De vorm van water

het embleem Bokalen

augustus 1, 2024

Embleem of Element

Bij het embleem Bokalen zijn we geneigd snel over te stappen naar de symboliek van water. Dit is het bijbehorende element, maar valt er niet ook iets te zeggen over de symboliek van het object?

Vorm & Gevoel

Want ook over de bokaal of beker valt veel te vertellen. Om te beginnen dat deze half vol of half leeg kan zijn al naar gelang hoe jij in het leven staat. Een symbolische waarde is dus jouw gemoedstoestand en hoe deze vorm geeft aan je leven. Iets dat we trouwens terug zien in de Bokalenkaarten die afwisselend positieve en negatieve gevoelens uitdrukken.

Met een beker kun je iets tot je nemen of juist uitschenken. Het is het attribuut waarmee geproost en getoost wordt. Het is de hoofdprijs voor de winnaar. De Bokaal geeft vorm aan het water dat erin zit.

Het leven is licht en schaduw, blijdschap en verdriet. Juist het kunnen ontvangen van beide maakt ons wijzer en sterker.

Tegelijkertijd ligt het aan het water in de beker wat het resultaat van het geven, nemen en ook winnen is. Water is helend, voedend, zuiverend mits het water schoon is en in bepaalde mate. Is het troebel dan kan het juist averechts werken. Een een teveel aan water is niet goed voor de gezondheid. Dat overspoelt, dan staat het ons aan de lippen en doet het de beker overlopen.

Met de Bokaal kan dus vorm worden gegeven aan het gevoel waar water voor staat. Kan er uitdrukking aan worden gegeven. De essentie van het gevoel is uiteindelijk echter bepalend voor het resultaat.

Hoe ga je ermee om?

Water staat symbool voor onze gevoelens die zuiver en ook troebel kunnen zijn. Die we in kalme harmonie en overspoelende uitersten kunnen ervaren. De Bokaal staat dan symbool voor hoe we deze gevoelens ontvangen en vasthouden, uitschenken en delen. Het embleem Bokalen staat symbool voor hoe we met de gevoelsmatige kant van het leven omgaan.

Ontvang het allemaal

De Bokaal is open (behalve de Bokaal van de koningin die een deksel heeft), dat maakt het ontvankelijk voor al het water. Zuiver en troebel. Ook al zouden we als de koningin er soms liever een deksel op doen om al dat troebele buiten te sluiten.

De Beker toont hiermee dat het niet de bedoeling is om uit te sluiten of alleen maar blij en positief te zijn. Het leven is licht en schaduw, blijdschap en verdriet. Juist het kunnen ontvangen van beide maakt ons wijzer en sterker.

Herfst is het seizoen van het embleem Bokalen. Het embleem dat vorm geeft aan je gevoelens. Heb jij behoefte aan zelfexpressie, maar weet je niet hoe? Vraag dan hier jouw consult aan.