1 – de Koning

Hoewel de koningen als van het mannelijke geslacht worden afgebeeld in de Tarot, betekent het niet dat alleen mannen een koningen-persoonlijkheid kunnen zijn. Het is een verwijzing naar de animus, het mannelijke aspect dat ieder mens in zich heeft. Koningen-persoonlijkheden staan meer in contact met deze mannelijke kant dan hun tegenhangers de koninginnen.

Zowel koninginnen als koningen zijn volledig bekwaam in het hanteren van hun embleem. Koningen doen dit echter vanuit dit mannelijke aspect. Dat betekent op een actieve, resultaatgerichte wijze. De animus is het manifesterende aspect, een koning is geneigd om vooral op actie over te gaan.

Dit sluit aan bij het rationele element lucht dat met koningen verbonden is. Om iets te bereiken moet je werken. Voor niets gaat de zon op.

2 – het embleem Pentagrammen

Het Pentagram is een van de vier emblemen of kleuren uit de Tarot en wordt ook wel Pentakels of Munt genoemd. Vooral de laatste naam geeft ook veel weg over de betekenis van het embleem. Het is namelijk het goud van de Tarot. Dat kan goud zijn in de vorm van geld en materiële zaken. Maar ook ons innerlijk goud in de vorm van onze talenten en vaardigheden.

Ook het Pentagram zelf verwijst met de vijf punten naar de vijf zintuigen en daarmee naar de concrete wereld die we zintuiglijk waar kunnen nemen. Denk hierbij ook aan Leonardo DavInci’s Vetruvian man, waarbij hij aan de hand van het Pentagram de basale maatgeving van de mens weergeeft.

Pentagrammen gaat over concrete, materiële, tastbare zaken. Daarom wordt het ook geassocieerd met het element Aarde, het element waarin we zaden kunnen laten groeien, dat voedzaam is en voedsel geeft om te ontwikkelen en waar we zowel huishoudelijke als kunstobjecten mee kunnen vormen.

dat betekent Aarde en Lucht

De koning van Pentagrammen is het lucht aspect van aarde, want een koning wordt vertegenwoordigd door het element lucht en het Pentagram door aarde.

Om een plant te laten groeien moet er zuurstof bij de wortels kunnen komen. De aarde rondom de wortels moet dus voor een deel ‘luchtig’ zijn. Geheel vastgeklonken aarde kan de wortel verstikken.

Te veel lucht kan de aarde echter uitdrogen, verwaaien of bevriezen.

Dit maakt deze persoonlijkheid heel nuchter en geaard. Hij heeft weinig op met het gevoelige water of temperamentvolle vuur en zijn aardsheid voorkomt dat hij wordt meegenomen in filosofische gedachten. Doe maar gewoon…

3 – kijkt hij naar Voren of naar Rechts?

Het is alsof deze koning een oog op jouw als kaartlezer heeft en het andere oog op de rechterkant van de kaart.

De rechterkant van de kaart is de kant van de toekomst en dus ook het onbekende.

Met een oog houdt deze koning in de gaten welke kansen maar ook risico’s zijn kant op komen. Met zijn andere oog waakt hij over het heden en over wat hij tot nu toe aan bezit heeft vergaard. Dat wil hij behouden.

Het is dus een alerte en waakzame houding die dit persoon aanneemt ten opzichte van alles dat hij ‘het zijne’ noemt. Dat kan zowel materie als naasten betreffen.

4 – Regalia

De koning toont zijn soevereiniteit met zijn regalia, ofwel zijn kroon, staf en schild. Het schild wordt gevormd door het Pentagram op zijn knie. Dat deze koning voor dit embleem staat, staat als een paal boven water en behoeft dus ook geen verdere aandacht. Zijn blik rust dus ook niet op zijn goud. Hij weet dat hij het heeft en in kan zetten.

De staf van de koning is het symbool van heerschappij. De bol op de staf is een verwijzing naar de aardbol. Deze koning heerst over de materie of het materiële.

De bloemenkroon van de koning van Pentagrammen verzacht het verder strenge en nuchtere beeld van de harde werker. Hoewel merendeels gevormd door rode rozen, symbool voor manifestatie, zijn er ook witte lelies zichtbaar, die een verwijzing zijn naar het pure en ontvangende. Deze personen zijn werkelijk het type ruwe bolster, blanke pit.

5 – Harnas

Onder zijn koninklijk gewaad komt een voet gehuld in harnas tevoorschijn. Het dragen van een harnas betekent bereid zijn om te vechten.

Dit sluit aan bij het bereid zijn om hard te werken, maar ook bij het beschermende karakter van deze persoon.

6 – Stierenkoppen

De troon van de koning van Pentagrammen is versierd met stierenkoppen. Stieren zijn fysiek heel sterke dieren. Deze verwijzing naar het fysiek van de koning sluit aan bij de aardsheid en zintuiglijke beleving van het Pentagram.

Stieren zijn ook zeer agressief. Met name wanneer zij het gevoel hebben dat hun kudde bedreigd wordt. De actie is dan ook aards en eenvoudig, namelijk aanvallen.

Deze persoonlijkheid zit hetzelfde in elkaar. Diplomatie is niet zijn sterkste kant en van dubbele agenda’s moet hij al helemaal niets hebben. Je bent voor of tegen.

7 – omringd door Wijngaarden en Rijkdom

De omgeving waarin de koning zich bevindt is al lang niet meer wild, maar geheel gecultiveerd. Er zijn grote wijngaarden zichtbaar en een mooi kasteel op de achtergrond.

De vruchtbare wijnranken om hem heen en op zijn kleding verwijzen naar de resultaten die deze koning met zijn goud, zijn talenten en vaardigheden behaald heeft.

Wat in de andere koninklijke arcana Pentagrammen een berg is, is nu vrij vlak, als een plateau. De top is beklommen, de berg overwonnen, het doel bereikt.

Dat komt ook overeen met de rijkdommen die deze koning omringen. Het kasteel toont de trots van deze koning op datgene dat hij bereikt heeft.

Het feit dat alles gecultiveerd is, betekent ook dat deze koning niets aan het toeval overlaat. Hij houdt de teugels streng in handen en werkt hard om controle te houden. Discipline en verantwoordelijkheid passen bij deze persoonlijkheid.