Reis van de Heldin

Waar de reis van de held eindigt, begint de reis van de heldin

augustus 22, 2024

De Reis van de Held

Het verhaal van met name de Grote Arcana wordt vaak geassocieerd met Joseph Campbells ‘reis van de held’. De Reis van de Held is een ’template’ voor verhalen die een belangrijke hoofdpersoon bevatten (de held). In het kort komt het erop neer dat de held vanuit een statische situatie in een allesbeslissende crisis belandt, waar hij/zij uiteindelijk getransformeerd uitkomt (hetnlpcollege.nl).

Twaalf stappen

De Reis van de Held heeft 12 stappen. De proloog, de oproep tot avontuur, weerstand & weigering, ontmoeting met de mentor, de selectiedrempel, de nieuwe wereld, de inwijding, de crisis, de dolk, terugkeer, dood en wederopstanding, en het elixer.

Er zijn echter meer Grote Arcana dan die twaalf stappen, dus hoe zit dat? Maar nog mooier, Tarot in de Herstelde Orde heeft vierentwintig Grote Arcana. Twee keer twaalf. Dus wat betekent dat? Twee heldenreizen? Of een heldinnenreis?

Is Grote Arcana Kracht de kaart waar de reis van de Heldin mee begint?

De ontwikkeling waar Tarot over verhaalt is die van individuatie, jezelf worden of beter gezegd kunnen zijn. Die individuatie houdt onder andere in dat je jouw mannelijke en vrouwelijke kant verkent en bijeen brengt tot één geheel. Dus het is niet heel vreemd om te denken dat er naast een heldenreis ook een heldinnenreis zou zijn.

De reis van de held begint in de meeste opinies bij Grote Arcana Dwaas. In de Herstelde Orde, wanneer geplaatst in een cirkel, ligt tegenover de Dwaas Grote Arcana Kracht. Is dit dan de kaart waar de reis van de Heldin mee begint?

Het seizoen van de Grote Arcana Kracht is van 22 aug tot en met 6 sep. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar. Wil je aan de slag met de energie van Kracht? Vraag dan hier jouw consult aan.

Nu begint het pas

Wanneer de held of dwaas op reis gaat weet hij niets van zijn talenten of vaardigheden. In de arcana die volgen lijkt het zijn taak om erachter te komen wat zijn kracht is en hoe hierin te staan. Veel oproepen van coaches sluiten hierop aan met trajecten die je leren ‘in je kracht te gaan staan’. Met een heldinnenreis die begint bij die innerlijke Kracht, lijkt het erop dat datgene wat we zo graag na streven, ‘slechts’ het begin is.

Vanuit je Kracht leven

In je kracht staan is één ding. Weten wat jouw kracht is en de moed opbrengen om daar helemaal in te gaan staan is inderdaad een reis en een mijlpaal om te vieren. Echter, wanneer we uitgaan van bovenstaande, dan ben je er nog niet.

Want hierna volgt de uitdaging om vanuit die Kracht te leven en te blijven bewegen. Om, wat er ook van je gevraagd wordt of om je heen verandert, bij die kern te blijven en vanuit die kern te blijven voortgaan. Dan begrijp je dat waar de held vecht met de buitenwereld, de heldin vooral vecht met zichzelf.

Heb jij het in je om in je Kracht te staan en daar te blijven? Ga aan de slag met Grote Arcana Kracht. Vraag nu jouw consult aan.