Het raadsel van het rad

de figuren rondom het rad van Grote Arcana Rad van Fortuin

augustus 7, 2024

Slang, Sfinx en, uhm, een mens met hondenkop?

Wanneer je Grote Arcana Rad van Fortuin onderzoekt ontdek je dat veel mensen bezig zijn met die figuren op en rondom het rad zelf. Je ziet duidelijk een sfinx erbovenop zitten en een slang erlangs kronkelen, maar wat is dat andere wezen? Een mens met een hondenkop? Een demon of duivel? En als het gaat om pech of geluk waarom is er dan geen geluksfiguurtje te zien?

Wat zien we?

De figuren rondom het rad zijn inderdaad een slang en een sfinx én Anubis, de Egyptische god met het hoofd van een jakhals. Deze wetenschap helpt al een beetje beeld te krijgen. In ieder geval kan er minder verwarring zijn over de associatie met geluk en ongeluk. Wanneer twee van de drie een duidelijk afkomst in de Egyptische mythologie hebben, moet dat voor de derde ook gelden. Laten we die betekenissen er dus eens bij nemen.

De symboliek van de sfinx in de Egyptische mythologie is die van beschermer of wachter. Met name beschermer van de Zon. En soms werd het dier (half man, half leeuw) zelfs gezien als de Zon zelf of symbool voor de farao.

Laten we ons hart leiden door waarheid of door angst? Weegt ons hart licht als een veer of voelt het zwaar?

In dezelfde mythologie is er sprake van slechts één slang. Een demon genaamd Apophis of Apepi. Deze demon zou het gemunt hebben op de Zon. Als god van de Chaos wil hij de Zon opeten en duisternis (onwetendheid) brengen. Het avond- of ochtendrood zou zijn bloed zijn doordat hij telkens weer door andere goden verslagen wordt voor hij zijn taak kan volbrengen.

En dan Anubis, de god van de onderwereld. Een soort advocaat van de doden. Hij beschermt hun lichaam opdat het niet vernietigt wordt en weegt hun hart ten opzichte van de veer van Maät (een Egyptische godin). Is het hart zo licht als een veer (symbool voor waarheid) dan mag de dode verder gaan. Weegt het hart zwaar dan wordt het verslonden door Ammit, symbool voor doodsangst en kwaad.

Het seizoen van de Grote Arcana Wereld (of Rad van Fortuin) is van 7 tot en met 21 aug. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar. Wil je aan de slag met de energie van Rad van Fortuin? Vraag dan hier jouw consult aan.

Hoe sta jij in het zonlicht

Wat we zien wanneer we kijken naar de combinatie van deze drie figuren is het leven (de zon, de sfinx) en de strijd tussen chaos en orde die we tijdens het leven ervaren (de slang). Maar ook de keuze die we hebben in het aangaan van die strijd, want Anubis weegt het hart, symbool voor levenskracht. Laten we ons hart leiden door waarheid of door angst? Weegt ons hart licht als een veer of voelt het zwaar? Hoe sta jij in het zonlicht?

Meebewegen

Veelal lees je in de beschrijvingen van Grote Arcana Rad van Fortuin over de ‘ups en downs’ van het leven. De ene keer heb je geluk en de andere keer niet. En jij hebt maar mee te bewegen op dat wiel, hopende dat het geluk zich richting jou zal keren.

Door bovenstaande kijk op de figuren rondom het wiel, krijgen we iets meer grip op deze wiebelige situatie. Immers het is maar net hoe je dat ronddraaien aangaat. Is er een waarheid die je kunt volgen? Een spot om op te focussen zodat je door het draaien niet duizelig wordt? Of laat je je leiden door de angst om te vallen?

Hoe kun jij voorkomen dat je duizelig wordt? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Wereld. Vraag nu jouw consult aan.