1 – de Ridder

Ridders zijn de adolescenten van de Tarotgezinnen. Dit betekent dat ze net als onze pubers op zoek zijn naar hun plek in de wereld en daarom heel zwart/wit naar de wereld kunnen kijken. Er wordt gedacht en gehandeld in uitersten, zeker met betrekking tot hun embleem.

Ridders zijn dan ook verbonden met het element vuur, dat staat voor transformatie en passie.

Ridders zijn al behoorlijk bewust van hun embleem. Ze weten wat het is en kan, maar toch zijn ze niet volledig bekwaam. Vanwege hun extreme visie zien zij alleen het goede ervan en niet de nadelige kanten of onmogelijkheden. Dit zorgt voor onstuimigheid of juist perfectionisme.

2 – het embleem Staven

De staf is een van de vier emblemen of kleuren uit de Tarot en staat met name voor daadkracht. Dat is niet vreemd, want ene staf kan meerdere doelen dienen.

Het kan een maatstaf of duimstok zijn om te bouwen of te tekenen. Het kan het materiaal zijn waarmee gebouwd wordt. Je kunt piketpaaltjes slaan om jouw grenzen af te bakenen of de knuppel ter hand nemen om jouw bezit te verdedigen. Echter op die wijze kan het ook een hamer zijn of een dorsvlegel.

Staven zijn dus wapens, gereedschap, hulpmiddel en dan heb ik het nog niet eens over de toverstaf gehad.

Wat deze verschillende toepassingen gemeen hebben is het doel om te manifesteren. Het embleem Staven gaat niet zomaar over daadkracht. Het gaat over de daden en acties die we uitvoeren om ons te manifesteren in de wereld. Om ons plekje te veroveren.

Geen wonder dat dit embleem wordt geassocieerd met het element vuur. Het element van passie en energie én van transformatie. Want is dat niet wat we met die manifestatie bereiken willen?

dat betekent dubbel Vuur!

Aangezien ridders verbonden zijn met het element vuur en Staven ook, vormt deze ridder dubbel het element vuur. En als een echt vuur is de ridder van Staven zowel heel aantrekkelijk als gevaarlijk.

Deze personen zijn zo gepassioneerd over vrijwel alles dat het besmettelijk lijkt. Net als een vuur kan het enthousiasme van de ridder zich in hoog tempo verspreiden. Maar ze zijn ook net zo snel weer uitgekeken op situaties en mensen.

Dubbel vuur betekent actie, continue verandering, hitte en passie op elk aspect van het leven.

3 – Staf als een knuppel

De staf die de ridder hanteert is korter dan die van de andere leden van het hof. Daardoor heeft het veel weg van een knuppel, wat de ridder van Staven als een vechtersbaasje doet voorkomen.

Het is onduidelijk of de ridder deze knuppel gebruikt om aan te vallen of te verdedigen (waarschijnlijk is beide mogelijk afhankelijk van de situatie) Wel is duidelijk dat hij het gevecht (letterlijk dan wel figuurlijk) niet uit de weg zal gaan.

4 – gericht op de Linkerkant van de kaart

De ridder en zijn paard zijn gericht op de linkerkant van de kaart, de kant van het verleden. Het toont waar de ridder zijn daadkracht, vurigheid en vechtersmentaliteit op richt.

Dit is hetgene wat hij met zijn vuurkracht wil transformeren. Het oude moet plaatsmaken voor het nieuwe.

Wil je het korte lontje van de ridder van Staven doen ontbranden dan moet je de opmerking ‘Maar zo doen we het altijd’ maken.

5 – Piramides

Aan de linkerkant van de kaart staan 3 piramides en door de compositie van de beelden lijkt het of het steigerende paard deze piramides elk moment kan vertrappelen. Hiermee wordt benadrukt hoezeer deze ridder niet op bestaande fundamenten wil verder bouwen, maar zijn eigen stempel op de wereld wil drukken.

Tegelijkertijd kan het zijn dat deze voorbeelden van hoe een mens zich kan vereeuwigen een inspiratiebron zijn voor de ridder.

6 – Steigerend paard

Dieren in Tarot symboliseren onze dierlijke instincten. Paarden zijn bekend om hun gevoeligheid voor het gemoed van hun berijder. Ze spiegelen dat gemoed met hun gedrag.

Het paard van de ridder van Staven steigert. Dit is een teken dat de ridder zijn instinct maar net onder controle kan houden. Ook vertelt dit over een persoon die sneller wil dan mogelijk is.

Paarden symboliseren ook overgang van het ene naar het andere. Dit sluit aan bij de adolescente fase waarin de ridder zich bevindt. Ridders bevinden zich tussen kind en volwassen, tussen onbekwaam en bekwaam in.

Deze ridder heeft haast om zijn hoogste doel te behalen. Dit kan betekenen dat hij met name zichzelf vaak in de weg zit, zelf zijn ergste vijand is.

7 – Hagedissen

Op de tuniek van de ridder zijn hagedissen getekend die net niet in hun staart bijten. De cirkel is nog niet helemaal rond oftewel deze ridder is nog niet helemaal bekwaam in het hanteren van zijn embleem.

Dat kan betekenen dat de ridder van Staven te snel of te voortvarend in de actie schiet. Het kan ook verwijzen naar een kort lontje.

8 – Woestijn

De omgeving van de ridder van Staven bestaat uit woestijngebied. Woestijn is wilde, onherbergzame natuur en wellicht de meest uitdagende plek om te zijn.

De ridder van Staven gaat deze uitdaging graag aan, want wild betekent ook nieuw en anders en mogelijkheden.