Hij lijkt er een goede oplossing voor te hebben, namelijk gewoon de andere kant op kijken. Dit is in een brainstormsessie heel handig, maar om ideeën ook een keer gerealiseerd te zien, minder praktisch.