Houden van je Zelf

over Bokalen twee

augustus 15, 2024

Man? Vrouw? Of?

Soms zie of hoor ik de vraag of je op Kleine Arcana Bokalen twee vrouwen, mannen of een man en een vrouw ziet. In deze tijd een precaire vraag en in tegelijkertijd enigszins zinloos. Tenminste wanneer je er vanuit gaat dat deze kaart slechts een huwelijk of relatie betreft.

Twee polariteiten

Want zie je deze kaart meer symbolisch en geloof jij ook dat je alles bent op de kaart, dan is het zeker interessant te weten wat je ziet. En afgaande op hoe mannen en vrouwen op de rest van de kaarten zijn afgebeeld, ga ik uit van een mannelijke en vrouwelijke figuur.

Maar voor mij zegt dat niets over geslachten (en dus ook niet het vooroordeel dat een paar alleen uit man en vrouw kan bestaan). Voor mij staan vrouwelijke en mannelijke figuren in Tarot voor het vrouwelijke en mannelijke in ieder mens. De zogenoemde anima en animus.

Of je ze nu ziet als man en vrouw, passief en actief, yin en yang, zijn en doen. Het zijn twee uitersten die een relatie aangaan.

Je kunt dit ook ontdekken via een ander perspectief, namelijk het kleurgebruik en toepassing van patronen in de kleding van de personages. De ene figuur draagt effen kleding in lichte tinten. De andere figuur draagt juist fellere kleuren met een druk patroon. Dit maakt de een meer passief en de andere meer actief.

Alles op een tarotkaart is een symbolisch aspect in jou als persoon. En hoe je ook kijkt naar deze twee figuren, ze symboliseren in ieder geval twee uitersten in jou. Of je ze nu ziet als man en vrouw, passief en actief, yin en yang, zijn en doen. Twee uitersten die een relatie aangaan.

Wederkerigheid

Deze twee polariteiten proosten met elkaar. Of wisselen ze juist een bekers uit? Of delen ze wellicht de inhoud? Wat het ook is, het betreft een wederkerigheid. Er wordt iets gegeven en er komt iets terug. Het Zijn inspireert het Doen en het Doen inspireert het Zijn. Hieruit ontstaat de helende en transformerende energie die wordt weergegeven met de cadeceus en gevleugelde leeuwenkop boven de twee figuren.

Allebei even belangrijk

In veel Grote Arcana komt het beeld van een evenwichtig Yin en Yang, of in ieder geval de wens naar dit evenwicht, naar voren. Deze Kleine Arcana kaart toont hoe dit evenwicht te bereiken. Namelijk door beide als belangrijk te zien en uit elkaars beker te laten drinken.

Het is niet alleen ‘doe wat je zegt, en zeg wat je doet’. Dit betreft kleur bekennen in hoe je bent en met jouw daden. Daarom is er sprake van liefde bij deze kaart. Alleen zelf liefde stelt je hiertoe in staat.

Voel je je verscheurd en wil je heelheid ervaren? Ga dan aan de slag met Bokalen twee. Vraag nu jouw consult aan.