1 – de Ridder

Ridders zijn de adolescenten van de Tarotgezinnen. Dit betekent dat ze net als onze pubers op zoek zijn naar hun plek in de wereld en daarom heel zwart/wit naar de wereld kunnen kijken. Er wordt gedacht en gehandeld in uitersten, zeker met betrekking tot hun embleem.

Ridders zijn dan ook verbonden met het element vuur, dat staat voor transformatie en passie.

Ridders zijn al behoorlijk bewust van hun embleem. Ze weten wat het is en kan, maar toch zijn ze niet volledig bekwaam. Vanwege hun extreme visie zien zij alleen het goede ervan en niet de nadelige kanten of onmogelijkheden. Dit zorgt voor onstuimigheid of juist perfectionisme.

2 – het embleem Bokalen

De Bokaal, Kelk of Beker is een van de vier emblemen of kleuren uit de Tarot en staat met name voor ontvankelijkheid. De kracht van kwetsbaarheid, van durven open staan.

Het element dat bij het embleem Bokalen hoort is water. Water symboliseert onze gevoelens of ons gevoelsleven. Vaak wordt de betekenis van de bokaal gelijk gesteld aan de symboliek van het water, maar dit is niet helemaal terecht.

De Bokaal is datgene waarin het gevoel wordt opgevangen, dat door gevoel kan overstromen of gevoelens kan schenken. En het is datgene dat vorm geeft, uiting geeft aan gevoel, want het vormloze water neemt de vorm van de beker aan.

De Bokalenreeks gaat inderdaad over gevoelens en vooral dus hoe wij deze gevoelens ontvangen en hoe wij ermee omgaan.

dat betekent Water en Vuur

Aangezien ridders verbonden zijn met het element vuur en Bokalen met het element water, is deze ridder het vuuraspect van water. In de natuur zie je dit terug in het fenomeen geisers. Onder hoge druk komt water en stoom tot uitbarsting en zijn waterkolommen van verre te zien.

Bij deze ridder zit er een grote druk op het gevoel. Iets zit hem hoog. En dat moet eruit, daar moet uitdrukking aan worden gegeven.

3 – gericht op de Rechterkant van de kaart

De ridder en zijn paard zijn gericht op de rechterkant van de kaart, de kant van de toekomst. Hij reikt zijn bokaal, zijn manier om vorm te geven aan gevoel, zijn ideaal naar diezelfde toekomst.

Hij brengt zijn ideaal de toekomstige wereld in en dat maakt deze ridder een echte wereldverbeteraar.

Het paard kijkt echter naar jou als tarotlezer en dus naar het heden. Zijn symboliek is ook in het heden van toepassing.

4 – Gevleugeld

Op de helm en aan zijn schoenen draagt de ridder vleugeltjes. Het is een directe verwijzing naar de god Hermus uit de Griekse mythologie. Hermes was vooral de boodschapper van de goden en bracht goddelijke uitspraken naar de wereld van de mensen.

Dit benadrukt het belang dat de ridder hecht aan zijn boodschap, zijn kelk, voor de wereld. Dit is niet zomaar een gedachte of een wens. Het is een ideaal.

Profeten die hun toekomstbeelden als door god ingegeven deelden, werden niet altijd serieus genomen of welkom geheten. Dit kan ook een reactie op de ridder van Bokalen zijn.

5 – Visjes

Op de tuniek van de ridder zijn visjes te zien.

Visjes worden veel geassocieerd met geloof, omdat de vis een symbool is voor christenen om uiting te geven aan het feit dat zij dit geloof aanhouden.

Vissen zijn echter in de eerste plaats wezens die onder het wateroppervlak leven en daardoor symbool voor alles dat zich onderbewust bevindt.

De vele visjes tonen het diepe geloof dat de ridder in zijn ideaal heeft. Kleding zegt veel over hoe we ons uitdrukken. De visjes op zijn tuniek kunnen ook aangeven dat deze ridder veel gebruik maakt van beeldspraak of metaforen.

6 – Een vaal paard

Het paard van de ridder van Bokalen is een vaal paard. Dat is interessant, omdat vale paarden schimmels zijn. Witte paarden in wording. Schimmels worden namelijk witter naarmate ze ouder worden.

Witte paarden staan voor een bepaalde zuiverheid en onschuld, terwijl vale paarden vooral in verband worden gebracht met de dood en de vier ruiters uit de bijbel en al hun onheil.

Waar paarden altijd al symbool staan voor de overgang tussen twee werelden of levensfasen, lijkt de kleur van het paard in deze kaart te benadrukken dat er iets moet sterven of geofferd moet worden. Of dat er een bereidheid is om te offeren. Aangezien het paard je recht aan kijkt dient het offer in het heden plaats te vinden ten behoeve van de ideale toekomst.

7 – Hoge kliffen

Aan de rechterkant van de kaart, daar waar de ridder op zijn paard naartoe gaat doemen hoge kliffen op. Hoogtes zijn in de eerste plaats symbolen voor wat er te bereiken valt.

Hier sluit het beeld aan op het ideaal dat de ridder de wereld in wilt brengen. Tegelijkertijd vertelt de grilligheid en steilheid van de kliffen ons da dit geen gemakkelijke taak wordt.

8 – Water oversteken

Dwars door de kaart stroomt een rivier. En het lijkt erop alsof de ridder op het punt staat om dat water over te steken richting zijn ideale toekomst.

Het oversteken van water is van grote symbolische waarde in sprookjes en verhalen. Het symboliseert een point of no return.

Dit vertelt iets over hoe ver de ridder bereidt is te gaan. Namelijk je gaat er helemaal voor of je doet het niet. Zijn standpunt is dat een ideaal niet half de wereld in gebracht kan worden.

Dat kan deze ridder licht obsessief maken om dat ideaal te realiseren. Tegelijkertijd bestaat de valkuil om in ideaalbeelden te blijven denken zonder werkelijk stappen te maken.

9 – Stapvoets

Aan de houding van het paard is te zien dat er stapvoets of in ieder geval niet haastig wordt voortgegaan.

De ridder van Bokalen is zich bewust van het belang van zijn boodschap en dus ook dat deze in goede aarde landt. Dat moet gedegen en voorzichtig aangepakt worden. Zeker aangezien het hier gaat over het uitdrukking geven aan diepe gevoelens en dat raakt mensen hoe dan ook.

10 – Blik op oneindig?

Waar kijkt deze ridder naar? Naar zijn Bokaal of daaraan voorbij naar de wereld waar hij zijn Bokaal naartoe brengt?

Waarom niet beide tegelijkertijd? Immers zijn ideaal betreft de toekomstige wereld.

De valkuil hierbij is dat er een hoog gehalte aan verwachtingen bestaat die niet per se waarheid hoeven te worden. Daar staat tegenover dat idealisten wellicht er goed aan doen hun blik op oneindig te richten, omdat zij anders nooit hun moeilijke taak op zouden pakken.