Open of Dicht

Sluit de dame de muil van de leeuw of maakt ze hem juist open?

augustus 22, 2024

Een toonbeeld van Kracht

In het boekje ‘key tot tarot’ van Arthur Waite schrijft hij dat volgens hem de muil van de leeuw op Grote Arcana Kracht door de figuur op de kaart gesloten wordt. Hij schrijft echter ook dat anderen menen dat de muil juist geopend wordt. Hij besluit deze tegenstelling met de opmerking dat beide perspectieven een toonbeeld van Kracht geven. Maar is dat alles wat hierover gezegd kan worden?

Wat betekent het?

Wat is het verschil in betekenis tussen de figuur die de muil van de leeuw opent en de figuur die deze juist sluit? Want hoewel beide inderdaad een sterk staaltje vertonen, is het resultaat dat zij bereiken toch daadwerkelijk iets anders?

Hiervoor moeten we eerst kijken naar wat de leeuw op deze kaart betekent. Dieren in de Tarot staan voor ons dierlijk instinct. Ons instinct is een oer-energie dat een speels, braaf hondje kan zijn, een wilde wolf, een blazende kat of een koninklijke leeuw. Veel dieren laten uitersten in gedrag zien, dat door instinctieve lusten en verlangens naar buiten komt. De leeuw echter lijkt al te verwijzen naar een meer edel gedrag.

Grote Arcana Kracht gaat over in je innerlijke kracht staan, maar wat houdt dat in?

Het sluiten van de muil sluit aan op dat edele gedrag, dat symbool kan staan voor het controleren van die meer wilde, instinctieve uitingen. De koning der dieren hoeft niet meer te brullen om zijn kracht en soevereiniteit te tonen.

Het openen van de muil lijkt dit alles tegen te spreken. Immers wanneer je de muil van de leeuw opent kan zijn brul weer ontsnappen en laat je zijn tanden zien. In plaats van het dier te temmen, lijkt het dan alsof de figuur op Grote Arcana Kracht de strijd aan wilt gaan.

Het seizoen van de Grote Arcana Kracht is van 22 aug tot en met 6 sep. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar. Wil je aan de slag met de energie van Kracht? Vraag dan hier jouw consult aan.

In je kracht staan

Grote Arcana Kracht gaat over je innerlijke kracht. Ten tijde van Arthur Waite was dierlijk gedrag als lust en woede en eigenlijk elke uitspatting uit den boze. Geen wonder dat voor hem innerlijke kracht betekende de kracht om dat dier de kop in te drukken, de muil te sluiten. Maar deze kaart betreft ook de kracht die we bedoelen wanneer coaches oproepen om ‘in je kracht te gaan staan’. De doelgroep van die oproep zijn juist mensen die altijd al dat dier de kop indrukken en eindelijk wel eens hun brul mogen laten horen. Zij moeten die muil dus juist openen.

Wat zie jij?

Welke oproep bij jou van toepassing is, ligt dus maar net aan wat voor een persoon je bent. Laat je je nogal leiden door instinctieve grillen en driften, dan mag je dus misschien wat meer ‘restraint’ tonen. Maar ben je altijd een muurbloempje geweest dan is het wellicht nu tijd om doornen te groeien.

En meest waarschijnlijk zijn beide van toepassing. Dus vraag jezelf af. Welke leeuwenmuil moet ik sluiten en welke mag ik openen?

Wil je ontdekken met welke leeuwen jij worstelt? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Kracht. Vraag nu jouw consult aan.