1 – de Koning

Hoewel de koningen als van het mannelijke geslacht worden afgebeeld in de Tarot, betekent het niet dat alleen mannen een koningen-persoonlijkheid kunnen zijn. Het is een verwijzing naar de animus, het mannelijke aspect dat ieder mens in zich heeft. Koningen-persoonlijkheden staan meer in contact met deze mannelijke kant dan hun tegenhangers de koninginnen.

Zowel koninginnen als koningen zijn volledig bekwaam in het hanteren van hun embleem. Koningen doen dit echter vanuit dit mannelijke aspect. Dat betekent op een actieve, resultaatgerichte wijze. De animus is het manifesterende aspect, een koning is geneigd om vooral op actie over te gaan.

Dit sluit aan bij het rationele element lucht dat met koningen verbonden is. Om iets te bereiken moet je werken. Voor niets gaat de zon op.

2 – het embleem Zwaarden

Het Zwaard is een van de vier emblemen of kleuren uit de Tarot en staat met name voor geestkracht.

Een zwaard is een wapen waarmee gedood kan worden en tegelijkertijd een leven verdedigd. Een Zwaard wordt gebruikt om iemand te ridderen (in stand of status te verhogen) en om knopen mee door te hakken.

Het zwaard dat het embleem vertegenwoordigd is een tweesnijdend zwaard. Romeinse zwaarden waren tweesnijdend en konden zo beter het lichaam doorboren. Met andere woorden tot het hart, de kern doordringen.

Een dilemma, dat ook een tweesnijdend zwaard wordt genoemd, doet hetzelfde. Het vraagt je om een keuze te maken die levensbepalend is. En die keuze kan niet met het instinct (want beide vlakken snijden en zijn beangstigend) of met het intellect (want beide vlakken hebben voor- en nadelen) gemaakt worden. Deze keuze moet worden gemaakt vanuit het hart, vanuit de kern die we ook wel ziel of geest noemen.

Hierdoor wordt het ook duidelijk dat met geestkracht niet het intellect of de intelligentie, maar de ratio bedoeld wordt. En waarom het Zwaard verbonden is aan het element lucht. Want een heldere lucht laat ons ver kijken.

dat betekent dubbel Lucht!

De koning van Zwaarden draagt zowel vanuit rang als embleem het element Lucht.

Als lucht staat voor geestkracht dan is dit een man met een sterke geest. Een ware filosoof wiens doel het is om bij alles tot de kern, de waarheid door te dringen.

Dat kan deze persoon vaag maken, want hij kan beide kanten van een dilemma beredeneren en daardoor niet een concreet antwoord geven. Zijn zwaard staat dan ook scheef alsof hij het laat bewegen tussen het een en het ander.

Ook is dit niet direct een actief persoon, omdat eerst duidelijk moet worden welke actie de juiste is.

En ten slotte zou je deze koning zelfs een beetje ongevoelig kunnen vinden, omdat hij inziet dat emoties het maken van keuzes juist vaak moeilijker maken of vertroebelen.

3 – Recht in het Midden

De koning van Zwaarden zit precies in het midden van de kaart en kijkt je recht aan. Het middenpad is een in het boeddhisme veel voorkomend begrip en streven. Het gaat hierbij niet om wat het mooiste of grootste of interessantste is, maar om het juiste.

Zo’n beslissing kan alleen in het nu gemaakt worden, zodat de trauma’s van het verleden en de verwachtingen van de toekomst geen rol spelen. Daarom is mindfulness ook zo belangrijk in het boeddhisme.

De koning van Zwaarden is dus heel bewust ten opzichte van zichzelf en zijn omgeving.

4 – Vlinders

De troon van deze koning is versierd met vlinders. Vlinders zijn het universele symbool voor transformatie en vrijheid. Van de aardegebonden rups naar de vrij vliegende vlinder. De ontwikkeling van het ware Zelf. Een van de vlinders staat dan ook als een volle maan tussen twee halve manen in afgebeeld.

Dit symbool vertelt over waar deze koning over filosofeert of wat het dilemma betreft. Het betreft een keuze met gevolg voor het ware Zelf.

5 – Twee vogels

Aan de rechterkant, de kant van de toekomst, vliegen twee vogels. Vogels zijn boodschappers tussen hemel en aarde, tussen geest en actie. De toekomst biedt twee boodschappen, en dat is het dilemma waar de koning voor staat.

6 – Bewolkte lucht

De lucht op de achtergrond van de koning is deels bewolkt. Omdat Lucht het element is van deze familie, is het interessant om dit nader aandacht te geven.

De wolken hangen over de gehele horizon laag aan de grond. Een bevestiging dat helder weten wat te doen, een concrete actie bepalen, altijd lastig is voor deze koning.

Aan de rechterkant is de bewolking groter. Het antwoord op het dilemma voor de toekomst is nog niet helder. En zal dat, tenzij de koning stopt met filosoferen en de knoop doorhakt, ook niet snel worden.

7 – Rotsige omgeving

De achtergrond van deze kaart is verder ingevuld met rotsachtige omgeving. Wat opvalt is de symmetrie, die het thema van het dilemma benadrukt.

Verder is het landschap behoorlijk dor en kaal. De koning heeft met zijn voet directe verbinding met die rotsachtige aarde. Het lijkt een herinnering aan de noodzaak tot nuchterheid en gronding om uiteindelijk het dilemma te kunnen beslechten.