Het wiel met 8 spaken

achtvoudige paden

augustus 7, 2024

Toeval bestaat niet

Soms vallen je zelfs na jaren met de kaarten te werken ineens nieuwe dingen op. Bijvoorbeeld het feit dat het rad op de kaart Rad van Fortuin 8 spaken heeft. En dan plopt het weten omhoog dat in het jaarwiel acht sabbats gevierd worden. En dat het Boeddhisme het achtvoudige pad kent. Toeval bestaat niet.

Het jaarwiel

De link met het jaarwiel is natuurlijk snel gelegd. Het Rad van Fortuin toont net als dit wiel het verloop van de tijd aan. Het feit dat als leven íets is dat dan wel verandering moet zijn. Alles gaat voorbij, alles verandert, en elke stap of overgang mag gevierd worden.

De 8 spaken worden gevormd door twee gelijkbenige kruizen. Het gelijkbenige kruis staat in de Islam voor de universele mens en vanuit de Griekse oudheid wordt het gebruikt als oriëntatiepunt. Beide verwijzen naar een ijkpunt. Waar sta ik op dit moment op het rad?

Toeval bestaat niet.

De twee kruizen verwijzen ook naar de dualiteit die we steeds weer tegenkomen in de Tarot, Yin en Yang. 4 van de sabbats worden namelijk bepaald aan de hand van de stand van de zon. Je hebt Yule wanneer de dag het kortste is en Litha wanneer de dag het langste is. Wanneer dag en nacht gelijk zijn vieren we de equinoxen. In de lente is dat Ostara en in de herfst Mabon.

Maar er zijn ook vier andere feesten, die niet afhankelijk zijn van de zon. Veelal wordt van deze sabbats gezegd dat zij gelijk staan aan de levensfasen van de mens. Ik vind het vooral opmerkelijk dat ze gelijk op gaan met de startdata van de energetische seizoenen waar Jaap Voigt over schrijft. Imbolc (begin februari) kondigt de lente aan, Beltaine (eind april)de zomer. Lughnasadh (begin augustus) is de start van de herfst en Samhain (eind oktober) is de start van de winter.

Het seizoen van de Grote Arcana Wereld (of Rad van Fortuin) is van 7 tot en met 21 aug. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar. Wil je aan de slag met de energie van Rad van Fortuin? Vraag dan hier jouw consult aan.

De vierde edele waarheid

Ook het achtvoudige pad gaat over de dagelijkse wendingen van het leven. Het is de vierde edele waarheid, die de meer geestelijke aspecten van het Boeddhisme terugbrengen naar het concrete dagelijkse. Naar het ‘Hoe doe je dat dan?’ Via deze link vind je een naar mijn mening erg prettige uitleg van het achtvoudige pad. Wat mij vooral aantrok was de aanpak. Net als in de Tarot (zoals ik het geleerd heb) wordt het duidelijk door tegen de richting in te ontdekken.

Coal Chip Cookie

Het jaarwiel en de sabbats hebben een Keltische achtergrond, terwijl het Boeddhisme zijn wortels heeft in de Aziatische cultuur. Toch spreken zij op bijna gelijke wijze over het verloop van het leven en hoe dat gevierd mag worden.

Voor mij is dit de symboliek van de vier evangelisten in de hoeken van Grote Arcana Rad van Fortuin (of Wereld). Zij kijken vanuit hun eigen hoek naar het wereldwiel en leggen hun inzichten in hun evangeliën vast, opdat wij ervan kunnen leren.

Ontdek hoe jij de teugels kunt laten en daarmee je leven mag gaan vieren? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Wereld. Vraag nu jouw consult aan.