1 – de Ridder

Ridders zijn de adolescenten van de Tarotgezinnen. Dit betekent dat ze net als onze pubers op zoek zijn naar hun plek in de wereld en daarom heel zwart/wit naar de wereld kunnen kijken. Er wordt gedacht en gehandeld in uitersten, zeker met betrekking tot hun embleem.

Ridders zijn dan ook verbonden met het element vuur, dat staat voor transformatie en passie.

Ridders zijn al behoorlijk bewust van hun embleem. Ze weten wat het is en kan, maar toch zijn ze niet volledig bekwaam. Vanwege hun extreme visie zien zij alleen het goede ervan en niet de nadelige kanten of onmogelijkheden. Dit zorgt voor onstuimigheid of juist perfectionisme.

2 – het embleem Pentagrammen

Het Pentagram is een van de vier emblemen of kleuren uit de Tarot en wordt ook wel Pentakels of Munt genoemd. Vooral de laatste naam geeft ook veel weg over de betekenis van het embleem. Het is namelijk het goud van de Tarot. Dat kan goud zijn in de vorm van geld en materiële zaken. Maar ook ons innerlijk goud in de vorm van onze talenten en vaardigheden.

Ook het Pentagram zelf verwijst met de vijf punten naar de vijf zintuigen en daarmee naar de concrete wereld die we zintuiglijk waar kunnen nemen. Denk hierbij ook aan Leonardo DavInci’s Vetruvian man, waarbij hij aan de hand van het Pentagram de basale maatgeving van de mens weergeeft.

Pentagrammen gaat over concrete, materiële, tastbare zaken. Daarom wordt het ook geassocieerd met het element Aarde, het element waarin we zaden kunnen laten groeien, dat voedzaam is en voedsel geeft om te ontwikkelen en waar we zowel huishoudelijke als kunstobjecten mee kunnen vormen.

dat betekent Aarde en Vuur

Aangezien ridders verbonden zijn met het element vuur en Pentagrammen met het element aarde, vormt deze ridder het vuur aspect van aarde.

Denk daarbij aan de magma kern diep in onze aardbol. Een kern waarop we kunnen vertrouwen dat deze het leven op aarde mogelijk maakt.

Aan de andere kant moet je niet té veel druk uitoefenen op deze persoonlijkheden, want dan kunnen ze als een vulkaan ontploffen en nog lang nabranden

3 – alleen oog voor het Pentagram

Wat gaat door deze ridder heen terwijl hij stil op zijn paard naar het Pentagram in zijn handen kijkt?

Het embleem is hem niet onbekend, hij is er zelfs trots op. En dat maakt het extra lastig om een volgende stap te maken. Want dat moet natuurlijk wel de juiste zijn. De volgende stap moet het Pentagram recht doen.

Het is alsof hij een zaadje in zijn handen heeft en zich afvraagt wat de perfecte omstandigheden zijn om het zaadje te planten of wellicht die omstandigheden afwacht.

Deze perfectionistische kant maakt van de ridder een heel harde werker en ook een betrouwbaar persoon, maar perfectionisme is natuurlijk altijd een valkuil die ervoor kan zorgen dat er uiteindelijk geen enkele stap vooruit wordt gemaakt.

4 – gericht op de Rechterkant van de kaart

Links en rechts is een dingetje in Tarot. In het lichaam kan het een verwijzing zijn naar de yin of yang kant van de betreffende persoonlijkheid.

Maar als kijkrichting heeft het een andere betekenis.

Zowel ridder als paard zijn gericht op de rechterkant van de kaart (voor dat personage dus zijn of haar linkerkant) en dus op de toekomst.

De ridder is gefocust op zijn toekomst en welke stap hem dichterbij gaat brengen.

5 – te bereiken Hoogtes

Ver op de achtergrond van deze kaart zijn meerder bergtoppen te zien. Bergtoppen symboliseren letterlijk grote hoogtes die bereikt kunnen worden. Er is potentieel. Zelfs meerdere mogelijkheden om dat potentieel tot uiting te brengen.

De ridder heeft slechts één Pentagram om in te zetten, dus op welke top dient hij zijn goud in te zetten?

Dit is heel vergelijkbaar met het maken van een studiekeuze of volgende stap in je carrière. Vaak zijn er meerdere mogelijkheden, maar je kunt slechts één berg tegelijkertijd beklimmen.

6 – Zijn paard staat stil

Dieren in Tarot symboliseren onze dierlijke instincten. Paarden zijn bekend om hun gevoeligheid voor het gemoed van hun berijder. Ze spiegelen dat gemoed met hun gedrag.

Het paard van de ridder van Pentagrammen is een sterk werkpaard en staat perfect stil. Daarmee spiegelt het dier zijn berijder die niet bang is de handen uit de mouwen te steken en tegelijkertijd nu in zijn actie stil is komen te staan.

Paarden symboliseren ook overgang van het ene naar het andere. Dit sluit aan bij de adolescente fase waarin de ridder zich bevindt. Ridders bevinden zich tussen kind en volwassen, tussen onbekwaam en bekwaam in.

Voor deze ridder betekent dat, dat hij behoefte heeft stil te staan bij zijn volgende stap. Hij wil zeker zijn dat hij de juiste maakt.

7 – de Natuur is geCultiveerd

De aarde rondom de ridder is omgeploegd. Er is sprake van gecultiveerde natuur. Deze persoonlijkheid is geen naïef kind meer. Hij weet dat om iets te bereiken hard gewerkt moet worden. Een akker ploegt zich niet vanzelf om.

Nu mag de ridder het Pentagrammenzaad in zijn handen gaan zaaien en ontdekken wat daar uit mag ontstaan.