1 – de Koning

Hoewel de koningen als van het mannelijke geslacht worden afgebeeld in de Tarot, betekent het niet dat alleen mannen een koningen-persoonlijkheid kunnen zijn. Het is een verwijzing naar de animus, het mannelijke aspect dat ieder mens in zich heeft. Koningen-persoonlijkheden staan meer in contact met deze mannelijke kant dan hun tegenhangers de koninginnen.

Zowel koninginnen als koningen zijn volledig bekwaam in het hanteren van hun embleem. Koningen doen dit echter vanuit dit mannelijke aspect. Dat betekent op een actieve, resultaatgerichte wijze. De animus is het manifesterende aspect, een koning is geneigd om vooral op actie over te gaan.

Dit sluit aan bij het rationele element lucht dat met koningen verbonden is. Om iets te bereiken moet je werken. Voor niets gaat de zon op.

2 – het embleem Bokalen

De Bokaal, Kelk of Beker is een van de vier emblemen of kleuren uit de Tarot en staat met name voor ontvankelijkheid. De kracht van kwetsbaarheid, van durven open staan.

Het element dat bij het embleem Bokalen hoort is water. Water symboliseert onze gevoelens of ons gevoelsleven. Vaak wordt de betekenis van de bokaal gelijk gesteld aan de symboliek van het water, maar dit is niet helemaal terecht.

De Bokaal is datgene waarin het gevoel wordt opgevangen, dat door gevoel kan overstromen of gevoelens kan schenken. En het is datgene dat vorm geeft, uiting geeft aan gevoel, want het vormloze water neemt de vorm van de beker aan.

De Bokalenreeks gaat inderdaad over gevoelens en vooral dus hoe wij deze gevoelens ontvangen en hoe wij ermee omgaan.

dat betekent Water en Lucht

De koning van Bokalen is het lucht aspect van water, want een koning wordt vertegenwoordigd door het element lucht en de Bokaal door water.

Zuurstofrijk water is gezond water waar flora en fauna goed in kunnen leven. Het gaat bij deze koning dus om gezonde gevoelens.

Waar het water de lucht raakt wordt het ook qua temperatuur beïnvloedt. Dit vertelt iets over de invloed van deze koning op ons gemoed. En over zijn invloed op gevoel in het algemeen.

3 – Open kelken

De troon, zijn kroon, zijn staf en natuurlijk zijn bokaal vormen allemaal open kelken. Dit is een koning die open en ontvankelijk is voor wat er mag komen.

Dit maakt hem een goede luisteraar, maar ook lezer van lichaamstaal. Deze personen staan open voor alle signalen die binnen komen en kunnen daardoor meteen zien of het water zuiver of troebel is.

De manier waarop hij zijn bokaal vast houdt, alsof hij er elk ogenblik uit kan drinken, toont ook hoe hij het allemaal in zich opneemt.

4 – Boven het water uit

De troon van de koning steekt boven het water uit. Hij raakt het water niet. Hij staat (of zit) boven het gevoel. Dit vertelt ons twee dingen. Hij kan vanaf zijn troon de gehele oceaan zien en dus het water van een afstand bekijken. Anders gezegd hij kan gevoelens van een afstand bekijken. Hierdoor kan hij het gevoel leren begrijpen zonder er in meegezogen te worden.

Dit is iemand die naar je luistert en je begrijpt, maar niet zal beweren hetzelfde te voelen.

En heeft de koning ook een positie om iets te vinden van die gevoelens van al dat water. De koning van Bokalen is dan iemand die confronterende vragen kan stellen wanneer jij tot aan je lippen in het water staat. Dit doet hij om jou net als hem in staat te brengen om afstand te nemen.

5 – Visje

Om de hals van de koning hangt een amulet in de vorm van een visje. Visjes worden veel geassocieerd met geloof, omdat de vis een symbool is voor christenen om uiting te geven aan het feit dat zij dit geloof aanhouden.

Vissen zijn echter in de eerste plaats wezens die onder het wateroppervlak leven en daardoor symbool voor alles dat zich onderbewust bevindt. En het onbewuste spreekt in symbolen, verbeelding en fantasie.

Door de vis als amulet te dragen toont hij waar hij voor staat. Dat kan een geloof zijn, maar ook heel goed de drijfveer om datgene dat onder de oppervlakte van gevoelens leeft naar boven te halen.

6 – Dolfijn

Aan de linkerkant van de kaart springt een dolfijn uit het water. Dolfijnen zijn een universeel symbool voor intelligentie en communicatie. Intelligentie in dit geval heeft vooral te maken met de hoge mate van begrip dat deze personen hebben van hun embleem Bokalen oftewel het uiten van gevoelens.

Communicatie is de tool die deze koning hanteert. Hij spreekt of schrijft over gevoelens om anderen ook te laten begrijpen.

Interessant is het dat dolfijnen schijnbaar telepathisch met elkaar kunnen spreken. Dit benadrukt hoezeer deze koningen anderen kunnen ‘lezen’.

7 – Schip

Op de achtergrond van de kaart is ook een schip zichtbaar. Schepen, doordat zij van het ene naar het andere kunnen gaan, symboliseren vaak boodschappen of boodschappers en dit symbool verwijst dus ook weer naar het communicatieve aspect van de koning. Wellicht met een extra nadruk op het ‘hebben van een boodschap’.

Een mogelijk ander perspectief is dat van verdwaald zijn op zee en vooruit willen komen. Het schip vaart richting de rechterkant, de kant van de toekomst. In dat geval is iets dat boven het water uit steekt, zoals de koning een baken om op te richten.

Iemand die gevoelens begrijpt, erover spreekt, een luisterend oor biedt en tegelijkertijd confronterende vragen stelt kan als een baken zijn in je leven die je de juiste richting op helpt.

8 – Te midden van water

Het is opvallend hoe deze koning zich te midden van water bevindt. Er is geen stukje aarde te zien, behalve het steen van zijn troon.

Aarde staat symbool voor nuchtere, concrete actie. Hoewel het element lucht die nuchterheid in de vorm van een heldere geest deelt, geldt dit niet voor praktische actie. Zoals al blijkt uit de verdere symboliek van de kaart is dit meer een koning van woorden dan van daden.