1 – de Koningin

Hoewel de koninginnen als van het vrouwelijke geslacht worden afgebeeld in de Tarot, betekent het niet dat alleen vrouwen een koninginnen-persoonlijkheid kunnen zijn. Het is een verwijzing naar de anima, het vrouwelijke aspect dat ieder mens in zich heeft. Koninginnen-persoonlijkheden staan meer in contact met deze vrouwelijke kant dan hun tegenhangers de koningen.

Zowel koninginnen als koningen zijn volledig bekwaam in het hanteren van hun embleem. Koninginnen doen dit echter vanuit dit vrouwelijke aspect. Dat betekent dat het op een meer natuurlijke wijze gaat. De anima is een ontvangend aspect, een koningin zal dus eerder reageren vanuit haar embleem dan direct acteren.

Er is geen behoefte om zich te manifesteren. Haar embleem bestaat sowieso en wordt ingezet al naar gelang er in de omgeving behoefte aan is.

Koninginnen zijn dan ook verbonden met het element water dat zich aan iedere vorm kan aanpassen.

2 – het embleem Staven

De staf is een van de vier emblemen of kleuren uit de Tarot en staat met name voor daadkracht. Dat is niet vreemd, want ene staf kan meerdere doelen dienen.

Het kan een maatstaf of duimstok zijn om te bouwen of te tekenen. Het kan het materiaal zijn waarmee gebouwd wordt. Je kunt piketpaaltjes slaan om jouw grenzen af te bakenen of de knuppel ter hand nemen om jouw bezit te verdedigen. Echter op die wijze kan het ook een hamer zijn of een dorsvlegel.

Staven zijn dus wapens, gereedschap, hulpmiddel en dan heb ik het nog niet eens over de toverstaf gehad.

Wat deze verschillende toepassingen gemeen hebben is het doel om te manifesteren. Het embleem Staven gaat niet zomaar over daadkracht. Het gaat over de daden en acties die we uitvoeren om ons te manifesteren in de wereld. Om ons plekje te veroveren.

Geen wonder dat dit embleem wordt geassocieerd met het element vuur. Het element van passie en energie én van transformatie. Want is dat niet wat we met die manifestatie bereiken willen?

dat betekent Vuur en Water

De koningin van Staven is het water aspect van vuur, want een koningin wordt vertegenwoordigd door het element water en de Staf door vuur.

Water veroorzaakt door vurigheid is zweet. Dat doet denken aan hard werken en aan seks. Deze koningin is bekend met beide.

Om te bereiken wat zij wil is zij niet bang zich in het zweet te werken. Daarnaast is het een heel sensuele vrouw. Dat maakt haar sexy en tegelijkertijd heel creatief. Ze is blij wanneer zij met haar ‘senses’ aan het werk kan.

Doordat het water van vuur is, hoeft er geen angst te zijn dat heet vuur zal doven. Eerder dat het vuur het water, symbool voor gevoelens, laat verdampen. Dan kan de koningin in plaats van creatief, manipulerend worden.

3 – haar Blik gericht op heden en toekomst

Links en rechts is een dingetje in Tarot. In het lichaam kan het een verwijzing zijn naar de yin of yang kant van de betreffende persoonlijkheid.

Maar als kijkrichting heeft het een andere betekenis.

Hoewel haar hele lichaam zich (recht naar voren wijzend) in het nu bevindt, is de blik van de koningin van Staven gericht op de rechterkant van de kaart ofwel de toekomst.

Zij zet haar daad- en levenskracht nu in om de toekomst die zij voor ogen heeft mogelijk te maken. Zij geeft hiermee mooi beeld aan de uitspraak dat ‘de toekomst nu gebouwd wordt’.

4 – Zonnebloem

In haar linkerhand houdt deze koningin een zonnebloem vast. Zonnebloemen staan met hun associatie met de zon en door hun voedzame zaden symbool voor vitaliteit en levenskracht.

Daarnaast tonen de grote hoeveelheden zaden in het hart van de bloem de vele mogelijkheden die er te bereiken of creëren zijn.

In wezen hanteert de koningin twee staven als regalia. De staf van haar embleem die daadkracht symboliseert en de zonnebloem die levenskracht en mogelijkheden verbeeldt.

5 – Katten

De troon van de koningin is versierd met koninklijke leeuwen en om haar hals draagt ze een kattenkop. Katachtigen staan voor nieuwsgierigheid en onafhankelijkheid. Iets wat de Stavenfamilie hoog in het vaandel heeft staan.

De toepassing van een edele leeuw in plaats van een getemde kat verbeeld de wens om deze nieuwsgierige, onafhankelijke aard niet in te dammen, maar juist toe te passen om tot nieuwe creaties te komen. Zie de bloeiende boom (staf) tussen de leeuwen in.

Aangezien het een verbeelding op de troon is, zegt dit veel over degenen waar deze koningin verantwoordelijkheid voor voelt. Zij ondersteunt eenieder die vrijheid en/in creativiteit nastreeft.

Dat de kat ook als dier en dus het dierlijke instinct van de koningin voorkomt, verklaart waarom dit haar zo na aan het hart ligt. De koningin zelf is van nature een onafhankelijke, nieuwsgierige vrouw. Beperk je haar in haar vrijheid dan kan ze kattig worden en haar klauwen tonen.

Hoewel niet altijd een zwarte kat wordt afgebeeld, is hier een kleine knipoog naar hekserij. Maar dan wel in de meest basale vorm, namelijk het uit het ogenschijnlijk niets, iets creëren.

[en dan is er nog het verhaal (waar of niet) dat Pamela Colman hier haar eigen kat heeft getekend]

6 – een Piramide

Aan de linkerkant van de kaart op de verre achtergrond is een piramide zichtbaar. Een bewijs van de volledige bekwaamheid en de al bereikte manifestatie van deze koningin.

Voor haar is het weinig interessant. Oud nieuws. Been there, done that. Haar aandacht is al bij het volgende.